UPDATE: Citește articolul actualizat pentru 2014 aici.
Daca ai intrat aici așteptând sa iți indice cineva o marca și un model de cel mai bun laptop … atunci te-am dezamăgit Noțiunea de cel mai bun laptop este diferita de la om la om. Vrei sa te joci? sau vrei sa îl folosești pentru servici? Sau poate doar sa intri pe internet sa asculți muzica și sa vezi un film. Deci cel mai bun este diferit iar diferență este scopul pentru care ai nevoie de el. Totuși dacă pentru tine cel mai tare laptop înseamnă cea mai tare configurație îți sugerez sa arunci o privire peste laptopurile sub brandul Alienware.
Foarte multa lume își cumpără un laptop după buzunar sau pentru “ochii lumii” apoi spun ca nu sunt bune, ca tine bateria prea putin, ca sunt scumpe și merg mult mai greu decât un PC normal.
Pentru început trebuie sa îți pui o întrebare de ce vei sa îți cumperi un laptop?
- Ai nevoie de mobilitate – pentru a îl purta după tine la servici, la un client, atunci când mergi la prieteni sau la rudele de la sat, sau doar sa stai cu el pe genunchi atunci când ești în sufragerie în fata TV-ului
- Nu vrei sa ocupe mult spațiu și nici sa fie o groaza de cabluri legate de el (poate doar cablul de net când nu ai net wireless)
- Ai nevoie de un calculator ușor de transportat și instalat.
Dezavantaje:
- Oricât de ieftine și performante devin laptopurile pe zi ce trece un desktop este întotdeauna mai performant la aceeași bani sau chiar la mai putini.
- Posibilitate de upgrade – foarte limitata (se poate schimba memoria și harddisk-ul)
- Bateria se termina foarte repede la anumite operații (mai ales cele unde implica placa video, DVD-ROM-ul sau operații complexe ale procesorului).
Selecția unui laptop se face în funcție de utilizarea lui. In rândurile următoare o sa fac o lista cu diverse activități și componentele care ar trebui urmărite. In funcție de lista de mai jos puteți sa vedeți ce anume sa urmăriți când plecați prin magazine sa cumpărați un laptop.
- Surf pe Internet, email, messenger, rețele de socializare – placa de rețea cablu/wireless, procesor mic sau mediu (Dual Core este suficient), memorie începând cu 512 MB dar 1 GB ar fi indicat mai ales dacă vrei Windows Vista sau 7. Net-Book – urile sunt excelente – dar au dezavantajul de a avea ecran mic 10 inch ceea ce duce la obosirea ochilor sau chiar probleme mai avansate în timp.
- Editare de documente, prezentări – ecran mare (recomandare minima 15.4 inch), procesor mediu, memorie începând cu 1 GB
- Editare grafica, video – procesor mediu / bun, memorie 2 GB – 3 GB, spațiu HDD (pentru video), placa video cel putin 512 Mb (recomandat cât mai puternica placa video dacă se fac renderizări)
- Realizare pagini Web – implica atât editare de text, grafica la nivel mediu spre mare – un calculator Dual Core sau Core 2 Duo, 2-3 GB RAM, placa video minim – Medium, ecran 15.4 minim
- Jocuri performante (Shootere, etc) – procesor puternic un Core 2 Duo minim, recomandat cel putin un i3, memorie multa intre 2 GB și 4 GB, placa video puternica – aici feriți-va de laptopurile cu placi video Intel – nu sunt fiabile la jocuri. ATENȚIE aceasta configurație nu îți oferă un timp prea mare de funcționare pe baterie (1 -2 ore maxim).
- Multimedia (muzica, film, internet, descărcare vizualizare poze) – pentru aceste activități nu e nevoie de procesor foarte mare (Dual Core 1.6 – 1.8 GB este suficient), memorie 1-2 GB. Atenție la Hard-Disk pentru ca fișierele multimedia ocupa mult spațiu iar un harddisk de 250 GB poate deveni repede neîncăpător. O idee buna ar fi ca laptopul sa aibă ieșire HDMI și poate DVD BlueRay (dar astea sunt destul de scumpe deocamdată).
- Programare (Visual Studio, Delphi, etc) – un procesor puternic cel putin un Core 2 Duo la peste 2 Ghz, memorie cel putin 2 GB, placa video este suficient una cu chipset Intel.
Alte aspecte de urmărit:
- Dacă aveți nevoie de autonomie mare de baterie alegeți un laptop cât mai slab ca performante. Cel mai mare consumator de energie din calculator este placa video. Atunci când nu este foarte necesara alegeți un laptop cu o placa Intel. Plăcile ATI sau nVidia oferă calitate mult mai mare dar scade mult din durata bateriei.
