A cui este Romania?

De cele mai multe ori ma feresc sa scriu posturi ca cel pe care il veti citi mai jos pentru a nu se ajunge sa fiu inteles gresit. Dar acest blog nu ar insemna nimic daca as prelua informatii de la altii si nu mi-as prezenta si parerile mele.

In titlu intreb: “A cui este Romania?” Daca privesti din punctul unui cetatean care urmareste emisiunile politice tinzi sa spui ca este tara nimanui … (raman la aceasta afirmatie fara sa mai dezvolt)

Introducerea de mai sus mi-a aparut in minte dupa ce am citit un articol pe realitatea.net cu titlul “Csibi Barna vinde tricouri imprimate cu mesajul “Ţinutul Secuiesc nu e România!” . Va aduceti aminte de Csibi Barna? Este cel care acum cateva luni a spanzurat o papusa cu Avram Iancu

Pentru ca nu pot sa zic ca sunt foarte bun la istorie am dat pe google cateva cautari si am ajuns la o pagina din wikipedia in care se vorbeste despre secui. Si wikipedia spune astfel:

“sunt un grup etnic de limbă maghiară asimilat în prezent cultural maghiarimii, și care sunt majoritari în județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș”

Asa cum se spune si in articol din wiki descendenta lor este neclara dar este cert ca desi odata au fost un neam aparte ei au fost asimilati de catre maghiari la scurt timp dupa ce maghiarii s-au stabilit in zona ocupata si astazi.

Tinand minte toate cele de mai sus intreb: Ţinutul Secuiesc face parte din România? Iar tot eu dau un raspuns: Tinutul secuiesc este parte din Romania, a fost din totdeauna. Secuii desi locuiesc de mai bine 1000 de ani in aceasta zona niciodata nu au avut un stat secuiesc si un teritoriu al lor. Secuii au fost doar asimilati de maghiari care au stapanit pentru un timp tinutul secuiesc.

Parerea mea este ca frustrarea unei persoane ca si Csibi Barna vine din dorinta si neputinta de a ajunge un lider al sasilor. Un lider care nu a reusit sa se impuna pentru ca habar nu are ce inseamna sa fie lider. Iar atunci nu i-a mai ramas decat sa fie un agitator pentru ca doar asa cineva ii mai da atentie si lui.

Decat sa spanzure pe x si y sau sa vina cu niste tricouri imprimate prin care isi dovedeste incultura si necunoasterea istoriei neamului din care spune ca face parte, atragand astfel ura nu numai asupra lui dar si asupra unei populatii (sasii) care nu cred ca se indentifica cu el, mai bine ar veni in fata reprezentand sasii spunand: “Vedeti pe acest om? este sas si l-am ajutat sa …” sau “vedeti aceasta comunitate? am facut petitii am batut la usi dar pana la urma am imbunatatit traiul de zi cu zi a locuitorilor“.

Mi-ar place ca acest post sa fie discutat si nu doar de romani, dar si de sasi care sa isi spuna punctul de vedere dar cu argumente. Pentru ca un punct de vedere neargumentat nu are nici o valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *