UPDATE:
Modelul prezentat mai jos nu se mai comercializeaza de ceva timp, dar asta nu inseamna ca routerele wireless nu mai au functii 3G si chiar 4G. MAi jos am adaugat mai multe variante mai scumpe sau mai accesibile de astfel de routere cu functii 3G/4G
- Routere fixe (necesita alimentare de la o priza priza):
- Routere portabile 3G:
Am tot vorbit despre routere pe acest blog. Am facut chiar un ghid de instalare si proiectare a unei retele pentru acasa sau pentru firmele mici care sa poata accesa internetul (si resursele retelei) fara a mai fi nevoie de fire (wireless).
Dar daca esti intr-o zona unde RDS-ul, UPC-ul, Romtelecomul nu poate sa iti instaleze internet din diverse motive? Singura solutie este internetul mobil (cel furnizat de retelele mobile ca Vodafone, Cosmote si Orange).
Solutia oferita de cele 3 firme enumerate mai sus este o cartela cu netul activat, cartela se pune intr-un modem 3G (de regula modemul are forma unui stick de memorie pe USB) care se conecteaza la calculator. Solutia este buna daca esti singurul utilizator.
Dar daca ai nevoie sa imparti internetul catre mai multe calculatoare / smartfonuri etc? Atunci ai nevoie de un router care sa aiba functie de 3G
Edimax 3G 6210N este un astfel de router:
Pe partea de wireless acest router este compatibil cu standardele IEEE 802.11b/g si IEEE 802.11n ceea ce inseamna ca toate laptopurile, smartphone-urile si orice adaptoare wireless mai aveti prin jur sunt compatibile.
Suporta 3G/3.5G (UMTS/HSDPA/CDMA), ceea ce il face sa se conecteze la internet chiar daca in zona 3G-ul nu este disponibil (la o cabana in munti), dar este disponibil semnalul telefonic pt voce.
O alta facilitate este ceea de a fi portabil. Nu mai e nevoie sa il ai conectat la retea pentru a il folosi deoarece are incorporata o baterie LI-Ion . Din pacate bateria nu tine mai mult de 1.5 ore cand este folosit 3G-ul. Din fericire acest router se incarca conectat la USB asa ca nu mai e o problema foarte mare cele 1.5 ore de functionare in 3G.
De asemenea Routerul are si un port WAN pentru Cable Modem sau xDSL (pe scurt poti sa pui cablul de retea venit din modemul RDS sau UPC si acest router se va comporta ca un router wireless obisnuit).
Protocoalele suportate sunt PPPOE, Static IP, Dynamic IP, L2TP – nu este nimic deosebit sau in minus fata de routerele obisnuite. Securitatease face 64/128‐bit WEP criptare si WPA‐PSK, WPA2‐PSK, MAC/IP Filter and URL Blocking, NAT/NAPT IP Sharing, Anti‐Dos Firewall
doresc sa achizitionez un Router Wireless cu functie de 3G pentru Tableta allview alldro speed 1,2 GHzMULTICORE.
CARE SUNT PASII D URMAT SI DACA POT ACCESA TABLETA CU ACEST ROUTER, INDIFERENT DE LOCATIA UNDE MA SITUEZ?
MULTUMESC
@stefan66, daca am inteles eu bine doresti sa accesezi prin intermediul routerului netul indiferent unde esti. Atata timp cat routerul ia netul prin 3G el iti da netul spre tableta prin wireless. Acoperirea este cea de 3G. Acum eu cunosc tableta respectiva si stiu ca este suficient sa iei un modem de 3G gen alea de la orange sau vodafone si sa le conectezi la usb-ul de la tableta ca sa faci acelasi lucru. In cazul asta nu mai ai nevoie de router, si e mai compact.
Vezi aici ceva link-uri utile:
SAlut. am si eu o mare problema. am cumparat un astfel de modem si nu vrea nici de nebun sa se conecteze la internet prin 3G. Bag in el stick-u de la vodafone huawei k 3765 si tot nu merge… pun apn, tot cum trebuie dar nu vrea nici de nebun…. :( putin ajutor te rog…
@vasi, daca ai modemul din articol el trebuie sa aiba un loc in care sa bagi chiar cartela din modemul usb. Nu sa conectezi tot modemul prin el.
Salut
dami si mie o ideie, vreau un ruter wireless 3G sa ma conectez cu un cablu de retea de la ruter la placa de retea a calculatorului