SETI isi opresc telescoapele … :(

Citesc astazi in newsletterul de la descopera.ro ca SETI din lipsa de fonduri opresc cercetarea (mai bine spus ascultarea) semnalelor radio venite de la stele cu potential de a avea o planeta locuita, cu o civilizatie suficient de dezvoltata de a emite radio. Nu ma refer la mesaje special venite pentru noi ci transmisii asa cum sunt cele TV ale noastre care au plecat prin univers inca din anii 30 .

Din cauza crizei care iarasi bate la usile americanilor este de inteles de ce nu mai exista surse guvernamentale si probabil ca acum ar trebui sa se bazeze doar pe donatiile si banii veniti din surse private.

Totusi este trist ca lucruri importante ca acesta sunt lasate la o parte pe cand alte activitati cum ar fi unele razboaie vezi cel din Afganistan unde si acum exista o prezenta militara fara nici un rezultat inafara de a speria ceva sobolani de desert. Etalarile acestea de forta mananca zeci poate chiar sute de milioane de dolari. (Nu discut aici prezenta americanilor in Irak ca acolo de bine de rau e petrol si toata lumea stie ca petrolul face legea cel putin in urmatorii maxim 50 de ani)

Asa ca si concluzie daca mergem pe zicala  “Fiecare sut in fund este un pas inainte” poate SETI se va gandi ca transmisiunile radio sunt limitate la viteza luminii ceea ce in dimensiunile spatiului este extrem de ineficient cand vine vorba de a “discuta” cu o alta civilizatie si va incerca sa duca programul la un nou nivel prin “ascultarea” altor fel de semnale decat cele radio.

Fizica cuantica ne ofera o solutie mult mai eleganta in acest sens. Folosindu-ne de proprietatea de imperechere a particulelor, “Quantum entanglement” care ar putea sparge bariera timpului de asteptare dintre emisie si receptie. Aceasta solutie de comunicare in mod sigur ar fi preferata de o civilizatie care este deja capabila de a calatori prin spatiu chiar si pe distante mici.

Deveniti aici membru SETI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *