Acceleratorul de particule de la noi de acasa

Da poate o sa va mirati dar fiecare dintre noi are un accelerator de particule acasa. Exceptie fac cei care au aruncat televizoarele alea mari si au trecut la LCD-uri. Dar cum cei mai multi inca au macar un televizor cu tub catodic (Alea ce nu sunt plasme si nici LCD-uri) sa stiti ca voi sunteti mandrii posesori de acceleratoare de particule.

Ce se poate face cu un astfel de accelerator? Pai … de acasa nu prea multe. Un ProTV, un Antena 1 si ca sa o cautati pe Elodia Un O(zero) TV.

Acuma intrebare (intrebatoare :P) cum de televizoru ii accelerator de particule. Pai pe scurt undeva in capatul tubului catodic (in partea cealalta a ecranului) este un generator de electroni. Suna pompos nu? Dar ii defapt ceva simplu pt. electronistii.

Asa deci electronii aia sunt accelerati spre ecran dar in drum cu ajutorul campului magnetic sunt deviati de la centru ecranului si sunt plimbati pe toata suprafata lui formand astfel imaginea. Nu intru in detalii dar pt cine ii interesat ii explic mai pe larg. Pt. asta folositi adresa de email de la contact.

Apar gauri negre in acceleratorul meu de acasa? Pai … DA. Pt ca ma mai uit si pe la SF-uri am vazut cateva gauri negre in filmele ce se proiectau pe ecranul televizorului meu (acceleratorul de particule).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *