Adevaratul pericol al reorganizarii Romaniei

In ultimele saptamani reorganizarea romaniei in 8 superjudete propusa de guvernanti a stat la loc de cinste. Sau tot vehiculat diferite idei, cum ca ar fi ca este un artificiu electoral pentru a castiva PDL-ul la urmatoarele alegeri, sau controlul politic mai usor al Romaniei prin micsorarea de persoane care decid anumite lucruri sau ca este o alta metoda de a scoate bani de la cetateni – odata facute cele 8 judete toate actele pe care sunt trecute adrese fie ele buletine fie ele acte de firme vor trebui schimbate bineinteles contracost.

Oricare ar fi motivul de baza pe care guvernantii l-au gandit initial fie el unul amintit mai sus fie altul la care acum nici nu imi trece prin minte, pericolul cel mare vine exact de unde nu te astepti. Adica de la cele 3 judete care de mult timp isi doresc autonomia teritoriala.

Autonomia teritoriala a secuilor intr-un teritoriu este doar primul pas catre independenta acelei regiuni asa cum o doresc ei si cum au exprimat-o clar in acest weekend la Londra cand printre lozincile scandate au spus si :  “91 de ani fără compromisuri! Numai soluţia armată este acceptabilă?”

De la o separare teritoriala cat de mult mai este pana la ruperea acestui teritoriu din Romania cu pretul chiar unui razboi civil? Exagerez? Nu cred pentru ca virgula chiar ei si-au exprimat aceasta dorinta.

Desi impartirea teritoriala  nu prevede acum Hargita, Covasna si Mures in acelasi superjudet nu este greu de imaginat ca un santaj al UDMR impotriva PDL ar putea schimba aceasta prima varianta de impartire. De ce zic santaj? Din declaratia de mai jos:

“eu cred că şi partenerul nostru de coaliţie vrea până la urmă să meargă bine lucrurile şi atunci sigur că vor mai urma discuţii şi se va găsi o soluţie de compromis” – Deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy

Cu alte cuvinte nu ne dai si noua ce vrem te lasam cu c***l in balta.

Merita impartirea unei tari si cu timpul pierderea unor teritorii al ei pentru a inca cativa ani de guvernare? Aduce acest lucru simpatia alegatorilor (asta daca ei conteaza in schema)?

Problema asta trebuie analizata foarte bine pentru ca odata facut acest pas nu iti mai da cale de intoarcere. Pe langa asta deturnarea unor fonduri in campanii electorale, afacerile cu statul si alte chestii sunt doar gainarii .

Revenind la lozincile scandate la Londra eu cred ca sunt afirmatii foarte grave impotriva securitatii nationale si in definitiv a orcarui locuitor fie el roman, ungur, secui etc. Un razboi civil nu ar face decat sa adanceasca saracia si dezvoltarea tarii. Mai trebuie sa amintesc mii sau zeci de mii de morti care vor rezulta din un conflict armat?

Cum putem vorbim fie ca suntem romani sau unguri de Uniunea Europeana cand incalcam insusi principiul de baza pentru care a fost constituita, cea a unitatii indiferent de limba, cultura etc.

UPDATE: Un articol foarte interesant pe badpolitics.ro despre istoria recenta a miscarilor PRO autonomiei teritoriale a tinutului secuiesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *