Raiffeisen Online – comentariu literar pe text

Titlul suna ciudat, la prima vedere va veti intreba ce are banca Raiffeisen cu comentariile literare dar … Din seria cum sa prostim clientii Raiffeisen Online am un alt mail:

Raiffeisen Bank.

Stimate client,

Suntem in curs de optimizare a platformei tehnice a serviciului Raiffeisen Online.

Din motive de atac PHISHING masiv Raiffeisen intrerupe functionarea sistemului de Internet banking pana la confirmarea electronica.

Te rugam acceseaza confirmarea electronica.

Confirmarea Electronica Directa – aici era un link (http://www.pontyclunvanhire.co.uk/map/)

Acceseaza Raiffeisen Online

Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri cauzate. Va multumim pentru intelegere,

Echipa Raiffeisen Online

Sa facem analiza pe text, asa ca la ora de Romana cand trebuia sa analizam pe Eminescu:

“Stimate client” – formula de salut parte componenta a unei scrisori. Aici autorul a dorit sa isi exprime respectul fata de cititorul mesajului electronic, respectul pentru ca ca acel cititor este un posibil “fraier” care ii va da contul pe tava ca mai apoi se va trezi fara nici un ban (asta daca mai are vreunu acolo).

Suntem in curs de optimizare a platformei tehnice a serviciului Raiffeisen Online.” – Aici autorul emailului doreste sa ii castige increderea cititorului, pentru a fi sigur ca banii lui sunt in siguranta (“Dormiti linistiti FNI lucreaza pentru tine – SI A LUCRAT”)

Mai mult de atata folosind un limbaj tehnic platforma tehnica, optimizare autorul doreste sa castige increderea necunoscatorilor in domeniu informaticii, ametind de cap cititorul care isi zice in sine “uite mai tata ce lucreaza astia pentru mine”

“Din motive de atac PHISHING masiv Raiffeisen intrerupe functionarea sistemului de Internet banking pana la confirmarea electronica.”si aici foloseste un limbaj tehnic pe care trei sferturi din cititorii emailului nu il inteleg dar intarit de faptul ca este scris cu caractere mari i se accentuiaza importanta

Pentru necunoscatori definitia termenului Pishing este: “Un atac de tip phishing constă, în mod normal, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantă sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-şi dea datele confidenţiale pentru a câştiga anumite premii sau este informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic este indicată de obicei şi o adresă de web care conţine o clonă a site-ului de web al instituţiei financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc această metodă pentru a obţine date bancare.”

Definitie luata de pe Wikipedia unde veti gasiti mai multe detalii: http://ro.wikipedia.org/wiki/Phishing.

Revenind la analiza pe text, autorul incearca descrierea situatiei pe care o vede el in momentul tarziu al noptii in care compunea textul emailului. Dar atentie nu dezamageste clientii Raiffeisen care distrusi de vestea primita (ca temporar serviciul de Internet Banking este oprit) sunt incurajati sa astepte email-ul de confirmare care va fi trimis imediat ce serviciul mai sus amintit va fi din nou disponibil. Tot aici se poate vedea cata grija are pentru cititori, ii va instinta imediat ce serviciul este disponibil.

Te rugam acceseaza confirmarea electronica. – pentru ca suntem in mediul virtual si una din regulile acestui mediu spune asa “sa dai posibilitatea utilizatorului sa interactioneze cu mediul altfel se plictiseste si pleaca spre alt site” el ofera posibilitatea de a confirma citirea acestui mesaj important. In acest fel el va sti daca are “rating” bun, situatia contului tau si destinatia de vacanta (doar nu credeai ca fura banii oamenilor pentru o felie de paine).

“Acceseaza Raiffeisen Online” – atentie mai sus se preciza ca “Raiffeisen Online” este intrerupt temporar. Aici defapt autorul doreste voit o confuzie din simplu motiv de a verifica daca cititorul are o minte si un ochi ager. (doar nu va ganditi ca ar fi fost un alt motiv nu? de exeplu acela de a fura banii din contul dvs.)

Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri cauzate. Va multumim pentru intelegere” – aceasta fraza are doua intelesuri. Primul inteles este de multumire, multumire ca ati citit acest mesaj, multumire ca ati inteles ca ei doresc doar sa “aiba grija” de banii dvs. Totodata isi cer scuze potentialilor utilizatori care vor accesa link-ul din email si la care ei ii vor “fura” banii. Aici defapt nu este vorba de un furt propriuzis. Aici este vorba despre faptul ca acei utilizatori care isi for scrie datele contului vor oferi o viata frumoasa autorului, cu vacante insorite, mancare buna, cluburi la moda, haine scumpe etc etc. – deci vor face un lucru bun care va spala multe pacate la “Judecata de apoi”

Cum ziceam mai devreme, fraza de mai sus are doua intelesuri. Din pacate unii cititori nu vor intelege al doilea inteles decat prea tarziu – atunci cand deja conturile lor vor fi goale, si atunci va fi prea tarziu. Pentru acei oameni prezinta scuzele de rigoare, scuze necesare dupa ce autorul sustrage avutia cititorului. Din acest lucru reiese dinamicitatea acestui email. Faptul ca autorul prevede viitorul si isi modeleaza emailul sa aiba inteles atat pentru cei care nu vor incerca sa confirme cat si celor care le-a furat banii. Atata simplitate 7 randuri si atata complexitate. Daca “o imagine face cat 1000 de cuvinte” puterea acestui mesaj esta asemenea unui film de lung metraj, desi foloseste doar cateva randuri de text. Totusi daca se citeste foarte atent aceasta fraza cat si cu propozitia de dinainte “Accesea Raiffeisen Online” ne vom da seama ca utilizatorul cu mintea si privirea agera de care vorbeam mai sus va intelege exact situatia si se va opri la timp.Se va opri inainte de a face greseala capitala de ai ii da pe tava datele contului de banca.

Din aceasta trag concluzia ca nu este un furt, nu este o talharie pentru ca autorul doreste sa prezinte romantat situatia (daca te prinzi de schema nu iti dai datele personale si nu iti fura nimeni banii) in care se va afla cititorul in viitorul apropiat si faptul ca cititorul ii da pe tava posibilitatea de a i se “imprumuta” pe termen nedeterminat banii lui arata clar faptul ca nu se face nici o ilegalitate.

Mai mult in schimbul banilor furati din cont autorul emailului ii da pagubitului o informatie. O informatie extrem de valoroasa care face toti banii din cont si mai mult de atatia. Ma refer la faptul ca “Parolele nu se spun nimanui indiferent daca sunt de la contul de banca sau de la messenger” si pe deasupra ca bonus cititorul a primit o lectie de o viata care nu o va uita niciodata.

In incheiere observam ca autorul respecta structura unei scrisori chiar daca cea de fata este electronica, cu urmatoarea formula “Echipa Raiffeisen Online”. Atentie chiar daca este incheierea scrisorii autorul nu se lasa mai prejos si se semneaza cu un alt nume. Din acest lucru reiese ca este un om retras nu doreste publicitatea. Chiar daca este un geniu si doreste ca opera lui sa prinda viata sa fie citita de cati mai multi oameni el nu doreste sa isi asume meritul. Este prin urmare un om de o modestie extraordinara pe care rar o mai intalnesti in zilele noastre.

Mai mult de atata el se semneaza ca o “echipa”. Acest lucru arata clar ca el este constient de opera lui si puterea cuvintelor care le-a scris in scurta lui scrisoare. Si ca sa nu sperie cititorul ca un singur om poate sa conceapa acest text se dedubleaza intr-o intreaga echipa.

Inca odata se vede clar modestia lui neasumandusi rolul de autor chiar cu un nume fals, el se transforma metaforic vorbind in o intreaga echipa.

Acest comentariu se datoreste orelor primite in particular pe vremea cand faceam liceul si ma pregateam de Bac. Pe aceasta cale doresc sa ii multumesc profesorului meu de romana (nu ii dau numele aici din motive de la sine intelese).

1 Comment

  1. “Inca odata se vede clar modestia lui neasumandusi rolul de autor chiar cu un nume fals, el se transforma metaforic vorbind in o intreaga echipa.”
    Aici as putea spune ca gresesti, sunt o echipa si de cele mai multe ori o echipa buna daca nu sunt prinsi. Dupa mine ei sunt genu de oameni care nu stiu prea multe fac totul dupa un anumit tipar… sunt ca roboti *ei sunt Haxori spre deosebire de ceilalti care pot face mult mai mult ca ei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *