Din ce suntem facuti!!!

Zi de zi la bucatarie, in restaurante sau fastfood-uri in sala de sport ne luptam cu calorii, grasimi, vitamine etc, etc. Dar probabil ca putini dintre noi se gandesc la ce anume suntem noi: atomi de hidrogen, oxigen, carbon, fier si alte cateva elemente de baza.

Astazi am realizat ca defapt suntem “praf de stele”. Probabil ati mai auzit expresia “suntem facuti din praf de stele”. Da este foarte adevarat nu este doar o metafora.

Elementele de baza care se gasesc in univers sunt hidrogenul si heliul si sunt elementele de baza din care stelele sunt facute. Atunci cand o stea arde transforma hidrogenul in heliu, heliu in oxigen si carbon, carbonul si oxigenul in fier. Odata ce o stea nu mai are elemente mai mici ca fierul (numator atomic mai mic) se spune ca si-a terminat combustibulul si  explodeaza si moare.

Asa ca vedeti de ce zic ca suntem facut din stele? Orice atom dintr-un element diferit de hidrogen si heliu care se gaseste in noi a fost odata facut intr-o stea, a fost apoi aruncat in spatiul cosmic in urma unei explozii mai puternice decat un milion de bombe nucleare apoi a stat milioane de ani in spatiul pana ce intr-o zi a ajuns parte a unei planete (Pamant). Apoi dupa milioane de ani a ajuns parte componenta din tine, din mine, din toti si tot ce vezi in jurul tau.

Cum te simti acum cand ai realizat ca bucati din tine au fost facute intr-o stea, sau ca ai calatorit pentru milioane de ani in spatiul cosmic (visul unora dintre noi) ?

Timpul pentru comentari a trecut.