GoogleBot poate executa cod javascript

Programarea Web 2.0  (adica folosirea din plin a scripturilor care folosesc ajax pentru afisarea de continut) este de ceva timp un must have pentru o gramada de site-uri cu pretentii. Javascript-ul da viata unei pagini dar pentru cei care au nevoie de optimizari SEO  acel continut este pierdut deoarece motoarele de cautare nu pot indexa continutul optinut prin apeluri ajax.

Toate astea s-au schimbat deoarece Google mai nou poate sa execute cod JavaScript si deci poate indexa pagini care se incarca dinamic.

Pentru SEO Google este foarte important dar din nefericire nu este singurul motor de cautare care aduce vizite pe site. Chiar daca celelalte motoare de cautare nu indexeaza deocamdata continut optinut dinamic prin javascript – ajax poti sa le “ajuti”  astfel.

Presupunem ca ai un link de genul:

<a href=”#” onClick=”navigate(‘ajax.html#foo=32′);”>foo 32</a>

Google va sti ca trebuie sa ajunga pe pagina indicata celelalte motoare nu. Pentru a le arata calea si celorlalte poti sa faci ceva de genul asta:

<a href=”ajax.htm?foo=32” onClick=”navigate(‘ajax.html#foo=32′); return false”>foo 32</a>

In cel de al doilea exemplu chiar daca ai in href link-ul el nu va fi accesat deoarece onClick va returna false in schimb va fi indexat de celelalte motoare de  cautare.

Stiu ca exemplul este slabut si nu prea are sens dar creativitatea unui programator poate extrapola din acest concept si poate face minuni sau … nu .

Sursa: Google Webmasters Central

2 Comments

  1. Adica poate intelege poze din afisate in javascript si daca da, le intelege si numele ( am poze afisate aleatoriu in javascipt ) ?

    1. @i, in principiu cred ca da doar asta e ideea

Leave a Reply

Your email address will not be published.