UPDATE:

Modelul prezentat mai jos nu se mai comercializeaza de ceva timp, dar asta nu inseamna ca routerele wireless nu mai au functii 3G si chiar 4G. MAi jos am adaugat mai multe variante mai scumpe sau mai accesibile de astfel de routere cu functii 3G/4G

 

 

Am tot vorbit despre routere pe acest blog. Am facut chiar un ghid de instalare si proiectare a unei retele pentru acasa sau pentru firmele mici care sa poata accesa internetul (si resursele retelei) fara a mai fi nevoie de fire (wireless).

Dar daca esti intr-o zona unde RDS-ul, UPC-ul, Romtelecomul nu poate sa iti instaleze internet din diverse motive? Singura solutie este internetul mobil (cel furnizat de retelele mobile ca Vodafone, Cosmote si Orange).

Solutia oferita de cele 3 firme enumerate mai sus este o cartela cu netul activat, cartela se pune intr-un modem 3G (de regula modemul are forma unui stick de memorie pe USB) care se conecteaza la calculator. Solutia este buna daca esti singurul utilizator.

Dar daca ai nevoie sa imparti internetul catre mai multe calculatoare / smartfonuri etc? Atunci ai nevoie de un router care sa aiba functie de 3G

Edimax 3G 6210N este un astfel de router:

Pe partea de wireless acest router este compatibil cu standardele IEEE 802.11b/g si IEEE 802.11n ceea ce inseamna ca toate laptopurile, smartphone-urile si orice adaptoare wireless mai aveti prin jur sunt compatibile.

Suporta 3G/3.5G (UMTS/HSDPA/CDMA), ceea ce il face sa se conecteze la internet chiar daca in zona 3G-ul nu este disponibil (la o cabana in munti), dar este disponibil semnalul telefonic pt voce.

O alta facilitate este ceea de a fi portabil. Nu mai e nevoie sa il ai conectat la retea pentru a il folosi deoarece are incorporata o baterie LI-Ion . Din pacate bateria nu tine mai mult de 1.5 ore cand este folosit 3G-ul. Din fericire acest router se incarca conectat la USB asa ca nu mai e o problema foarte mare cele 1.5 ore de functionare in 3G.

De asemenea Routerul are si un port WAN pentru Cable Modem sau xDSL (pe scurt poti sa pui cablul de retea venit din modemul RDS sau UPC si acest router se va comporta ca un router wireless obisnuit).

Protocoalele suportate sunt PPPOE, Static IP, Dynamic IP, L2TP – nu este nimic deosebit sau in minus fata de routerele obisnuite. Securitatease face 64/128‐bit WEP criptare si WPA‐PSK, WPA2‐PSK, MAC/IP Filter and URL Blocking, NAT/NAPT IP Sharing, Anti‐Dos Firewall