De ce ar trebui un alt presedinte, un alt guvern si un alt parlament?

De ce ar trebui sa se schimbe din temelie structura politica pe care o avem? De ce ar trebui un alt presedinte, un alt guvern si un alt parlament ?

Cred ca astea sunt intrebrile pe care ar trebui sa si le puna fiecare care iese in strada .

In 89 Romania a trecut printr-o revolutie, au murit oameni, pentru ideea de libertate, si fiecare din cei prezenti atunci pe strazi isi imaginau ca odata cu inlaturarea comunismului va fi lapte si miere, sau … macar o sa tindem undeva mai aproape de imaginile pe care le vedeam la TV.

In cei 22 de ani de la revolutie am gustat putin din capitalism dar statul inca are vederi comuniste. Ideea de baza a capitalismului este ca totul costa, fiecare serviciu costa bani, vrei calitate mai buna scoti mai multi bani. Oricat de mari devin impozitele (plata noastra pentru serviciile oferite de stat) alitatea nu doar ca nu vine ci scade de la o zi la alta.

Asa cum vad eu statul ar trebui sa fie doar un mediator si nu un jucator. Cel care apara cetatenii si imparte dreptatea atunci cand ei au ceva de disputat.

 

Ce as vrea eu sa se schimbe?

1. As vrea ca atunci cand intru intr-un spital sa mi se ofere un serviciu de calitate (platesc un procent din salar pentru acest lucru lunar dar poate am nevoie de un astfel de serviciu odata sau de 2 ori pe an asa ca nu e problema mea daca ei nu stiu sa gestioneze banii). In spitalele de la noi au mai ramas doar doctorii care nu si-au gasit inca de lucru prin afara (adica cei mai putin buni in meseria lor) si atunci pot eu sa ii acuz ca nu imi ofera ei un serviciu de calitate?

2. As vrea ca atunci cand ma adresez unui functionar public sa aiba putin respect pentru mine deoarece daca stau si ma gandesc bine din taxele pe care le-am platit eu la stat primeste el salar . O gramada de functionari publici au fost dati afara , probabil ca ar fi trebuit disponibilizati cei care pentru care respectul este doar un cuvant in dictionar.

3. Resursele naturale cum ar fi gazul natural sunt date la preturi de nimic firmelor care produc ingrasaminte, etc. De ce? Firmele acelea fac doar profit mai mare fara a ajuta in vreun fel statul sau a oferii vreun beneficiu cetatenilor. In schimb eu si restul cetatenilor trebuie sa plateasca pentru acelasi gaz preturi mult umflate. Ce ar fi sa fim toti egali cu resursele naturale.

4. Legi date retroactiv – vezi aci celebra taxa de prima inmatriculare. Cum este posibil sa dai o lege retroactiv.

5. Legi care influenteaza economia date de pe o zi pe alta. Nu sunt politician si nici economist dar cred ca o firma atunci cand isi face un plan de afaceri nu il face doar pentru saptamana in curs ci pe minim 6 luni dar daca azi ti-ai facut un plan si maine cineva schimba regulile jocului ce se intampla? Firme care dau faliment, angajati disponibilizati, impozite mai putine la stat odata cele care le-ar fi dat firma care acum este falimentara cat si cele pe salarile angajatiilor si mai mult statul va da somaj acelor angajati.

6. Persoane competente in posturile publice. Atunci cand mergi la un interviu sa te angajezi pe un post de sa zicem lacatus mecanic crezi ca te-ar angaja cineva daca tu esti patiser si nu ai habar sa ti o cheie in mana? Fisa postului si calificarile ar trebui sa fie necesare asa cum sunt in toate meseriile.

7. Ordonante de urgenta si asumari de legi. Ordonantele de urgenta sunt necesare in anumite cazuri cand nu este timp sa se elaboreze o lege. Dar nu trebuie sa fie valabile decat pe o perioada de x numar de luni timp in care parlamentul poate sa faca o lege asa cum trebuie ea sa fie. Legile asumate de guvern in schimb cred ca sunt unul din cele mai periculoase lucruri intr-o democratie. Mai ales la noi pentru ca poti sa iti asumi ce vrei si oricum nimeni nu iti face nimic.

8. Ca tot am amintit de parlament. Asa cum inteleg eu parlamentul (puteti sa ma corectati daca gresesc) fiecare parlamentar reprezinta oamenii din colegiul in care a fost ales. A reprezenta oamenii inseamna a sustine punctul lor de vedere si dorintele in parlament atunci cand se discuta legi. Toate bine si frumoase dar daca dorinta partidului contravine cu dorinta cetatenilor din colegiul respectiv ce ar trebui sa faca parlamentarul respectiv? Sa asculte de partid sau de oameni?

Aici este un cerc vicios dar daca nu duce mai departe dorinta oamenilor care l-au ales atunci nu prea are nici un rost sa fie ales el ca persoana se poate sa fi ales doar un partid …

Nu stiu exact o solutie dar eu ca cetatean as vrea sa stiu ca cineva ma reprezinta acolo in parlament atunci cand se ia o lege.

9. Educatia. Eu am terminat scoala asa ca educatia la prima vedere nu ar trebui sa ma mai intereseze. Dar ma intereseaza pentru ca intr-un viitor sigur voi avea si eu un copil si imi doresc sa aiba o educatie cat mai buna. Educatia nu trebuie vazuta doar in sensul asta. Elevii de azi sunt cei langa care trebuie sa traim maine cand vor iesi de pe bancile scolii. O populatie cu un grad scazut de educatie sunt mai usor de manipulat. Probabil de asta se si incearca scaderea calitatii educatiei.

10. Presedintele sau parlamentul este ales pe un anumit numar de ani. Dar daca dupa un an sau doi se constata ca promisiunile facute la alegeri nu sunt respectate ce e de facut? Cred ca ar trebui ca in constitutie sa se prevada ca populatia asa cum a ales un presedinte pe 5 ani sa il poata si da jos mai repede de 5 ani daca nu isi repecta promisiunile.

O sa imi zica cineva de alegeri anticipate. Da e ok dar din cate stiu eu (si aici iarasi puteti sa ma corectati) alegerile anticipate trebuie sa fie votate de parlament si in Romania parlamentul nu reflecta neaparat dorinta populatiei ci cea a presedintilor de partide politice.

Oare un numar suficient de manifestanti sau semanturi de la populatie nu ar fi suficiente pentru declansarea alegerilor anticipate, caderea unui guvern sau al parlamentului? Doar cei de acolo sunt pusi sa reprezinte bunele interese ale cetatenilor si atunci de ce sa nu poata fi sanctionati atunci cand gresesc?

Probabil ca mai sunt multe de spus dar astea imi vin acum in minte, si probabil ca sunt naiv dar …

La inceput am pus o intrebare “De ce ar trebui un alt presedinte, un alt guvern si un alt parlament?“. Cred ca raspunsul este ca ar trebui atunci cand cei vizati nu mai reprezinta cetatenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *