Laptopul tău “își ia restarturi” de când cu căldura?

Cooler LaptopOdată cu vara și căldura sufocanta nu doar oamenii au de suferit. PC-urile și laptopurile sunt afectate de temperatura înaltă.

In mod normal într-un calculator exista 2 piese procesorul și placa video componente care se încălzesc foarte puternic (ajungând pana la 100 de grade) chiar într-o funcționare normala. Dacă mai punem și temperaturi de 30+ grade din mediul înconjurător răcirea cu care sunt echipate nu mai face fata.

Pentru PC-uri problema se rezolva prin înlocuirea ventilatoarelor cu altele mai puternice, se pot instala chiar și altele suplimentare.

Pentru laptopuri problema nu se poate rezolva prin înlocuirea ventilatoarelor deoarece componentele pentru laptop-uri nu sunt realizate pentru a se schimba.

Soluția este standurile de răcire pe care se așează laptopul, asa numitele laptop coolere.

Fie ca laptopul tău se încălzește putin sau mai mult un astfel de cooler va ajuta. Dar trebuie sa fiți conștienți ca un astfel de cooler nu face miracole. Nu este aer condiționat pentru a sufla mai rece singura problema care o rezolva este de a împinge mai mult aer din exterior în carcasa.

Când îl achiziționați fiți atenți la poziționarea ventilatoarelor. Laptopurile au diferite configurații de găuri de aspirare a aerului pe partea de jos a carcasei. Coolerul trebuie sa aibă ventilatorul așezat în asa fel încât sa sufle în găurile respective nu pe o parte plata a carcasei.

Cooler cu 1 ventilatorCoolere cu un ventilator:

Majoritatea laptopurilor au gurile de ventilare pe mijloc iar dacă laptopul dvs. nu e folosit la gaming și nu se încălzește foarte puternic un cooler cu 1 ventilator plasat pe mijloc este perfect.

 

Pretul unor astfel de coolere sunt în jur de 40-60 RON

Stand racire laptop cu 2 ventilatoareCoolere cu 2 ventilatoare:

Pentru laptopuri care se încălzesc mai puternic 2 ventilatoare ajuta mai bine aducerea aerului în carcasa.

Ca o consecință aceste tipuri de coolere pot fi mai gălăgioase (un cooler bun nu ar trebui sa facă mai multa gălăgie decât cooler-ul laptopului)

 

Prețul pentru coolere cu 2 ventilatoare ajunge pana la 150 de RON, cele cu 2 coolere sub 100 RON de obicei nu sunt foarte fiabile

Coolere cu 2 sau mai multe ventilatoare mobile:

Pentru laptopurile mai pretențioase care au gurile de aerisire distribuite în mai multe puncte a parții de jos a carcasei standurile cu ventilatoare fixe nu sunt cele mai potrivite deoarece aerul împins nu e concentrat într-o fanta de ventilație ci pe partea de plastic a carcasei.

Standuri cu ventilatoare customizabileO categorie aparte de standuri sunt cele care au 2 sau mai multe ventilatoare care se pot muta în partea dorita. Standul este astfel construit ca ventilatoarele sa poată fie așezate exact unde este nevoie de ele.

 

Preturile sunt intre 120 și 200 de RON pentru astfel de coolere.

Ce trebuie sa fi atent. Coolerele vin în diferite mărimi. Alege întotdeauna un cooler pentru dimensiunea ta de laptop.

Alimentarea se face printr-un cablu care se conectează la unul din porturile USB a laptopului.

Pentru a beneficia atât de răcirea unui ventilator cât și răcirea pasiva sugerez sa va alegeți un cooler care sa aibă suficient spațiu de la suprafața pe care sta coolerul pana la cooler.

ATENȚIE ! mai ales în cazul laptopurilor pentru gaming coolerele nu fac minuni. Temperatura nu poate fi garantata mai mica cu 10 sau 5 grade și depinde de temperatura care e în camera.

Un sfat pentru cei care au laptopul de 3+ ani și se încălzește foarte tare este sa îl duceți la un service pentru curățare, și înlocuirea pastei de răcire de pe procesor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *