Atunci când iti cumperi un harddisk trebuie sa te uiți la câteva particularități (nu doar la capacitatea lui cum fac mai toți) dar trebuie sa te gândești și pentru ce o sa îl folosești. (Capacitatea lui, viteza de rotație, memoria cache si timpul de acces, cam astea sunt particularitățile de baza).
In principiu un harddisk are 3 utilizari:
- pentru a conține sistemul de operare și aplicațiile instalate (jocuri, utilitare, documente, multimedia) – Este cel mai întâlnit caz iar pentru asta ai neapărat nevoie de viteza de rotație mare și timp mic de acces.
- pentru a arhiva date – fie ca sunt documente, imagini, muzica sau filme aici în primul rând ai nevoie de spațiu cât mai mare. Viteza de rotație nu e necesara sa fie mare 5400 rpm va fi suficient dar având în vedere ca acolo veți stoca date și le veți copia de colo colo este recomandat sa alegeți un HDD cu memorie cache (buffer) cât mai mare.
- pentru a transporta date – Aceasta utilizare este derivata din cea de stocare. Nu aveți nevoie de capacitate chiar atât de mare (nu trebuie sa va transportați peste tot toata arhiva de date și programe) dar aveți nevoie de dimensiuni (lățime, lungime, înălțime) cât mai mici pentru a fi ușor de transportat, cât de cât rezistent si foarte important de un buffer cât mai mare.
Câteva explicații tehnice:
- viteza de rotație – dacă ați văzut un harddisk deschis (măcar in poze) știți ca el este facut din unul sau mai multe discuri metalice care se învârt (cam la fel cum se făcea la vechiile patefoane). Cu cat viteza este mai mare cu atât HDD-ul va accesa informația mai repede (nu neapărat va copia mai repede)
- capacitatea – asta toata lumea știe ce e cu ea – spațiul de stocare, se măsoară in GB (1Tera byte = 1024 Giga byte, 1 Giga byte = 1024 Mb)
- Buffer-ul sau memoria cache – aici e puțin mai complicat. Harddisk-ul este împărțit in mai multe zone de memorie (explicația simpla) o zona de memorie are o dimensiune fixa (care este setata atunci când este formatat harddisk-ul). Indiferent ca acea zona de memorie (cluster) este plina 100% sau doar 50% ea este marcata ca si ocupata. Revenind la buffer-ele de la harddisk-uri – cu cât buffer-ul este mai mare cu atât mai multe zone de memorie sunt copiate fără a fi necesar ca harddisk-ul sa recitească date de pe platane (lucru ce încetinește mult viteza).
- timpul de acces – este timpul în care harddisk-ul citește un cluster de pe platane. Este un parametru foarte important deoarece un HDD cu timp foarte mic de acces va fi foarte rapid mai ales în cazul când este folosit ca suport pentru sistemul de operare si / sau aplicații.
Revenind la titlul postului din ce am scris mai sus reiese foarte bine ca un harddisk extern este destinat doar pentru arhivare și transport de date, în nici un caz pentru a se instala pe el un sistem de operare sau de a se instala aplicatii utilitare sau jocuri (ATENȚIE nu înseamnă ca asta nu e posibil dar va merge foarte lent).
Cele mai cunoscute HDD-uri externe sunt de la : Western Digital, Seagate, Toshiba, Lacie si altele.
Eu personal am un Western Digital Passport Essential 320 GB iar logica pentru care l-am ales pe acesta când l-am cumpărat a fost următoarea:
- mic ca si dimensiuni fizice asa ca pot sa il port cu mine în geanta de la laptop fără măcar sa ocupe prea mult loc
- capacitatea de 320 GB suficienta pentru a căra diverse documente
- aplicațiila care lucrez si bineînțeles ceva muzica
- consum redus de energie ceea ce înseamna ca dacă il conectez la laptop in timp ce laptopul e pe baterie nu o va seca in jumătate de ora.
- la capacitate ar fi mers puțin mai mare dar bugetul nu a permis : )
Stocare/transport pe HDD-uri normale vs Externe
Unii din ci ce vor citit acest post în mod sigur vor pune întrebarea de ce un HDD extern și nu unul intern?
Este adevărat ca un HDD intern are o capacitate mai mare la un preț mult mai mic. Dar răspunsul meu este:
- pentru cei care au un laptop răspunsul este evident nu ai cum sa îl montezi ca un al doilea HDD
- pentru un desktop: un HDD consuma destul de mult curent ceea ce face ca unele calculatoare cu sursa de curent de capacitate mica sa fie supraîncărcate și sa apară diverse restartări si ecrane albastre din cauza proastei alimentari cu energie a memoriei RAM etc.
- de asemenea un HDD intern mărește zgomotul pe care il produce calculatorul
- iar cauza pe care ma deranjează pe mine este oprirea calculatorului de fiecare data când vreau sa plec cu harddisk-ul cat și demontarea lui (desfacere cablu IDE/SATA, deșurubare șuruburi etc.)
Un harddisk extern este:
- hot swap (poți sa il deconectezi de la calculator fără sa fie necesar sa il stingi)
- deoarece este extern are o protecție mai mare împotriva șocurilor apărute la transport (asta nu inseamna ca nu o sa se strice dacă îl scăpați pe jos : P )
- are protecție a datelor folos induse criptarea lor in jurul unei parole alese de dvs – probabil ca doar serviciile secrete sunt instare sa le decripteze deci zic eu ca ești safe atâta timp cât nu ești terorist sau agent secret sub acoperire : D
- nu este necesar sa îl ți tot timpul legat de calculator ceea ce reduce zgomotul de fond si curentul consumat (asta poate contează la factura de curent sau dacă ești ecologist din fire)
- conectarea pe USB face ca decuplarea lui sa fie mult mai ușoara ca și desfacerea unei mufe SATA sau IDE
- nu trebuie setat ca și master sau slave
Prețuri aproximative:
Pentru ca la final pretul este important pentru mai toți dintre noi (excepție mai sunt cei care își permit un laptop Alienware sau ultimul model de Porsche) am pus mai jos câteva prețuri aproximative:
Western Digital Passport Essential 250GB, USB 2.0 – 240 RON
Western Digital Passport Essential 320GB, USB 2.0 – 280 RON
Western Digital Passport Essential 500GB, USB 2.0 – 370 RON
Western Digital My Passport Essential 750GB – 530 RON