Croaziera SoftVision o minivacanta de neuitat

Asa cum am promis in celalalt post am sa va povestesc despre minivacanta oferita cadou de firma unde lucrez ca software developer. Despre ce firma vb? nu nu e ALCATEL, nici SIEMENS este SoftVision o firma de outsourcing cu capital integral romanesc, peste 350 de angazati cu locatii in Cluj, Timisoara si Baia Mare.

Croaziera a inceput din Atena in portul Pireu cu un vapor de croaziera numit Ocean Countess.

Imediat dupa imbarcare am fost instruiti cum sa folosim vestele de salvare in caz de … probleme. Asa ca dupa un anunt pe interfoanele din nava ne-am dus in cabinele noastre am luat de pe pat vestele de salvare si ne-am indreptat catre una din salile de mese la locul marcat pe vesta.

Dupa trainingul cu vestele de salvare m-am ratacit putin pe vas in cautarea unui loc cu FOOD nu de alta da deja se facuse 1 si nu mai mancasem de ziua trecuta de dupamasa.

In sfarsit impreuna cu colegul meu de cabina (cabinele erau de 2 persoane) gasim o sala de mese undeva in spatele vaporului, si acolo un bufet suedez cu tot felul de mancaruri. Bineinteles Doar suntem romani incarcam farfuriile cu de toate. Sa nu imi para rau ca pierd ceva :P. Cu farfuriile pline mergem pe puntea descoperita din spatele vaporului si ne asezam mai multi colegi la o masa care avea si umbreulta si mancam cu o priveliste uimitoare in jurul nostru si o briza calduta.

Putin despre locurile unde a acostat vasul de croaziera.

Primul popas a fost Mikonos in Grecia.

Se spune ca este comparata cu insula Ibiza datorita atmosferei si distractiile nocturne . Din pacate noi nu am stat decat pana la ora 23 si nu am ajuns sa vad viata de noapte de acolo. Casele albe, stradute inguste . Exact cum gasesti in Grecia traditionala. Bazaruri cu suveniruri, haine de sezon si bijuterii la tot pasul.

Atractiile turistice, in special arhitectura orasului, sunt reprezentate in primul rand de biserica
Panaghia Paraportiani, o imbinare de elemente bizantine si vestice. Biserica, cu 7 capele,
este situata in zona Kastro, la origini fortificata de venetieni. Cam atat de la mine dar pentru cei curiosi pe Wiki gasiti mai multe informatii.

Al doilea popas a fost insula Kusadasy in Turcia. Din fericire aici vaporul a putut sa acosta in port si nu a mai fost nevoie sa ne transporte cu salupe pe mal. De pe vasul de croaziera se putea face excursii la Efes ( o asezare istorica intemeiata de greci cu o vechime de peste 2000 de ani) O astfel de excursie a fost peste 50 de euro de persoana. Fiind scump sau noi zgarciti ne-am grupat 4 persoane ne-am tocmit cu un taximetrist si am platit cam 12 euro de persoana drum dus intors cu taxiul pana la ruinele Efesului. Mai ieftin nu? Apropo in Kushadasy trebuie sa te tocmesti altfel esti … fraier. Initial trebuia sa dam dublu pe taxi dat cu negociere am ajuns la jumatate de pret.

Ajunsi la Efes aflam ca a fost construit cu mai bine de 2000 de ani in urma de greci. Si mai mult de atat acolo se afla una din cele 7 minuni ale lumii Templul zeiţei Artemis din Efes .

Urmatoarea oprire a fost in insula Patmos care din cate am inteles a fost un loc de exil in timpurile Romane si nu numai atat in aceasta insula Sf. Ioan a scris cartea Revelatiilor in timp ce si el se afla in exil.Tot in Kushadasy dupa ce am vizitat Efesul am dat o tura prin bazare. Foarte mare diversitate de produse  bijuterii, geci de piele, genti, jucarii iar ce mi-a atras atentia cel mai tare este ca aveau magazine cu ceasuri pe care scria mare “Genuie fake watch”. Cool nu?

Multe manastiri circa 300 dar aici nu am mai ajuns sa vizitez nimic deoarece cu cativa colegi ne-am dus sa facem o baie in marea Mediterana. Apa a fost excelenta calduta, fara valuri dar plaja nu avea nisip deloc doar pietris care iti intra in picioare.

Dupa o baie am plecat spre bazar si dupa o mica plimbare pe acolo am reusit sa iau cateva cadouri pt cei de acasa . Suveniruri nimic deosebit.

Heraklion Creta una din cele mai mari insule din Mediterana si cea mai mare insula din Grecia. Am fost foarte impresionat aeroportul de langa port lansa avion dupa avion si nu vorbesc de avioane mici ci de cele mari 747 de al Boeing.

Un oras de asemenea impresionant, comparabil cu marile orase aflate pe continent, un oras in care mi-ar placea sa traiesc deoarece are frumuseta marii in jur, faptul ca esti si pe o insula dar si avantajele unui oras mare modern.

De aici dupa o negociere cu taximetristii din port am mers spre Knossos centrul civilizatiei minoane. Legendele spun ca acolo se afla un labirint in care era inchis un minotaur. Fresce cu minotaurul erau pictate la tot pasul dar labirintul inca nu a fost descoperit. Am ramas impresionat deoarece ruinele palatului aveau o vechime de peste 4000 de ani.

Vizitand aceste ruine al unei civilizatii care a avut o importanta colosala ca asezare strategica si economica in marea Mediterana mi-a trecut un gand prin minte. Oare dupa 4000 de ani orasele care noi azi le consideram printre cele mai importante (New York, Roma, Paris) vor fi in ruine? Vor fi vizitate de copii copiilor ………… copiilor nostrii? Si vor exista legende si despre ele?

Si in sfarsit ultimul Popas a fost facut pe insual Santorinii. Insula vulcanica care acum 2000 de ani in urma unei eruptii a fost impartita in 3 insule. Pe una din ele inca se mai vede vulcanul fumegand. Pentru a vizita insula trebuia sa urci din port la o inaltime de 300 de metrii. Erau 3 posibilitati Pe scari cam 600 de trepte, cu magarusul sau cu telefericul. Am ales telefericul pentru ca picura si era mai sigur. Pretul unui bilet este de 4 euro urcat, 4 euro coborat. Ajuns sus am vazut o priveliste mirifica iar in departare se vedea minuscul vaporul nostru. Alei inguste, cladiri albe, bazaruri si magazine de bijuterii la tot pasul.

Cercetatorii au descoperit urmele unei civilizatii avansate si considera ca Santorinii a facut parte din misterioasa Atlantida.

Seara pe vaporul de croaziera

In fiecare seara era un spectacol care se tinea in unul din saloane. Am ramas surprins iarasi sa aflu ca printre artisti erau Romani. Jumatate din trupa de dans era din Romania. De asemenea mai erau un solist si o solista tot romani si seful orchestrei daca nu ma insel era din Arad.

Apoi mai se tinea o discoteca care dupa orar incepea pe la 11:30 si se termina undeva pe la 12:30 dar cat timp am fost noi pe vas ultimul om pleca in jur de ora 3 din discoteca. Muzica foarte faina Dj-ul era solistul din Romania :P iarasi sunt patrot.

Ce m-a deranjat destul de tare a fost “Directoarea” de program artistic. Sa va povestesc mai pe larg. In prima seara directoarea asta de program artistic vine pe scena se prezinta (e din Brazilia) si se lauda vreo jumate de ora ca stie nu stiu cate limbi si binenteles sa ne intelegem toatA lumea o sa e vorbeasca engleza. Buna ce fain. Dar patriotismul ei de Brazilianca nu o lasa sa se tina de cuvant pentru o mana de oameni din Brazilia ne-a capiat in toate spectacolele vorbind pe limba ei natala. Mai mult desi noi eram peste 200 in sala venea la noi cu microfonul zicea ceva pe portugheza si mai se si astepta s pricepem ceva. Oricum muzica a fost faina spectacolul la fel asa ca m-am linistit.

Ce era obligatoriu era tinuta mai stilata deci fara tricouri si blugi la masa de seara si la spectacole si nici in slip de baie prin restaurante in timpul zilei. Un lucru care probabil ca ar trebui sa il aplicam mai des si in viata de zi cu zi.

In restul timpului am stat mult pe punte admirand peisajul. Am mai fost la mare dar nu se poate compara cu ce priveliste se poate vedea de pe puntea unui vapor.

Si pentru incheiere o sa las si niste preturi pentru curiosii care ar incerca si ei o asemenea experienta.

Croaziera nu stiu exact cat a costat deoarece a fost platita de firma dar se situeaza undeva intre 400 si 500 de euro de persoana.

O bere = 3,5 euro

O excursie la mal intre 50 si 60 de euro (dar cum am spus se poate scoate la 15 daca mergeti pe cont propriu)

O sticla de apa minerala 2 L = 2 euro (mult mai ieftina pe insulele unde se acosta)

La turci preturile se negociaza altfel platesti dublu decat face .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *