Eterna lupta intre iPhone si Google Android

Tin minte ca pe vremea cand a aparut primul iPhone aveam o caramida de smartphone un Fujitsu Siemens Loox T830 (il mai am si acum :P). Aveam pe el 2 camere foto, sistem de operate Windows Mobile, aveam browser si vedeam paginile de net, Yahoo messenger si o gramada de alte jocuri si aplicatii si chiar daca avea o gramada de taste avea si touch screen (wow). (Am enumerat chestiile de mai sus pentru a taia macaroana fanaticilor Apple care au impresia ca toate astea au fost inventate odata cu iPhone-ul) . Cand am vazut pe net iPhone 1 mi-am dorit si eu unul iar cum in state era 200 de dolari era cat pe ce sa vorbesc cu cineva sa imi aduca si mie unul. M-am razgndit pentru ca iPhone-urile erau codate in retelele din state si :( nu prea se puteau decoda la vremea aceea.

Imediat dupa lansarea iPhone-ului a fost lansat si Google Android iar primul telefon de la HTC cu acest SO nu a ramas asteptat prea mult timp. Parea ceva foarte interesant mai ales ca a fost lansat ca sistem de operare gratuit. In 2009 mi-am cumparat un telefon HTC Hero cu Android si de atunci am ajuns un fan al acestei platforme.

Revenind la titlul articolului, stiu ca e greu sa fi impartial atunci cand vrei sa scrii despre lupta dintre cei 2 giganti care modeleaza dupa dorinta lor gadgeturile prezentului si ale viitorului.


De ce multa lume prefera iPhone ?

Fanii iPhone spun pentru ca este elegant, merge cursiv, nu se blocheaza, este puternic, optimizat. Apple creaza atat hardware-ul cat si sistemul de operate iOS. Este foarte usor sa faci aparatul in sine sa ruleze un sistem care tu il faci sa fie exact ce ai tu nevoie. De asemenea este usor sa faci un sistem de operare pentru un aparat pe care il cunosti si sti ca nu se schimba de la un producator la altul.

Design-ul telefoanelor iPhone si atentia la detalii vine din faptul ca Steve Jobs desi nu a absolvit vreo o facultate (pana la sfarsit) a urmat cele mai bune cursuri de caligrafie – cursuri care cer atentia la detalii, Iar acest lucru se poate vedea la toate produsele Apple la care Steve Jobs a lucrat.

Un alt aspect este faptul ca aplicatiile facute pentru iPhone si iPad ce se pot instala doar din App Store sunt verificate la sange de catre Apple. Programatorii care nu respecta o lista foarte stricta de reguli nu primesc dreptul de a vinde aplicatii in App Store. Una din verificarile facute pe orice program propus de catre o terta parte este de fiabilitate. Daca Apple are impresia doar ca acel program se va bloca pe iPhone acel program nu va ajunge in nici un terminal.

De ce Google Android nu ajunge intotdeauna la o armonie perfecta intre el si aparatul fizic ?

Atunci cand Google Android este scris, echipa care lucreaza la el nu stie ce forma vor avea telefoanele sau tabletele pe care ca functiona, nu stie nici culoarea lor si nici exact ce componente vor fi incluse in el. De aceea ei trebuie sa introduca in acelasi sistem de operare caracteristici pentru toate combinatiile de smartphone-uri pe care producatorii ar putea sa le inventeze. De aici faptul ca de multe ori Android-ul merge mai greoi sau nu se incadreaza cu forma aleasa de producatorul aparatului.

Mai sus spuneam de strictetea cu care Apple verifica aplicatiile care vor rula pe iPhone. Google are o alta politica in acest sens. Ei dau voie oricui sa puna aplicatii in Android Market si vor bloca doar acele aplicatii care fac rau intentionat. Mai mult dau posibilitatea de a fi introduse aplicatii pe smartphone-uri si din alte surse inclusiv direct copiate de pe net sau de pe SD-Carduri.

Ce are de castigat Google din sistemul de operare gratuit?

Probabil ca cineva se va intreba si asta. Ok Google are o gramada de servicii de la email, office online, la Youtube si motorul de cautare Google plus multe altele. In fiecare dintre astea sunt raspandite reclame iar Sistemul Android inglobeaza mai mult sau mai putin discret aceste servicii.

Ce castiga Apple ?

Apple castiga pe 2 planuri. Odata din adausul de pret la terminalul vandut dar si din App Store prin care vinde de la muzica, filme la aplicatii.

Cine merge spre Apple si cine spre Android?

Amandoua platforme si aici ma refer la software ofera facilitati mai mult decat suficiente pentru utilizatorul obisnuit.

Cand vine vorba de hardware iPhone este un singur model, iar Google Android este disponibil pe sute de modele cu configuratii, forme, culori din cele mai diferite.

Aplicatiile pe iPhone sunt sigure, sunt aproape fara cusur dar libertatea de a alege este mult ingradita. (Flash este blocat voit pe iPhone-uri tocmai din dorinta Apple de a controla fiecare aplicatie oferita pe terminalele lor).

Androidul da libertate totala iar ca si in realitate alegerile pe care le faci nu sunt intotdeauna cele mai bune, Poti sa alegi o aplicatie proasta care se mai poate bloca cateodata dar ai libertatea de a o face sau nu.

iPhone-ul vine cu o camera foto/video de ultima ora pe cand Android vine cu o camera in functie de banii pe care ii ai in buzunar. Sa ne gandim ca nu toata lumea isi permite sa scoata din buzunar 2500 LEI pentru un telefon iar dac nu foloseste decat jumatate din facilitati nu are de unde alege un iPhone mai ieftin. Android da polibilitatea ca diversitatea producatorilor de terminale sa stabileasca o serie de terminale pentru bugete mai mici sau mai mari .

Designul este deosibit la iPhone-uri dar asa cum stim gusturile nu se discuta iar diversitatea oamenilor de pe aceasta planeta in mod sigur vor avea gusturi diferite. Iarasi la iPhone poti sa legi din  … 1 terminal pe cand la Android poti alege intre zeci de forme si mai mult din categoria de terminale specifica bugetului tau.

Sunt multe de zis care sa sustina o tabara sau alta dar articolul devine prea lung. Dar cum fiecare poate zice ceea ce isi doreste comentariile sunt deschise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *