Cum poti sa aflii cat de puternica sa fie sursa de la calculator

Nu toata lumea realizeaza ca sursa de curent a calculatorului da viata sistemului. Fara o sursa suficient de mare calculatorul va avea probleme cu memoria, cu placa video, intreruperi in functionarea harddisk-ului sau a dvd-wr ului.

Cand trebuie sa iti pui intrebarea aceasta?

 • Cand iti construiesti un calculator nou din piese cumparate separat
 • Cand iti atasezi o noua componenta, fie ea placa video , harddisk, un DVD RW in plus sau … o alta placa.

Pentru a vedea daca noua placa nu iti va da sistemul peste cap ridicand consumul de curent total la o valoare mai mare decat cea furnizata de sursa am gasit o mica aplicatie online pe site-ul oficial ASUS in care dupa ce iti completezi configuratia el iti calculeaza cu aproximatie necesarul de curent.

Atentie de cele mai multe ori (mai ales daca ai o sursa de curent ieftina) valoarea inscrisa pe sursa nu este cea reala. Cea reala este cu 50 – 100 W mai mica decat cea inscrisa.

Iarasi atentie daca planuiti sa va luati o sursa noua dupa ce ati consultat formularul recomand ca valoarea sursei sa fie putin mai mare pentru ca cine stie cand va hotarati sa faceti un upgrade sau sa adaugati o componenta in plus care va va da iarasi consumul peste cap.

Formularul il gasiti la: http://support.asus.com/PowerSupply.aspx?SLanguage=en

7 Comments

 1. Salutare Cat de curand vreau sa fac un pc din piese si am urmatoarele componente si vreau sa stiu ce sursa imi trebuie la iele
  procesot intel pentium Dual Core Video Nvidea GeForce GT 430 HDD DDR3 500 GB Bufering 16& memorie Adata 4gb 1X fr.1333
  Placa de baza GIGABYTE Intel G41M-COMBO, socket 775 cam ce sursa trebuie ? :D

  1. Autor

   @Dimitrie,
   daca intrii pe link-ul din articol si completezi acolo toate datele configuratiei tale vei obtine undeva la un minim de 250 w.

 2. Mulțumesc pentru răspuns.Am montat sursa și PC-ul funcționează bine.E drept că are ceva vechime fiind cumpărat la second,o mai ține el.Conectorii s-au potrivit,problema era la prinderea sursei de carcasă,deocamdată s-a rezolvat doar cu două șuruburi.Găsesc eu o soluție până la urmă să o prind așa cum trebuie.Cea veche era mai mare,mai lată,mai înaltă,etc…Dar se rezolvă.Din aceste pățanii mai învăț și eu câte ceva.

 3. S-a stricat sursa la un calculator mai vechi,aș vrea să o schimb,am o sursă de 450 W ,aș vrea să o montez pe aceasta să nu mai cumpăr alta.Pe cea veche nu scrie cât are,scrie în schimb (în engleză): puterea maximă nu trebuie să depăşească 310W.Este un model Hipro,HP-A3108F3P.Dacă pun una nouă,mai puternică,cumpărată dim magazin,se pot arde alte piese componente?Nu știu dacă definiția ”Cea reala este cu 50 – 100 W mai mica decat cea inscrisa” este valabilă.Asta nouă nu mai dă nici la găuri,e și mai puternică.O să am ceva de lucru să o montez.

  1. Autor

   @starchim01, puterea unei surse indica doar cat curent iti poate da maxim daca e nevoie de el. Poti sa ai o sursa de 450W si sa ai nevoie de 1 W, atunci sursa iti va da 1 W. In schimb daca Sursa e de 450 W si tu ai nevoie de 500W atunci va fi subalimentat consumatorul si nu va functiona cum trebuie. Deci poti sa pui una mai mare fara probleme. Daca tu zici ca, conectorii nu se mai potrivesc nu te sfatuiesc sa ii transformi pt ca s-ar putea alimenta gresit diversele componente chiar daca respecti culorile/valorile de tensiune. Si in cazul asta sigur o sa deteriorezi ceva, poate nu imediat dar in timp. Eu te-as sfatui in cazul asta sa nu risti pentru 50 – 60 de lei

 4. Foarte adevarat, dar trebuie sa tii cont si de eventualele upgrade-uri. Daca ai de gand sa mai bagi ceva in comp, pune si asta in calcul. Plus, daca vrei ventilatoare, pune si alea. Beculete/neoane? Pune si alea. Din ce iti iese, mai adauga 200W ca sa fii sigur, un UPS ca sa nu pierzi investitia, si distractie placuta :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.