Cum sa iti alegi un ceas de mana 2

Acest post este o continuare a Cum sa iti alegi un ceas de mana (mic ghid)

Ok in celalalt post am prezentat cateva caracteristici ale unor ceasuri.

Pentru a cumpara un ceas eu mi-am pus cateva intrebari:

  1. unde o sa il port?
  2. cat de precis trebuie sa fie
  3. am nevoie de complicatii? (tahimetru, cronometru, data)
  4. si bineinteles Cati bani am la dispozitie

1. Unde o sa il port? – pentru ca nu imi permit sa imi cumpar 2 ceasuri de calitate si nu vreau sa fac rabat aici si sa impart calitatea in 2 odata cu banii am considerat un ceas care se poate purta si la servici, si la un restaurant indiferent daca sunt imbracat in blugi si tricou sau in costum si cravata.

2. Cat de precis trebuie sa fie? – pentru ca sunt inginer imi plac lucrurile precise. Dar in viata de zi cu zi 1-2 secunde pierduta la 3 4 zile de ceas nu mi se pare perceptibil. Asa ca am cochetat cu ceasurile mecanice si electromecanice.

3. Am nevoie de complicatii? – o intrebare interesanta. Nu fac foarte mult sport iar sportul de sala nu are nevoie de cronometre, tahimetre asa ca am considerat ca un ceas cu complicatii este ok dar nu imi foloseste.

Cat despre data da am nevoie de data pe el.

4. Cati bani am la dispozitie? – asta depinde fe fiecare.

In final am optat pentru un ceas mecanic automatic cu cadran rotund. Nu este de cea mai buna precizie (pierde 2 3 secunde la saptamana) comparabil cu un ceas digital dar cum am zis mai sus 2 3 secunde nu este perceptibil decat daca cronometrez masini de curse, navighez pe mari si oceane fara GPS.

Un al doilea punct in plus este ca un ceas mecanic pentru mine este el in sine o bijuterie a tehnicii.

Ceasul este  simplu – doar ora, minute secunde si data (simplu in general se potriveste la o tinuta mai eleganta) cu o curea de piele care este in general mai comoda pe mana.

Calibru: ETA 2824-2 mechanic

Alegerea mea a fost Certina DS Podium automatic

Alte modele care mi-au atras atentia atunci cand mi-am cumparat ceasul:

  • Certina DS Podium (neautomatic) / calibru: ETA G10.211 Quartz / Cod referinta : C53670294265
  • Tissot T Sport / calibru: automatic / Cod referinta: T91.1.413.51
  • Seiko Kinetik / calibru: quartz-kinetic / SKA227P1
  • Edox Class 1 / calibru: automatic / cod referinta: 01107 TINR NIR
  • Tag Heuer Carrera / calibru: automatic / cod referinta : CV2014.FT6007 – mult prea scump dar daca banii nu ar fo fost o problema probabil era prima alegere.
  • Longines Grande Vitesse / calibru: automatic / cod referinta: L3.636.4.50.2

Codul de referinta identifica un anumit model de ceas. Cautarea dupa codul de referinta pe Google va va duce la exact acelasi model.

10 Comments

  1. Si mie imi plac ceasurile mecanice, pacat ca acum sunt atat de rare si atat de scumpe :(

  2. Buna seara,@admin, daca ce ati scris in articol este adevarat atunci, cred ca ma intereseaza foarte mult mecanismul ceasului dumneavoastra. 2-3 secunde pe saptamana e foarte putin. Daca cadem de acord ca o luna e compusa din 4 saptamani atunci rezulta 12-14 secunde pierdute pe luna. Ceasurile digitale care au la baza quartz pierd 20 de secunde pe luna, daca nu se autoregleaza, adica nu sunt ceasuri atomice. Ceasul atomic nu este foarte util. In lume exista doar cateva locuri care sunt acoperite de unde electromagnetice (generate din activitate pur umana) cu frecventele radio necesare pentru ceasurile atomice ca sa-si reactualizeze datele.
    In acest caz va rog sa urmati experimentul ce-l propun pentru ceasul din articolul dumneavoastra:
    1.Intrati pe site-ul: oraexacta.net.
    2.Alegeti un moment din zi in care stiti ca sunteti cel mai liber, iar la un interval de 24 ore va puteti reocupa de acest experiment fara sa amanati alte treburi mai importante.
    3.Setati ceasul dumneavoastra sa fie aproximativ exact la secunda cu ceasul din link. E important sa reusiti rezonanta ceasurilor altfel erorile sunt minime.
    4.Reveniti la site dupa 24 de ore exact la momentul in care ati reusit rezonanta ceasurilor.
    5.Incercati sa vedeti daca ceasurile mai sunt in rezonanta.
    6.Luati o foaie pe care scrieti:
    Prima zi ceasurile sunt in rezonanta.
    A doua zi ceasurile inca sunt in reonanta sau A doua zi ceasurile nu mai sunt in rezonanta ceasul meu a intarziat cu x secunde fata de ceasul atomic.
    7.Urmati acest program o saptamana si veti observa daca intradevar ceasul dumneavoastra are un mecanism atat de bun.
    8.Daca intarzie cu 4-4,75 secunde pe saptamana inca e un mecanism de valoare in comparatie cu ceasurile pe quartz, dar daca intarzie cu mai mult de 20 de secunde pe luna atunci ceasul dumneavoastra a pierdut provocarea si nu mai sunt interesat de macanismul sau.
    Ca sa ma intelegeti, pentru mine intretinerea uni ceas se rezuma la curatarea lui, prevenirea lui de socuri mecanice si termice, prevenirea lui de acenti corozivi. Totusi setarea lui in fiecare zi sau saptamana pentru a afisa un timp corect fara erori nu intra in discutie. Eu pun foarte mult accent pe aceasta calitate a uni ceas. De aceea mecanismele kinetice pentru mine sunt o adevarata relizare. Imbina design-ul clasic al ceasurilor mecanice cu punctualitatea si acuratetea ceasurilor electronice, dar cele 20 de secunde pe luna sunt probabil limita lor. Astfel, am ramas placut surprins de performantele ceasului dumneavoastra si vreau ca sa fie serios verificate.
    Multumesc pentru articol si sper ca nu creez prea mari neplaceri cu cererile mele. O zi buna!

    1. Autor

      @Anonim,

      Tu chiar esti serios? De abia mai am timp sa scriu un post pe blog si tu vrei sa incep experimente de genul asta? Daca ai nevoie de un ceas atat de exact te sfatuiesc sa cauti unul cu sincronizare din satelit (sti tu alea nu sunt influentate de linile gravitationale). Era o gluma.

      Trebuie sa te atentionez experimentul tau are o mica problema, ceasul de pe pagina respectiva este generat de cod javascript ceea ce inseamna ca se foloseste de ceasul intern al calculatorului de pe care accesezi site-ul la generarea tick-ului de secunda. Ceea ce daca chiar vrei tu sa fi super extra precis, ai cam dat-o in bara. Cel mai exact ceas pe care poti sa il accesezi in timp real este cel venit de pe GPS. Alea chiar sunt sincronizate la secunda de un ceas atomic nu de un quart montat pe o placa de baza facuta in china.

  3. Autor

    Buna, Dr_Blade
    Sa nu ma intelegi gresit, nu spun ca un ceas electronic nu are farmecul lui, precizie, etc. Doar ca din punct meu de vedere (sunt inginer in IT), un ceas electronic este ceva simplu, ieftin si la cantitate construibil, chiar daca se sincronizeaza dupa antene radio, GPS, etc. Pe cand un ceas mecanic chiar daca acum se construieste in “fabrici la banda” nu sunt 2 ceasuri identice iar fiecare are personalitatea lui.

  4. ETA este un mare producator elvetian de “calibre” sau mai exact mai pe intelesul tuturor este vorba de baza de plecare a ceasurilor adica un mecanism aproape gol, la care se adauga celelalte parti componente de catre producatorii de ceasuri.
    ETA a detinut in trecut multe companii de ceasuri de aici si prezenta lor in foarte multe specificatii.
    Cam detin monopolul mai pe romaneste.
    Si eu sunt de parere ca un mecanism mecanic pune in evidenta maiestria unui producator si ii da un farmec aparte dar tot asa poate si un ceas electronic sa fie la fel de atragator, nu mai vorbim de ultimele realizari in domeniu cum ar fi reglarea radio dupa cele trei antene din lume, calendar perpetuu, etc, lucruri care pot fi folositoare in viata, chiar daca nu ma duc la pescuit.

  5. O alegere buna, ceasul ii tare de tot, si pe mn ma intereseaza.

  6. Autor

    winston – eu sunt foarte multumit de ceas daca esti foarte interesat sa iti achizitionezi unul al meu foloseste un calibru ETA 2824-2 care se regaseste in mai multe modele de ceasuri de la mai multe firme. Poti sa cauti diferite review-uri despre el. Nu sunt specialist dar daca ai vreo intrebare poti sa ma contactezi pe blog [@] nisi [.] ro

  7. frumos ceasul. pierde doar 2-3 secunde la cateva zile si e mecanic? asta e minune totusi,greu de crezut.
    ma bag si eu in sema pt ca sunt in cautarea unui ceas de multa vreme si nu ma hotarasc nicicum:)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *