In ultimile saptamani doar la programele de desene animate nu asa vorbit despre “Asumarea raspunderii Guvernului in Parlament”.
La prima vedere orice om isi asuma raspunderea pentru faptele sale. Cand vine vorba de guvern conform Constitutiei Romaniei, guvernul poate veni sa isi asume raspunderea asupra unei legi (Articolul 14, punctul 1)
“Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.”
Ce inseamna asumarea politica?
Din punct de vedere legal asumarea raspunderii se imparte in 2 parti:
- Raspunderea politica in fata Parlamentului
- Raspunderea penala
(conform Legei nr 115 din 28 iunie 1999 – privind responsabilitatea ministeriala)
Tot conform legei de mai sus :
“Raspunderea politica a Guvernului consta în demiterea sa, ca urmare a retragerii increderii acordate de catre Parlament, prin adoptarea unei motiuni de cenzura” (ART3)
“Pe langa raspunderea politica, membrii Guvernului pot raspunde şi civil, contraventional, disciplinar sau penal, dupa caz, potrivit dreptului comun din aceste materii, în masura în care prezenta lege nu cuprinde dispozitii derogatorii.” (ART 4)
“Intra sub incidenta prezentei legi faptele savarsite de membrii Guvernului în exercitiul functiei lor şi care, potrivit legii penale, constituie infractiuni.” (ART 6)
Revenind la prezent si cu toate pasajale de mai sus in minte, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului pentru taierea pensilor si a salarilor bugetarilor. Ceea ce insemana ca Guvernul actual isi asuma raspunderea pentru consecintele provocate de aceste reduceri din veniturile unor categorii de oameni.
Presupunand (ceea ce nu e deloc greu) ca aceste masuri nu au un rezultat pozitiv (economia nu se redreseaza, deficitul bugetar creste chiar si cu adoptarea acestor masuri, etc.) parlamentul ii va retrage increderea si guverul va fi demis (asta daca nu isi va da singur demisia).
Cat despre raspunderea penala … despre aceasta nu poate fi vorba deoarece guvernul prin actiunile lui nu incalca in mod indirect constitutia care zice:
“ART. 47
Nivelul de trai
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protectie socială, de natură să asigure cetătenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetătenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistentă medicală in unitătile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetătenii au dreptul si la măsuri de asistentă socială, potrivit legii.”
Asa cum se vede in articolul 47 punctul 2 “cetetenii au dreptul la pensie”. Nu se specifica cat, asa ca o reducere a ei nu este o incalcare in mod directa.
Dar daca un pensionar din cauza reducerii pensii este nevoit sa aleaga intre necesitatiile zilnice imediate (mancare, intretinere, etc) si sa renunte la o parte din medicamente (poate chiar la toate). Viata acelui om se va inrautati din punct de vedere medical si poate chiar va muri. Cauza este evidenta, reducerea pensiei. Dar cine este totusi vinovat?
Cine este responsabil pentru viata acelui om?
Totusi Constitutia mai spune: “Cetătenii au dreptul la … asistentă medicală ” si mai spune “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protectie socială, de natură să asigure cetătenilor un nivel de trai decent.”
Acum nu stiu daca cei care citesc acest post au fost in ultimul timp intr-un spital (sper sa nu fi fost nevoiti), sau nu stiu daca cineva citeste macar acest post, dar asistenta medicala in multe spitale din tara este sub orice critica si nu din cauza personalului (nu intotdeauna) ci din cauza ca nu se aloca bani nici macar pentru dezinfectant.
Cat despre nivelul de trai … nu stiu cat de mult poti trai cu o pensie minima garantata de 350 de lei. Tineti minte ca pt a supravietui decent ai nevoie nu doar de paine si apa, ai nevoie si de caldura iarna, apa sa te speli si sapun pt ca nu stiu daca cineva isi permite un sampon. Sa nu mai vb ca media de consum de medicamente al unui pensionar este mult ridicata fata de al unui tanar. Nu mai vb de curent electric si telefonul care e necesar macar cat sa suni la salvare. Cat vine vorba despre haine …. aici astea sunt un lux.
Stau si imi pun intrebarea. Eu sunt inca tanar. Nu am decat 5 ani si ceva de munca, dar cum o sa fie cand ies la pensie. Am sa ma zbat si eu sa traiesc? Am sa consider hainele si sapunul un lux?
Si atunci ce ar trebui sa fac? Sa imi pun deoparte niste banuti in fiecare luna ca sa ii am pt zilele negre cand voi ajunge pensionar?
Dar stai!!! Statul imi ia un procent din salar in fiecare luna exact pt chestia asta. Si stai din cauza ca salarul meu este in prezent undeva putin peste salarul mediu am sa fiu aratat cu degetul cand ies la pensie pt ca o sa am o pensie nesimtita?
In cazul acesta mai bine m-asi lipsi de pensia de stat mai bine banii aia care mi ia statul obligatoriu, bani care ar trebui sa stea undeva intr-un cont si sa faca si dobanda i-as tine eu la o banca si la pensie dispun eu cum vreau de ei, fara sa imi fie taiat nici un procent, fara sa fiu aratat cu degetul sau ma mi se spuna ca sunt o povara pentru societate pt ca sunt tinut de nu stiu cati oameni in spate.
Dar stai nu am dreptul acesta, nu il are nimeni. Esti obligat prin lege sa iti dai acel procent din care inapoi nu mai ajunge mai nimic.
Si in concluzie pentru orice nedreptate care se face populatiei prin astfel de masuri singura pedeapsa la care poate fi supus guvernul este de a fi demis.
Si asta e Romania in care traiesc zilnic. Si eu sunt la fel de vinovat pt ce se intampla ca si cei care ne conduc, pt ca decat sa scriu pe un blog care probabil nu il citeste prea multa lume mai bine as face ceva concret. Deoarece astazi nu te mai baga in seama nimeni decat daca e campanie electorala. Si atunci pt toate necazurile mele nu pot astepta mai mult de o galeata in diverse culori si poate un kilogram de orez.
Timpul pentru comentari a trecut.