Iluzie optica sau puterea mintii?

Am primit pe email urmatorul “joc”. Trebuie sa te uiti la imagine. Cei mai multi oameni vad imaginea rotindu-se in sensul acelor de ciasornic.

In email se zice ca daca vezi imaginea miscandu-se in sensul acelor de ciasornic creierul proceseaza imaginea venita de la ochi cu partea dreapta, daca o vezi miscandu-se invers creierul proceseaza cu partea stanga.

Se mai zice ca dupa un studiu de 5 ani facut la universitatea Yale sa dovedit ca oamenii care reuseau sa vada prin concentrare imaginea miscandu-se in sens opus au un coeficient de inteligenta ridicat. Si cu cat faci schimbarea directiei mai repede cu atata coeficientul este si mai ridicat.

6 Comments

 1. este o mare vrajeala va zic eu … am stat 20 min si mam uitat atent din timp in timp isi schimba directia fara sa iti dai seama

 2. imaginea isi schimba singur directia ….asa ca dupa parerea mea este o iluzie optica.
  Imaginea la un anumit interva isi schimba sensul.

 3. Cand privesti atent imaginea, muta rapid privirea cu 20 de cm in dreapta dupa care revii cu aceeasi viteza la imagine. Vei vedea ca se misca in partea dreapta.

  Muta iar privirea rapid spre stanga si revii cu aceeasi viteza la imagine si vei vedea ca se misca din partea stanga.

 4. La mine si-a schimbat directia dupa 3 min. si ceva … nu ca m-as da desteapta dar as fii curioasa la cate minute si-a schimbat directia si la altii ?! Si daca sensul rotatiei are legatura cu ochii probabil ca atunci cand obosesc incep sa se odihneasca cu randul , ramanand numai unul ” de veghe ” si atunci imaginea isi schimba sensul ! … Nu stiu , zic si eu !

  Asa ca … la cate minute au obosit ochi vostrii ? :)

 5. Autor

  Dude am plecat de la ideea ta ca imaginea isi schimba senul la un anumit interval si am luat aplicatia Gif animator si am deschis gif-u, ce am gasit: sunt 32 de frame-uri care descriu o rotatie completa a modelului din imagine asa ca nu isi schimba directia. Nu ma pricep la chestii legate de creier, medicina dar am impresia ca ce se intampla in poza asta se intampla daca ai observat si la roti, la masinile in miscare. Daca merge foarte incet vezi roata miscanduse in sensul normal daca mareste viteza din cauza ca ochiul nu poate procesa atata de repede imaginile venite roata incepe sa se miste invers.

 6. Dude, imaginea isi schimba sensul la un anumit interval.. you can’t make it change faster nor think you are super smart just because it chaged its direction :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *