Cine este adevaratul raspunzator pentru daunele inundatiilor

Zilele astea am auzit foarte multe explicatii pareri sugestii legate de daunele provocate de inundatiile din zona de nord est a tarii. Sinistratii, cei care mai au ceva de spus arata cu degetul autoritatile si cer despagubiri.

Autoritatile in frunte cu prim ministru si presedintele Romaniei vb de asigurarile locuintelor.

Traian Basescu:  “Daca nu asiguri nu mai cere nimic de la stat” sursa impactnews.ro

Parerea mea este ca statul nu trebuie sa functioneze ca o societate de asigurare. Dar ATENTIE . Statul la fel ca orice firma sau persoana fizica trebuie sa plateasca pentru greselile lui.

Si la ce ma refer? La faptul ca statul nu a mai alocat bani suficienti pentru intretinerea barajelor, digurilor, raurilor, a canalelor de scurgere si irigatie care pot prelua surplusul de apa. Acolo unde sa facut totusi astfel de investitii ele s-au facut de mantuiala sau cu fonduri prea putine pentru a face o amenajare de calitate.

Si atunci cine este vinovat? Cel care nu si-a facut asigurarea ?

In acest moment statul plaseaza “pisica moarta” de la unu la altul si probabil ca o sa cada pe umerii celui care nu mai poate riposta adica a celui sinistrat.

Presupunem ca un om isi face o asigurare de casa. Pentru a fi la obiect (dar nu fac publicitate aici) am sa iau o asigurare reala ce se gaseste pe piata in acest moment.

Exemplu. Societatea de Asigurare Astra ofera un tip de asigurare numita Casa Sigura Plus care printre altele este si de inundatii.

Am ales Localitatea Sendreni, jud Galati (una din cele mai afectate localitati), casa de lemn+caramida, valoare asigurata 20 000 Euro + valoare bunuri din casa 10 000 euro, asigurarea este facuta pe 1 An. Valoarea primei de asigurare este de 25 Euro / An.

In caz de inundatie suma despagubita este cea maxima trecuta in polite adica 20 000 euro + inca 10 000 pentru bunurile aflate in casa.

Presupunand ca primesti banii din asigurare a doua zi, pentru a iti reconstrui locuinta va trebui:

  • 1. sa astepti sa se retraga apele si sa se usuce cat de cat solul (probabil 2 3 saptamani )
  • 2. sa cumperi materiale
  • 3. sa faci un proiect de constructie si sa gasesti un constructor disponibil sa iti faca constructia propriuzisa
  • 4. sa ceri aprobarile necesare (in acest caz probabil ca este doar o formaltate si nu necesita timp de asteptare)
  • 5. durata constructiei 2 – 3 luni

Toate bune si frumoase pe hartie dar in acel timp tu trebuie sa dormi undeva. Probabil ca vei sta in chirie sau in corturi in conditii mai putin igienice, te intinzi 2 – 3 luni minim pana poti locui in casa ta – si deci intrii in iarna sa nu mai spun ca probabil ca nu mai ai nici hainele de pe tine ai nevoie de un minim de haine pentru a trai decent. Sa nu mai spunem ca virgula casa ta va fi cu 5% mai scumpa deoarece sa marit TVA-ul . Mai ai nevoie de un minim de mobila si aparate pt bucatarie.

Una peste alta chiar daca ai asigurarea in buzunar si banii iti vin a doua zi viata ta ti se schimba radical din cauza incompetentei unor lucratori ai statului care nu sunt trasi la raspundere niciodata. Si atunci doar asigurarea e suficienta?

Un alt aspect al problemei este legat de cel al oamenilor decedati. In  acest caz exista o despagubire suficienta? Mergi la magazin si iti cumperi o bunica noua, un tata, o mama, poate un copil? Suna cinic stiu dar in conceptia autoritatilor este simplu. Faci asigurare si in rest nu mai conteaza.

Ba da conteaza! Taxele pe care le platesc eu si tu, nu sunt pentru alte judete, pentru autostrazi care sunt doar niste drumuri mai late (nici decum autostrazile care le vad in restul tarilor europene). Si nici sali de sport, prefer sa merg la una particulara unde cineva ma intreaba din 5 in 5 minute daca am nevoie de ceva. Sunt pentru protectia mea. Pentru a fi protejat de ape prin constructia de diguri, pentru a fi ingrijit daca ajung la spital, pentru a fi ajutat cand apelez la politie sau la primarie sau la orice institutie de stat.

Statul ne priveste pe noi cetatenii ca pe niste capuse pentru ca cerem de la el. Nu, statul este capusa care ia obligatoriu taxe din munca noastra dar nu mai da inapoi mai nimic, iar daca da ceva atunci este la o calitate net inferioara.

Timpul pentru comentari a trecut.