Experimentul Secolului

Nu sunt de acord cu ideea ca acest experiment este un pericol si este chiar ridicola ideea ca va crea o gaura neagra. De ce spun asta?

Pentru ca dupa legile fizicii o gaura neagra se produce in momentul cand o stea de dimensiuni foarte mari se “stinge” apoi materia care o atrage creste si mai mult gravitatia exercitata de acea stea pana cand ajunge la momentul cand fotonii (particule din care este alcatuita lumina) nu mai pot sa se desprinda de suprafata stelei. De aici si numele de gaura neagra.

Acum revenind la experimentul secolului si punand la miscare “rotitele” ce misca logica noastra cum credeti ca se poate produce in acceleratorul de particule destula materie pentru ca sa se genereze cea mai mica gaura neagra cand nici masa totala a planetei adaugata la masa intregului nostru sistem solar nu este de ajuns sa produca o gravitatie atat de mare?

Despre gauri negre pe Wikipedia

Gaura neagra - imagine realizata de NASA cu ajutorul simularilor pe calculator
Gaura neagra - imagine realizata de NASA cu ajutorul simularilor pe calculator

O gaură neagră este un loc din spaţiu în care câmpul gravitaţional este atât de puternic încât nimic nu poate scăpa după ce a trecut de orizontul evenimentului. Radiaţia electromagnetică (lumina de ex.) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, aşa încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind şi numele. Mai este cunoscută şi ca „singularitate”

sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaura_neagra

De ce totusi se vorbeste despre gauri negre legat de acest experiment?

Unul dintre experimentele care se vor realiza in acest accelerator va incerca reproducerea unui fenomen care elimina o radiatie reziduala asemanatoare cu cea intalnita la formarea unei gauri negre de aici “micro gaura neagre”, nicidecum nu va crea o gaura neagre.

Da experimentul poate fi si periculos.

La ce ma refer? La experimentele care presupun studierea materiei si antimateriei. Pentru cine nu e informat o sa prezint o definitie a antimateriei:

Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei formată din protoni, neutroni şi electroni.  Antimateria este formată din antiparticule. Dacă atomii din care se compun obiectele folosite de oameni sunt alcătuiţi din protoni, electroni şi neutroni, aşa-zişii anti-atomi vor fi formaţi din antiprotoni, antielectroni (pozitroni) şi antineutroni. Antiparticula diferă de particulă prin faptul că are o sarcină opusă particulei, dar are masa egală cu aceasta. Dacă o particulă intră în coliziune cu antiparticula sa, cele doua se anihilează, emiţând raze gamma, fotoni de înaltă energie.

pentru mai multe informatii despre antimaterie vizitati http://ro.wikipedia.org/wiki/Antimaterie

Dupa cum se arata in definitie ciocnirea unie particule de materie cu opusul ei va degaja o energie foarte mare. Acest lucru poate produce o explozie catastrofala chiar la o cantitate destul de mica de antimaterie obtinuta atata timp cat nu este continuta intr-un camp de restrangere. Din fericire chiar daca experimentul are succes (si se va optine antimaterie) nu se vor produce decat cativa atomi de antimaterie care nu prezinta un risc.

Producerea de cantitati destul de mari de antimaterie care sa ajunga la o explozie comparabila cu una nucleara  este aproape imposibila deoarece cu tehnologia actuala este necesara o cantitate enorma de energie pentru producerea antimateriei (asta daca experimentele au succes si se va putea produce macar cativa atomi)

Adevaratul motiv – pentru care tot tam tamul asta? Frica de necunoscut a unor persoane sau organizatii care nu au cunostintele necesare sa vada dincolo de experimentele in sine, nu doresc un progress care sa ajute omenirea ci doar va ca milioane de dolari se duc pe ceva care pare doar “o joaca”.

Fara sa stie ca acea joaca poate duce la producerea unei energii curate (fara termocentralele poluante si fara riscurile ridicate ale atomo-centralelor) si cu un cost extrem de scazut fata de costurile energiei actuale.

Ordinea mondiala a lumii se va schimba odata ce energia nu va mai costa aproape nimic.


O imagine cat 1000 de cuvinte – un clip video cat o bibleoteca intreaga.