In urma cu cateva zile am primit un comentariu foarte lung de la Adelin T. legat de subiectul GDI. Cu multe explicatii, si incercari de a imi combate diversele afirmatii pe care le-am mai facut prin posturile din acest blog. (ex http://blog.nisi.ro/2009/06/schimb-de-mailuri-cu-o-gdi-sta/).
Incercand sa ii ii explic de ce nu am de gand sa ii afisez comentariul (din punctul meu de vedere nu facea decat sa bulverseze un potential interesat de o afacere Online) am dat peste un articol legat de ultimul joc (de care stiu eu) piramidal care a functionat in Romania. Si anume Delfinul.
Daca le pui unul langa altul cele 2 Delfinul si Afacerea GDI observi o asemanare izbitoare.:
Delfinul:
– Delfin International (compania care a administrat acest joc) racola diverse persoane la care li se promitea o afacere de viitor, o afacere in care toate grijile lor financiare vor disparea. Concret fiecare participant era obligat ca la intrarea in acest joc sa cumpere o carte numita “Pretul Succesului”, care avea un cost intre 2200 si 2900 de euro (in functie de localitate) Mai departe fiecare membru trebuia sa caute cat mai multe persoane care sa le invite in acest joc pentru a isi scoate “investitia” ca mai apoi sa castige un profit. Pentru fiecare membru adus primeai 540 Euro iar pentru fiecare membru adus de cel din urma primeai 360 euro.
Afacerea GDI:
– Este administrata de Global Domain International detinatoarea domeniului .ws (West Samoa). Concret esti “racolat” de pe internet prin diverse “marturii” si filme despre cum au reusit altii inaintea ta sa isi asigure un trai mai mult decat indestulator (apar poze cu masini marca Ferarri, vile cu peisaje mirifice etc.) La intrarea in aceasta afacere esti obligat sa cumperi un domeniu .ws care defapt il inchiriezi doar cu 10 dolari pe luna (un domeniu .com costa nu mai mult de 10 dolari pe an) ti se induce ca defapt ei nu iti vand domeniul ci iti vand afacerea si te arunca in cautarea a altor utilizatori de internet. Din fiecare om adus castigi 1 $, din fiecare om adus de cel din urma castigi iarasi 1$ si tot asa pe 5 nivele.
Daca compari Delfinul cu GDI amandoua vand ceva, una din ele vinde o carte cealalta un domeniu. In realitate ceea ce iti vinde este de cel putin 10 ori mai scump (in cazul GDI) si de cine stie cate zeci de ori in cazul Delfinul. Amandoua iti promit castiguri DAR doar daca iti faci o retea (spus mai frumos retea decat piramida) deoarece jocurile piramidale sunt interzise in cele mai multe tari iar multi oameni le-ar desconsidera din start daca ar realiza acest lucru.
In cazul GDI se verbeste foarte puternic de MLM (multi level marketing – http://ro.wikipedia.org/wiki/Multi_Level_Marketing). MLM-urile gen Avon sunt bazate pe o piramida dar aici scopul este de a vinde o marfa la un pret mult mai redus decat cel din magazine, doarece marfa adusa direct prin intermediul retelei nu mai trebuie sa includa si taxe de raft, etc.
MLM-urile nu au nimic in comun cu jocurile piramidale. Nu promit castiguri mari si nici nu te obliga sa aduci alti oameni in retea pentru a avea un profit.
In concluzie in Romania jocurile piramidale au fost interzise in urma Ordonantei de Urgenta 99 din 2000. Delfinul aparut dupa aceasta ordonanta iar pentru a fi legal a fost mascat sub forma unul MLM prin vanzarea acelei carti.
Center Bussines Consulting si Delfin International sunt suspectate că nu ar fi decît o fabrică de spălat bani la nivel internaţional. În acest sens, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti a solicitat tuturor Serviciilor de Investigare a Fraudelor din ţară să-i trimită dosarele întocmite pe numele acestei firme. In 2005 un astfel de dosar a plecat de la DIICOT Timis catre Bucuresti.
Mai multe informatii puteti citi la:
- http://www.rodsa.ro/delphin.htm
- http://www.telegrafonline.ro/1151096400/articol/3292/joc_piramidal_mascat_de_comertul_cu_carti.html
- http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1222804-peste-1-000-000-euro-teapa-data-jocul-delphin.htm
PS: GDI un Delfin international plasat in lumea virtuala.
PS. Am uitat sa precizez. Nu sunt afiliat GDI. Afacerea are unele puncte slabe, dar minore, ce pot fi corectate. Asta nu inseamna ca e teapa.
Alaturarea intre Delfinul si GDI este mai mult decat fortata.
Iata argumentele:
1. In cazul Delfinul- O carte nu poate sa-ti produca bani sub nici o forma. Cel mult ideile de afaceri din ea(daca exista), ar putea sa-ti aduca bani, dar binenteles mai trebuie sa faci niste investitii extra. Doar cineva foarte credul ar putea da 3000 Euro pe o carte.
2. In cazul GDI ti se ofera un domeniu, hosting, programe de desing pt pagina web, reclame personalizate intr-un cuvant tot ce-ti este necesar sa poti sa-ti faci o afacere pe internet. Nicaieri nu este specificat ca esti obligat sa-ti faci exclusiv pagina de reclama pt GDI din contul tau. Poti sa-ti faci propria ta pagina in care sa-ti promovezi produsele, serviciile sau ideile tale. Daca vrei sa mai castigi un ban in plus, poti sa promovezi serviciile GDI dar nu e obligatoriu. Pentru toate aceste servicii va trebui sa platesti 10 USD/lunar. Poate parea mult pentru unii, dar te rog sa verifici cat te-ar costa toate aceste servicii lunar la aceeasi parametrii tehnici, la oricare alta firma de hosting? Iti spun eu: min. 5 EURO fara domeniu si fara publicitate.
3. GDI- daca ar fi fost schema piramidala, chiar si mascata, autoritatile SUA, ar fi inchis de mult aceasta afacere.
4. Toti care scriu ca aceasta afacere ar fi o teapa, nici macar nu au incercat. Li s-a parut lor ca suna a teapa(asta si din cauza faptului ca americanii au altfel de publicitate decat p’aci prin romanica)si au etichetat ca atare.
Daca ar fi spus ca “noi vindem domenii web si hosting si daca ne promovati va vom da comision” ar fi fost mai corect, dar n-ar mai fi avut o expansiune globala accelerata.
5. Faptul ca nu publici comentariile care contravin ideilor tale, nu face decat sa demonstreze ca nici tu nu crezi in ceea ce sustii iar argumentele tale sunt bune doar pentru cei care nu stiu despre ce e vorba.
Exista riscul ca intr-o zi sa te trezesti acasa cu o citatie din partea GDI prin care sa fi nevoit sa demonstrezi tot ceea ce susti cu privire la frauda, adica oameni ce nu si-au luat banii ce li se cuvin, servicii promise si neoferite etc. si s-ar putea sa nu poti plati toate daunele pe care ti le vor cere… Mare parte din avocatii americani traiesc numai din asa ceva. Noroc ca Romania e mult prea departe de SUA.
Ai dreptate…eu cautam acum pe net cateva detalii despre presupusa afacere…
In urma cu cateva zile “m-au asaltat” prin e-mail si la prima vedere parea ceva interesant, dar revenind pe terra, mi-am spus ca sigur ceva nu e in regula …noi in generali ne pricepem la smecherii,furaciuni,minciuni…
Acum m-am lamurit si sincer e uimitor cat de mult pot minti niste oamenii pentru 10 $ sau cat dumnezeu castiga din credulitatea oamenilor. Ma gandesc ca daca un om are un simt al valorilor …n-ar face asta, dar din pacate…cand e vorba de banii…majoritatea nu mai tin cont de nimic.
Si oricum am vazut postarile tale si iti dau dreptate, ce spui tu acolo e logic si realist. E bine ca tragi un semnal de alarma si sper sa-l vada cat mai multi oamenii..
Numai bine !