Vitrinele magazinelor sunt pline de ceasuri care mai de care mai sclipitoare, cu bijuterii, cu complicatii (mai multe cadrane, cronometre etc.) electronice, automatice mai ieftine, mai scumpe si exagerat de scumpe, asa ca e foarte complicat sa iti alegi un ceas pentru ca un ceas trebuie sa iti exprime personalitatea ta nu neaparat bugetul.

In postul asta vreau sa prezint cateva din caracteristiciile unor ceasuri si ce anume am urmat eu cand mi-am cumparat ceasul ce il am acum cand scriu articolul acesta pe mana. Atentie acest articol nu este scris de un adevarat cunoscator al artei cronologiei nu sunt ceasornicar si nu pretind ca stiu foarte mult din aceasta meserie. Sunt doar cateva din reperele pe care le-am folosit eu.

Marile marci de producatori de ceasuri fie ele Elvetiene, Nemtesti, Japoneze sau Americane au atat ceasuri electronice cat si ceasuri mecanice.

Ceasurile sunt de 3 feluri (probabil de mai multe dar eu ca si un necunoscator vad doar trei)

  • mecanice
  • electronice
  • electro mecanice (un hibrid intre electronic si cel mecanic)

Voi incepe cu cele mecanice. Ceasurile mecanice sunt cele mai vechi, nu au aparut modificari majore la cele de acum 100 de ani fata de cele de azi. Singurele modificari finetea cu care sunt lucrate acum, materialele din care sunt facute si precizia lor. Initial ceasurile trebuiau sa fie periodic trase cu o cheita pentru a functiona, acum foarte putini producatori de ceasuri mai fac ceasuri mecanice cu cheita, dar au introdus un sistem tot mecanic care transforma miscarea mainii in energie cinetica. Acest sistem “trage” automat ceasul odata cu miscarea mainii. Ceasurile pe care scrie “Automatic” sunt mecanice si au acest sistem de tragere prin miscarea mainii.

Mecanism Ceas Mecanic Automatic

Mecanism ceas electro mecanic

Ceasurile electronice sunt ceasuri bazate pe Quartz, sunt simtitor mai ieftine si afiseaza ora pe un display (ecran). Principiul de functionare se bazeaza pe oscilatia quartzului la aplicarea unei tensiuni electrice (de ajuns cu asta). Ceasurile cu Quartz sunt de obicei foarte precise daca nu cel mai precise ceasuri deoarece microcircuitele din interior sunt programate sa se autocorecteze la intervale regulate de timp, iar oscilatia de baza a ceasului este foarte precis calibrata. Aplicatiile sunt foarte largi pentru acest fel de ceas de la ceasuri de mana, ceasurile din telefoanele mobile, ceasul din calculatorul de pe care cititi acest articol chiar si in masinile de spalat automatice veti gasi un astfel de circuit electronic.

Si in cele din urma Ceasurile Electromecanice. Cum spuneam mai sus sunt un hibrid intre cele electronice si cele mecanice. Partea care obtine ora, data este electronica, au microcircuite si un quartz care se ocupa de partea aceasta exact ca si cele electronice, mai departe in loc ca afiseze ora pe un display ele transmit ora la un angrenaj de motorase si electromagneti care pun in miscare mai multe rotite care la randul lor pun in miscare tagarile . La prima vedere un ceas electromecanic arata identic ca un ceas mecanic.

Probabil ca foarte multi dintre noi au auzit despre ceasurile elvetiene. Ele sunt precise si facute de firme care au o traditie de peste 100 de ani. Nu doar elvetienii fac ceasuri bune, si italienii, si japonezii (Seiko) .

Exista mai multe variatii de mecanisme bazate in principiu pe cele 3 enumerate mai sus:

Kinetic Direct Drive – este un mecanism realizat de SEIKO – si prezentat pentru prima data in 1986 sub forma unui prototip, de abia in 1988 a fost comercializat sub numele de AGS.

Kinetic Drive este un ceas electromecanic care foloseste in loc de baterie un acumulator. Acest acumulator este incarcat folosinduse o adaptare a mecanismului care trage un ceas mecanic – automatic. Deosebirea este ca un ceas mecanic -automatic prin miscarea mainii trace un arc, in cazul ceasurilor kinetice miscarea mainii este transformata in energie electrica care incarca acumulatorul ceasului.

Daca ceasurile mecanice – automatice functioneaza maxim 48 de ore dupa ce au ramas in repaos cele kinetice isi extind timpul de functionare pana la 72 de ore.

Acumulatorul nu trebuie schimbat ca si bateria unui ceas dar este garantat la o perioada de 15 ani.

Eco Drive – este un alt mecanism realizat de Citizen, si de aceasta data este folosit un mecanism electro mecanic la baza si ca si cel Kinetic are in loc de baterie un acumulator. De aceasta data acumulatorul este incarcat printrun mic panou solar care este montat pe cadranul ceasului.

Panoul solar elimina limitarea de functionare pe timp de repaos atata timp cat exista lumina in jurul lui. La fel ca si ceasurile Kinetice acumulatorul au o viata de functionare de 15 ani aproximativ.

Ceasurile pot fi scumpe din 2 motive: au un mecanism foarte performant sau nu au un mecanism performant deloc dar sunt pline de bijuterii (aur, diamante).

Firmele gen Armani, D&G si in general cele care vand produse diverse (haine, parfumuri, bijuterii) de cele mai multe ori folosesc un mecanism electromecanic ieftin (fara prea mare performanta) incarca carcasa ceasului si cadranul cu multe bijuterii, si bineinteles cu sigla lor si astfel vand un ceas ieftin la pret foarte mare. Sunt foarte cautate si apreciate de iubitorii de moda, care nu sunt interesati de de ceasul in sine precizia lui ci doar de ceasul ca accesoriu ce da bine asezat pe mana.

Totusi exista modele mai scumpe ale acelorasi firme de mai sus care folosesc mecanisme realizate de producatorii de ceasuri elvetieni gen Swatch, mecanisme care le insereaza in carcasele lor personalizate. Daca vrei sa fi in pas cu moda dar fara sa faci rabat la calitatea mecanismului cauta întotdeauna modelul mecanismului din ceas pentru a vedea de cine este realizat si ce valoare are cu adevarat. (website-ul Elefant.ro are cateva din modelele de acest gen)

Ceasurile facute de firme cu renume : Certina, Swatch, Festina, Tissot, Tag Hauer etc. ajung la preturi mari din cauza mecanismului foarte precis si complicat.

Recomandare: Firmele cu renume, în general cele elvețiene și care produc doar ceasuri oferă calitatea și prețul cel mai bun .

  • Firmele care vînd bijuterii și un nume celebru nu oferă întotdeauna o calitate.

Mic dicționar

  • complicații – pentru ceasuri mecanice complicațiile înseamna data, cronograf, tahimetru, etc
  • calibru – mecanismul ceasului

Magazine de ceasuri recomandate: cautceas.ro, ceasmania.ro, ora10.ro, secundar.ro, Elefant.ro,