- După placa video urmează procesorul ca și consumator de energie. Un Dual Core consuma mult mai putin ca și un Procesor Core 2 Duo sau un Quad, dar atenție iarăși de cele mai multe ori tehnologiile mai noi oferă avantaje mult îmbunătățite la consumuri mai mici de curent vezi noile procesoare i3, 5, i7 cu tehnologia Sandy Bridge fata de aceleași procesoare i3, i5, i7 inițiale.
- Un alt consumator de energie este placa de rețea wireless și bluetooth-ul. Dacă nu le folosiți și sunteți pe baterie închiderile Se va îmbunătăți vizibil durata de viata a baterie cu circa 1 ora sau mai mult. Aceasta este valabil și în cazurile telefoanelor mobile închideți bluetooth-ul când nu îl folosiți pentru mărirea capacității bateriei.
- De asemenea urmărind un film/muzica direct de pe DVD-ROM implica consumarea de mai multa energie. Copiați filmul/muzica pe harddisk – veți câștiga nu doar energie ci și viteza.
- Diverse dispozitive externe atașate de laptop presupune alimentarea lor cu energie: mouse extern, harddisk-uri externe, TV tuner, dongle-uri de bluetooth, etc. consuma energie care ar fi alimentat laptopul pentru încă 10 – 15 minute.
Sfaturi:
Atunci când sunteți acasă, la birou etc, și aveți o priza în apropiere scoateți bateria din calculator și alimentați l doar de la alimentatorul lui. In acest fel va puteți folosi de calculator la puterea lui maxima, aveți o baterie plina în orice moment dacă este nevoie sa plecați și aveți nevoie de laptop, măriți durata de viata a bateriei. (Încărcările descărcările repetate micșorează durata de viata a unei baterii și va pune în situația ca după 1 an, 1 an și jumătate sa cumpărați una noua – nu este chiar ieftina și de multe ori nu o găsiți de cumpărat) .
Un alt sfat este sa nu lăsați o baterie sa se descarce prea mult deoarece prin forțarea ei pentru a scoate și ultimul “strop” de curent, riscați sa stricați electrozii scurtat mult durata de viata.
Dacă sunteți pe baterie nu setați laptopul pe puterea maxima . (Setările se găsesc în Control Panel->Power Options Properties->Power Schemes). Alegeți una din setările : Portabile/Laptop sau Minimal Power Management.
Magazine recomandate: eMag, evoMag, MarketOnline, Koyos, Azerty, PCFun
Pentru cei care cumpăra de la PCGarage și vor o reducere de 1% folosiți codul următor “XETDNGQI” (fără ghilimele). Pentru a folosi codul înainte de a trimite comanda în Cosul de cumpărături va trebui sa introduceți codul de mai sus.
sau daca imi poti recomanda tu unul…as dori ceva pentru gaming….multmesc
salutare. nu stiu la ce sa aleg si as dori o parere mai avizata. Laptop Lenovo IdeaPad G580 i5-3230M 1TB 8GB GT635M 2GB si Laptop HP ProBook 4540s i5-3210M 750GB 8GB HD7650M 2GB. multumesc frumos
@ciprian, dintre cele 2 configuratii Lenovo G580M este cel mai bun componenta care face diferenta este placa video GT635M mai buna cu 10-20 procente fata de 7650m
Pentru gaming nu este cel mai stralucit si te situezi cu el undeva in zona entry level (gaming), poti sa joci majoritatea jocurilor dar nu pe setari maxime.
O sugestie din partea mea la 3000 RON (nu mi-ai dat un buget dar m-am raportat la pretul lui G580) este
Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel® CoreTM i7-3537U 2.0GHz, Ivy Bridge, 4GB, 1TB, AMD Radeon HD 8730M 2GB
Conform website-ului FutureMark configuratia Dell-ului iti da posibilitatea sa joci cam 95% din jocuri si peste 60% pe setari maxime. Fata de Lenovo g580 care te situeaza cam 85% din jocuri si 47% pe setari maxime.
salut, am si eu o intrebare, ce ai recomanda intre http://www.emag.ro/laptop-asus-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i5-3210m-2-50ghz-ivy-bridge-4gb-750gb-nvidia-geforce-610m-2gb-freedos-smoky-black-k55vd-sx010d/pd/EVX0KBBBM/
sau
http://www.emag.ro/laptop-asus-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i5-3317u-1-70ghz-ivy-bridge-4gb-500gb-nvidia-geforce-gt-635m-2gb-freedos-black-k56cm-xx011d/pd/EL54KBBBM/
vreau sa-l folosesc si pentru adobe PS, jocuri nu prea.
sau daca ai alta varianta cu plus 200-300 ron astept si varianta ta.
multumesc si astept raspunsul tau.
@daniel,
Parerea mea este ca Asus K55VD-SX010D este mai performant pe total, (da are o placa video mai slaba) dar procesorul este net superior si cu o placa video mai slaba decat 610m am vazut folosit Adobe Photoshop fara probleme.