Masuri dictatoriale pe cale de a fi impuse de UE

In dimineata aceasta in timp ce imi citeam newsletter-ele  am citit pe descopera.ro un articol care ma pus pe ganduri. Pe scurt cei de la conducerea Uniunii Europene si-au dat seama ca se arunca foarte multe incarcatoare de telefoane mobile la gunoi.

Plecand de aici s-au gandit ca ar fi mai simplu ca toti producatorii de telefoane mobile sa adopte un singur fel de incarcator cu un singur conector. (Probabil nu s-au gandit ca oricum fiecare aparat vine cu incarcatorul lui in cutie indiferent daca mai am 10 telefoane acasa cu acelasi tip de conector)

In principiu este o idee buna. Incarcatoarele devin astfel universale.

La prima vedere o astfel de masura este un ajutor adus mediului. Dar cum poate toata lumea stie impunerea unor reguli taie din dreptul la libertate. Va intrebati cumva la ce libertate ma refer?

Simplu in cazul incarcatoarelor de telefoane mobile fiecare producator are standardul lui particular in 2 motive. Unul pentru a obliga posesorii de telefoane mobile sa cumpere doar incarcatoare special facute pentru aparatele lor si al doilea motiv este pentru ca, conectorul prin care se face incarcarea are functii multiple ce sunt in general particulare de la aparat la aparat si de la marca la marca.

Obligand producatorii care vand in Uniunea Europeana sa foloseasca un singur conector fortezi producatorul sa nu mai ofere acele facilitati particulare. Daca peste 1 an un producator inventeaza un nou mod de incarcare sau sincronizare cu un calculator, etc si ar trebui schimbat conectorul in altul care nu este sandardul Uniunii este obligat sa faca ce? Sa se milogeasca la uniune pentru a i se aproba noul conector si a forta si alti producatorii sa ii foloseasca conectorul lui. Dar daca el nu vrea sa imparta cu altii inventia sa ?

Printro analogie simpla ai putea sa spui ca Uniunea Europeana hotaraste sa se produca doar pantofi negrii cu varful ascutit. Chiar daca astazi iti place modelul adoptat poate maine vrei sa porti si altceva.

In concluzie cred ca o astfel de masura este o ingradire a libertatii de exprimare. ( de aici si titlul )

1 Comment

  1. nu mi se pare nimic dictatorial în treaba asta.
    acele funcții specifice pot fi în continuare furnizate de producător prin separarea mufelor. sunt deja o sumedenie de telefoane care nu folosesc o singură mufă, ci două – una pentru încărcare alta pentru conexiuni externe. cu o perioadă de tranziție, un standard comun va fi în fapt ușor de adoptat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *