Are Stephen Hawking dreptate sau exista viata si dupa moarte?

Astazi mi-a atras atentia un titlu intr-un newsletter : “Raiul este o poveste cu zâne pentru cei cu teamă de întuneric” . Este un articol in care se prezinta ultimele pareri ale fizicianului Stephen Hawking despre viata de apoi.

Stephen HawkingEl zice astfel:

“Eu privesc creierul ca un computer care va înceta să mai funcţioneze atunci când componentele sale se vor strica. Nu există rai sau viaţă de apoi pentru computerele stricate, este doar o poveste cu zâne pentru oamenii care se tem de întuneric”

Sunt de acord cu el ca, intreg corpul omenesc este o masina biologica. Iar creierul functioneaza ca si un computer foarte complex, inmagazineaza date (experiente si cunostinte) iar pe baza lor extrapoleaza actiunile pe care le urmam noi zi de zi. Sunt de acord ca raiul si viata de apoi daca exista nu vor fi exact asa cum sunt descrise in biblie . Din simplu motiv ca biblia a fost scrisa sa fie inteleasa si de oamenii de acum 2000 de ani deci cu termenii si cunostintele de atunci.

Sunt surprins insa ca un fizician de renume cum este Stephen Hawking lanseaza o afirmatie care chiar daca la prima vedere pentru un om invatat este adevarata, logica, ea nu poate fi nici dovedita nici contrazisa,  deoarece nu exista dovezi clare, palpabile, masurabile. Ma refer la ce se intampla dupa moarte.

Daca o luam logic e posibil sa repari un corp biologic prin transplante exact ca si un calculator stricat. Dar nici un corp biologic nici macar la nivel unicelular nu a fost facut din parti componente in asa fel incat sa poti spune ca este viu. (exista cercetari in care s-au obtinut noi bacterii dar plecarea a fost de la bacterii existente deci nu se poate spune ca din nimic cineva a facut viata).

Avand in vedere toate acestea, concluzia logica este ca acel ceva ce lipseste este insasi viata (spiritul, sufletul) care ar trebui sa animeze masina biologica –  sau poate doar nu am reusit noi sa il construim si pe acela. Iar daca viata este o forma de energie inseamna ca ea nu poate disparea decat atunci cand universul va disparea. (Stiti celebra ecuatie a lui Einstein E=mc2? Pe scurt ecuatia spune ca energia se poate transforma in materie si materia in energie dar sub nici o forma nu poate disparea).

Sa ma insel eu sau Stephen Hawking a uitat complet principiul de baza al stiintei – cel de a dovedi inainte de a afirma ? Sau poate frica de moarte de care el spune ca nu e prezenta in el il face sa creada ca nu mai exista timp suficient pentru a confirma afirmatia sa.

Desi se spune ca Stephen Hawking este cel care l-a detronat pe Albert Einstein si a devenit astfel el cel mai inteligent om din lume, sunt de parere ca mai are mult pana acolo, iar afirmatiile acestea le face doar din cauza unei frustrari interioare.

Nu stiu sigur nimic din ce am spus mai sus, cert este ca eu sunt unul din oamneii care cred ca sufletul este inca un mister nedescifrat. Si da ma tem de intuneric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *