Care e faza cu telefoanele mobile si de ce provoaca cancer

In ultima saptamana toate televiziunile si toate ziarele au pe prima pagina daca nu pe a doua tot felul de articole si explicatii despre ultimul studiu facut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii din care reiese ca folosirea mai mult de o ora pe zi a unui telefon mobil timp de cativa ani te poate imbolnavi de cancer. Si astfel telefoanele mobile au primit clasificarea de posibil cancerigen.

Unde e situeaza clasificarea aceasta? Organizaţia Mondială a Sănătăţii are pentru fiecare produs un calificativ din punct de vedere al posibilitatii producerii cancerului:

  • cancerigen – aici e sigur ca produce cancer
  • probabil cancerigen – aici e cu semnul intrebarii
  • posibil cancerigen – aici nu exista date suficiente ca sa fie probabil dar nici date ca nu ar fi cancerigen
  • necancerigen
  • inclasificabil

Acelasi studiu arata totusi ca desi telefoanele mobile sunt folosite foarte mult inca din anii 90 si este in continua crestere numarul de abonati, numarul de cazuri de cancer la creier nu a crescut semnificativ iar cei care sunt bolnavi de gliom (cancerul la creier in cauza) sunt si cei care folosesc foarte des telefonul cat si cei care nu il folosesc des sau mai deloc.

Ce spun fizicienii?

“Toate cancerele sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului. Radiaţiile electromagnetice nu pot crea mutaţii ale ADN-ului decât dacă frecvenţa acestora este la fel sau mai mare ca cea a limitei albastre a spectrului vizual, în regiunea apropiată de ultraviolete. Frecvenţa telefoanelor mobile are o valoare de 1 milion de ori mai scăzută decât cea a limitei albastre”, susţine Robert Park, profesor de fizică în cadrul Departamentului de Fizică de la Universitatea din Maryland.

citat preluat din descopera.ro

ADN-ul asa cum stie toata lumea este o substanta care sta la baza constructiei orcarui organism biologic. Este un fel de schema dupa care fiecare particica este construita. Mutatia ADN-ului se intampla cand dintr-o anumita cauza molecule sunt modificate ducand astfel la modificari in corpul omenesc.

Alterarea sau mutatiile ADN-ului sunt cauzate de cele mai multe ori de radiatii (din aceasta cauza substantele radioactive sunt deosebit de periculoase – vezi dezastrul nuclear de la Fukushima). Desi telefonul mobil pentru a transmite vocea se foloseste de radiatia electromagnetica ea este foarte scazuta si nu ar putea sa afecteze in nici un fel ADN-ul.

Dar sa nu uitam ca radiatia electromagnetica nu vine doar din antenele telefoanelor mobile, aceeasi radiatie electromagnetica trece in orice moment prin corpul tau indiferent daca dormi sau te plimbi prin parc pentru ca poate fi este emisa de statiile de radio pe care le ascultam in masina, de antenele GSM ce sunt instalate pe blocuri, de antenele routerelor wireless si chiar de uscatorul de par pe care il folosim fara nici o grija in fiecare zi.

Un experiment in acest sens puteti face astfel: langa un aparat de radio sau un televizor porniti un uscator de par si veti vedea ce influenta are asupra aparatului. Indepartati-va pana nu mai actioneaza asupra radio-ului sau TV-ului si astfel optineti raza de influenta.

Revenind la cancerul produs de radiatii chiar daca fiecare luat in parte fie el telefon, fie uscator de par sau mai stiu eu ce aparat care poate sa produca astfel de radiatii nu este in sine periculos toate adunate zilnic pot sa influenteze negativ sanatatea si probabil producerea cancerului.

Ce solutii ai ?

Pai in mod sigur nu o sa scapi de radiatiile ce trec prin corpul tau provenite de la radio-uri sau televiziuni si nici cele de la statiile de telefonie mobila de pe blocuri decat daca … te muti la tara sau in zone mai slab populate.

La telefoane mobile in schimb poti sa folosesti o casca handsfree . Atentie ca, handsfree-urile sunt de 2 tipuri cele pe fir care produc si ele radiatii electromagnetice dar de intensitate neglijabila si cele bluetooth care in schimb sunt ele niste emitatoare.

Cam atat. :) dar inainte sa inchei in link-ul urmator veti gasi o lista cu telefoane uzuale si cantitatea de radiatii ce o produc. Este bine sa ne alegem un telefon care produce cat mai putina radiatie. Clasament SAR Telefoane mobile.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *