Cat de tari sunt Atomurile din netbook-uri

NetBook-urile sunt acum la moda. Mici, consuma putin (rezista mai mult timp pe baterie), au wireless, aproape ca poti sa il duci in buzunar.

DAR …

Vine intrebarea, cat de puternice sunt, ce pot sa fac cu ele? Pot sa le compar cu un notebook ?

Daca va uitati atenti la configuratii cam toate vin cu Atom 270 la 1.6 GHZ sau cu Celeron la 900 Mhz. Restul e cam la fel, memorie, HDD etc.

Am cautat pe net un benchmark (un test pentru cei mai putin cunoscatori) si vedeti mai jos in imagine rezultatul.

Testul consta in calcularea unei valori matematice (valoarea lui PI) din test reiese ca Atomul este undeva intree Celeron si Pentium 3. Celeronul fiind putin mai tare.

Diferenta intre Celeron si Atom in practica este foarte mica, in schimb Celeronul consuma mai mult curent decat Atomul, asa ca netbookurile cu atom au durata de viata a bateriei mai mare.

La intrebarea: Ce aplicatii va putea rula un netbook? Raspunsul este. Browsere (IE, Firefox, Crome, Opera), aplicatii de tip office (Power Point, Word, Excel), Muzica (mp3-uri), fisiere video (mpeg, avi, etc.), vizualizat imagini, scris emailuri, stat pe messenger, joculete flash.

Mai multe detalii despre benchmark gasiti la http://www.computerbase.de/news/hardware/prozessoren/intel/2008/maerz/erster_benchmark_intels_silverthorne/ daca intelegeti limba germana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *