Autostrazile si “melcul somnoros”

Am vazut de curand un episod din emisiunea Romania te Iubesc, un episod despre autostrazile din Romania. Si … in care  este prezentat foarte fain ceea ce deja am auzit pe la stiri sau de prin ziare, cum ca autostrazile noastre sunt cele mai scumpe din Europa si nu prea sunt terminate decat tronsoane de cateva zeci de kilometrii (iar aici nu se  depaseste 40).

Tot in emisiunea Romania te Iubesc sa facut o analogie intre cat de repede merge un melc si construirea autostrazilor.

Un melc merge 3m/h

3m/h x 24 ore = 72 m/zi

72 m/zi * 365 zile = 26280 m/an prin rotunjire (in jos) 26 km / an

26 km * 22 ani (cat au trecut de la revolutie) = 578 km

Asa cum se zice in emisiune drumarii au facut putin peste 200 km de la revolutie.

Tot in emisiune se zicea mai in gluma mai in serios ca daca melcul ar dormi jumate din timp (de aici melcul somnoros) tot ar parcurge mai mult decat ar putea sa construiasca drumarii.

Emisiunea o puteti vedea aici . In caz ca pagina “dispare” am salvat filmul si pot sa il pun eu pe net pt. download. :P

Un alt aspect care a fost amintit este faptul ca autostrazile noastre nu au garduri de protectie in laterale care sa impiedice animalele sa intre pe carosabil. Acest lucru l-am intalnit pe centura Sibiului care are caracter de autostrada. Un caine mirosea ceva pe mijlocul drumului, noroc ca sunt 2 benzi + banda de urgenta si nu sa speriat cand am trecut pe langa el.

In concluzie impozitele pe care le platim prin taxele de drum (rovinieta + taxa introdusa in benzina) sunt cam degeaba se dau pe studii de fezabilitate si pe “cadouri” si “stimulente” iar cand vine vorba de ce primim noi in schimbul taxelor …

 

1 Comment

  1. Si eu in aceasta emisiune am vazut proiectele ce erau pentr autostrazi. E un adevarat sistem de drumuri care ne ajuta foarte mult daca erau realizate. Acum deja e scump si decat sa investeasca in autostrazi mai bine fura in continuare. Sper ca sa vina cineva sa faca si un lucru bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *