Harddiskuri Gigant de peste 1 tera

Pana acum 2 ani 1 tera (1024 GB) era … mult. Astazi cand arunci ochii intr-un magazin cu componente de calculatoare un Hdd de 1 tera sau mai mare ajunge la pretul a unui Hdd de 320 GB de acum 2, 3 ani.

Pentru ca vreau sa imi achizitionez un astfel de gigant am cautat cateva modele si am tinut cont de pret, viteza si zgomot, spatiul orice peste 1 Tera.

Cand vine vorba de viteza am in prima faza de ales intre IDE si SATA. Cum harddisk-urile cu controler pe IDE sunt deja o tehnologie veche am ales SATA.

SATA vine in 2 versiuni SATA 1 si SATA 2 (foarte curand si SATA 3 – la data scrierii acestui articol inca nu a aparut pe piata un hdd cu sata 3 si nici o placa de baza care sa suporte acest controler)

Diferentele intre SATA 1 si SATA 2 sunt de viteza SATA 1 transfera la o rata de 1,5 Gb / secunda pe cand SATA 2 ajunge la 3 Gb / secunda .

Conector SATA pe placa de baza Cablu de date SATA Cablu de alimentare pentru HDD sata

Concluzie pana acum 1 tera sau mai mare si folosind un controler SATA 2.

Uitandu-ma pe eMag.ro am gasit urmatoarele HDD-uri :

Urmatoarea filtrare va fi dupa cache. Deoarece cache-ul conteaza foarte mult atunci cand muti fisiere mari dintr-o parte in alta sau cand ai foarte multe fisiere mici. Am hotarat ca harddisk-ul sa aiba un cache de 16 – 32 Mb. Desi pretul este foarte bun la HDD Western Digital Caviar Green 1TB, 7200RPM, 8MB, SATA2 pentru ca are un cache mic am ales sa il exclud din lista.

Numarul de rotatii pe minut este de asemenea foarte important la un Hdd. Dupa cum stiti majoritatea Hdd-urilor au 2 valori posibile: 5400 si 7200. Diferenta este simtitoare iar un Hdd de 5200 este util doar daca nu aveti nevoie de un hdd mare si galagios.

Foarte tentant a fost HDD Seagate Barracuda 1.5TB, SATA2, 32MB buffer de 32 spatiu de 1.5 Tera dar are 5400 de rotatii / minut ceea ce inseamna ca ar fi fost perfect daca aveam nevoie de un Hdd in care sa tin multe filme, sau muzica si poze nicidecum unul pe care sa instalezi si de pe care sa rulezi soft.

HDD Seagate Barracuda 2TB, SATA2, 32MB si HDD Western Digital SATA 2TB, WD20EADS sunt primele mele alegeri, 2 TB,  cache de 32, desi pretul este foarte bun pentru un HDD de 2 TB bugetul nu imi permite.

Alegerea mea (inca nu am cumparat inca HDD-ul la data scrierii acestui post, mai vreau oferte de pret inainte de a ma arunca cu capul inainte) este HDD Western Digital Caviar Green 1TB, SATA2, 32MB .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *