Acum ceva timp am scris un post pe acest blog despre diferentele dintre un harddisk normal (cel intern) si harddisk-ul extern (cel ce se conecteaza prin USB) – De ce mi-ar trebui un harddisk (hdd) extern
In primul rand un harddisk extern este aproximativ de doua ori mai scump decat un hdd intern din aceasta cauza un hdd extern este util doar daca doriti sa mutati date (muzica, programe, poze filme etc. – iso-urile cu jocuri piratate :P) de la un calculator la altul fara a avea posibilitatea de retea.
Primul pas in alegerea unui hdd extern este capacitatea lui. Aveti de ales intre: 250GB, 320 GB, 500 GB, 640GB, 750GB, 1TB, 1,5TB si de ceva timp au aparut si capacitati gigant de 3, 4 si chiar 8GB.
Pretul (estimativ): intre 200 si 400 de RON gasiti harddiscuri externe cu capacitati de: 250 GB si 1,5 TB – atentie preturile variaza mult functie de producatorul harddisk-ului.
Un al treilea pas in alegere este forma harddiskului. Harddisk-urile externe vin in 3 grupe de dimensiuni dimensiuni: 1,8″ , 2,5″ si 3,5″.
Cu cat creste capacitatea de stocare a unui harddisk cu atata creste dimensiunea. Un harddisk de 250GB-750GB are un pret decent in formatul de 2,5″. Hdd-urile de la 1TB in sus sunt disponibile atat in 2,5″ cat si in 3,5″ dar deja pretul unui astfel de hdd creste foarte mult daca se alege un format mic (2,5″)
Recomandarea mea cele sub 1TB alese in formatul de 2,5″ iar cele peste 1TB in formatul de 3,5″.
Si in sfarsit al patrulea pas viteza de transfer. Viteza de transfer la un harddisk este data de 2 parametrii memoria cache si viteza de rotatie a harddisk-ului.
Pentru o performanta optima alegerea acestor 2 parametrii se face strans legat cu tipul de activitate la care se va folosi acest harddisk.
Memoria cache: Incep cu o mica paranteza. Atunci cand se cere citirea unui fisier de pe un harddisk sa spunem o fotografie sau un mp3 de pe harddisk se va citi o zona mult mai mare decat dimensiunea fotografiei. Se va citi un intreg grup de date, printre care si fotografia/fisierul cerut.
Cu cat memoria cache este mai mare cu atata se poate citi in memoria rapida a harddiskului mai multe date. Acest lucru este foarte bun cand se face transferuri mari de date. Adica harddisk-ul va avea viteza mult mai mare in a transfera un film de 700 de mega decat citirea pe sarite a diverselor poze, melodii etc.
Viteza de rotatie: se refera la viteza cu care se invart disk-urile din interiorul harddiskului. Pe scurt viteza de rotatie iti da un avantaj mare daca folosesti hardiskul pentru a citi foarte multe fisiere mici.
In concluzie: Daca folositi harddisk-ul extern ca si o arhiva de muzica, film, poze etc (poate rulati direct de pe el un program) atunci viteza de rotatie trebuie sa fie cat mai mare. Daca in schimb folositi harddisk-ul pentru a transfera cantitati mari de date de pe un calculator pe altul atunci urmariti o memorie cache cat mai mare.
Pentru ca in practica un astfel de harddisk se foloseste mixt atat arhiva de date cat si mod de transfer se va urmari un balans intre viteza de rotatie si memoria cache.
Pentru Harddisk-uri care vor avea USB 2.0 viteza de rotatie de 5400 RPM este suficienta deoarece chiar daca HDD-ul va avea o viteza superioara el nu va putea transmite datele catre calculator suficient de repede din cauza limitarii vitezei USB 2.0
Desi la un harddisk standard viteza de rotatie este un parametru important in cazul harddisk-urilor mobile tipul de port este mai important ex USB 2.0, USB 3.0, eSATA.
Gata cu vorbaria sa trecem pe cateva exemple.
Exemplu 1. Un harddisk extern care sa fie atasat in principiu la laptop pentru a extinde harddisk-ul si de a tine muzica, filme si ceva documente dar si ceva kituri de aplicatii.
Formatul de 2,5″ este recomandat – mic poate fi transportat usor in geanta de la laptop, capacitate pana la 1 TB – suficienta pentru cei mai multi dintre utilizatori. Recomandare undeva intre 500 – 750 GB. Daca contine filme, muzica, poze nu e necesar un transfer de volum mare ci unul mic constant de asemenea – viteza de rotatie nu trebuie sa fie mare.
Sugestii:
- HDD extern Seagate Expansion 500GB, USB2.0, 2.5′, 5400rpm, 8MB – Pret: 219 RON
- HDD extern Western Digital My Passport Essential 3.0 2,5″, 320 GB, USB 3.0, Negru – 231 RON
Exemplu 2. Un harddisk arhiva pentru stocarea fisierelor multimedia in special muzica, filme – in formate mari, imagini de dvd-uri, kituri de aplicatii sau jocuri. De asemenea un suport de backup pentru diferite aplicatii repozitoare de date.
Un format de 3,5″ aici este suficient deoarece se va muta ocazional, va fi folosit ca suport pentru multimedia downloadate de pe internet, sau orice alte fisiere care ocupa mult. De asemenea este necesar un balans intre cache si viteza de rotatie cu accent pe viteza de rotatie mai mare.
Spatiul aici trebuie sa fie mare, ideal peste 1 TB. Pe langa USB 2.0 suportul Ethernet este un plus – deoarece poate sta intr-o retea fara a mai fi nevoie de un calculator – va putea fi folosit si de un media box conectat la tv pentru vizionarea filmelor sau pt ascultare muzica
Sugestii:
Sincer sa fiu hardiskurile externe sunt cam pretentioase si mai fac figuri uneori , eu dadeam backup la fisiere cu Dmailer BackUp si nu prea mai vroia sa le ia inapoi sau le lua da corupte , si multe alte probleme , se inchidea poate am nimerit eu un hard prost da nu prea recomand hard extern
@Johnny, eu folosesc pt backup un hdd WD de 320 GB zilnic pt ce fac pt job si nu am avut probleme de genul celor ce le spui tu. In orice caz hdd-ul nu are nici o vina indiferent ce marca e deoarece un hdd extern este doar un hdd asemanator cu cele ce se pun in laptopuri cu un circuit ca sa ii faca interfata pe usb. Nimic mai mult. Aplicatia de back-up poate face in schimb probleme desi la Dmailer nu am intalnit pana acum problema care o spui tu.