Cum sa imi cumpar o camera foto?

Inainte de a porni sa cumperi o camera foto va trebui sa sti exact ce anume inseamna fiecare notiune prezenta in descrierea camerelor.
Mitul megapixelilor – foarte multa lume are impresia ca, cu cat numarul de megapixeli este mai mare la o camera cu atat fotografia va fi mai clara. FALS
Un pixel este un punct de pe un ecran/o imagine, 1 megapixel inseamna ca imaginea respectiva va fi facuta din aproximativ 1 milion de puncte (mai exact 1048576 pixeli). Marimea unui pixel este fixa asa ca o imagine cu cat are mai multi megapixeli cu atat isi mareste suprafata si nu calitatea.
Max Print Size Minimum MP Resolution
4 x 6″ 2 megapixels 1600 x 1200
5 x 7″ 3 megapixels 2048 x 1536
8 x1 0″ 5 megapixels 2560 x 1920
11 x 14″ 6 megapixels 2816 x 2112
16 x 20″ 8+ megapixels 3264 x 2468
Din tabelul de mai sus ar trebui sa intelegem urmatorul lucru: Daca afisezi o poza fullscreen pe un ecran cu rezolutia 1600×1200 iar poza este facuta la o setare sub 2 megapixeli poza va arata mai prost. Daca in schimb poza este mai mare sau macar egala cu 2 megapixeli poza se va vedea la calitatea maxima.
Marimea LCD-ului aparatului – nu este exista o legatura intre calitatea unei imagini si marimea LCD-ului aparatului deoarece LCD-ul te ajuta doar sa poti vedea suficient de clar zona pe care vrei sa o fotografiezi.
ISO – daca va uitati la specificatiile camerelor foto digitale veti intalni parametrul ISO 100, 200, 400, 600 etc. ISO – ul spune senzorului de imagine a camerei cata lumina sa absoarba pentru a face o fotografie.
La un ISO 100 -200 senzorul absoarbe putina lumina si este recomandat ca setare pentru pozele din exterior din timpul zilei.
La inserat sau pozele facute cu un cer innorat, sau in interior trebuie setat un ISO intre 400 si 800
La pozele facute cu lumina foarte slaba sau noaptea trebuie ales un ISO de la 1600 sau mai mare.
De asemenea un ISO mare duce la aparitia punctelor (noise) pe imagini
Camerele foto ieftine au o sensibilitate ISO mica ceea ce duce la poze slab calitative cand sunt facute in lumina slaba.
Zoomul optic este realizat cu ajutorul lentilelor obtinandu-se aceeasi calitate a imaginii chiar daca subiectul fotografiat este apropiat cu ajutorul zoomului. Zoomul digital este obtinut prin procesari a imaginii in microprocesorul camerei foto dar de aceasta data se pierde din calitatea imaginii. Cand alegeti o camera nu va lasati pacaliti de un zoom digital mare.
Dimensiunea senzorului – este una din cea mai importanta caracteristica a unei camere foto digitale. Cu cat un senzor este mai mare cu atat poza va fi mai clara. De obicei marimea senzorului este afisat sub forma unei fractii : 1/2.3 inch
Atunci cand aveti de ales intre 2 camere alegeti pe cel cu senzorul cat mai mare posibil.
De amemenea mai gasiti si accesorii camere foto si camere video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *