eBook Readere vs Tablete

In ultimii ani piata device-urilor de tip pad a crescut si sa diversificat atat de mult incat se pune problema compararii intre cele 2 tipuri de tablete.

eReaderele nu sunt chiar tablete in adevaratul sens al cuvantului, au un ecran pe care se afiseaza informatii, se pot conecta la internet si chiar pot sa navigheze pe pagini dar doar in format text. Totusi eReaderele sunt destinate in principal cititul cartilor digitale sau a documentelor de tip office.

Tabletele in schimb sunt axate mai mult pe aplicatii multimedia si internet. Au o putere de procesare comparabila cu calculatoarele de acum cativa ani si tind treptat, treptat sa ofere o alternativa clasicelor PC-uri.

Diferenta cea mai izbitoare intre cele 2 tipuri de device-uri/paduri este ecranul. La tablete se duce o lupta stransa pentru ecrane cat mai colorate care sa redea cat mai fidel imaginea, pe cand la eReadere se pune accentul pe ecranele de tip eInk sau ecranele din hartie electronica.

Se stie ca cititul de pe ecranele clasice LED/LCD obosesc ochii si asta din cauza ca imaginea se reimprospateaza de 60-85 ori pe secunda. Cititul care presupune focalizarea privirii pe litere pe un ecran LED/LCD duce la stricarea vederii in timp. Din cauza aceasta eReaderele care sunt in principal destinate citirii au nevoie de un ecran asemanator hartii care nu oboseste ochiul atunci cand se citeste foarte mult timp.

Ecranele de tip eInk contin o substanta asemanatoare tusului. Prin polarizarea suprafetei literelor din hartia electronica cerneala este atrasa catre hartie si in felul acesta literele sunt imprimate, la depolarizarea zonelor literelor cerneala este respinsa, textul stergandu-se.

Probabil ca ai citit acest articol deoarece vrei sa iti achizitionezi un ebook reader sau o tableta si vrei sa vezi diferentele intre cele 2. Mai jos am sa enumar ce se poate face cu unul si cu celalalt , pro-uri si contra.

eBook Readerele – destinate in principal cititului de carti electronice. Ecranul este alb negru sau cel mult cu cateva tonuri de gri dar in nici un caz nu este color. Aici nu putem vb de procesor sau memorie RAM dar se poate vb de capacitatea de stocare a cartilor. Ebook readerele consuma extrem de putin astfel puteti sa incarcati device-ul o data pe luna. Desi au conectivitate Wi-Fi si unele chiar 3G browserul integrat va afisa in alb si negru si nu suporta formate multimedia ca flash, animatii etc. Poti in schimb sa iti citesti emailul cu el.

Tabletele – sunt un fel de mini computere si tind sa faca tot mai multe din actiunile care le  faceam pana acum pe PC-uri. Tabletele sunt derivate din smartphone-uri cu ecran foarte mare la care treptat sa renuntat la partea de telefonie. Ecranele sunt foarte importante din punctul de vedere al acuratetei cu care reda o imagine / clip video. Cartile in format electronic se pot citi si pe tablete dar aici veti constata ca ochii obosesc destul de repede. Autonomia este mica comparabil cu un ebook reader, si in cele mai bune cazuri putem spune ca nu tin mai mult de 10 ore de functionare continua pe internet si cam 3 sferturi din acelasi tip daca vizionam un film.

In cazult tabletelor trebuie sa tinem cont la fel ca la un PC de procesor si memorie. Daca la ebook readere sistemul de operare nu are un mare impact aici se pot destinge 2 tipuri. Cele bazate pe Google Android sau iPadurile de la Apple cu IOS .

Ce mai trebuie sa stiti este ca tabletele au un ecran sensibil la atingere prin intermediul caruia controlati ceea ce face aplicatiile. Exista 2 tipuri de ecrane de tip touchscreen. Cele rezistive – intalnite in tabletele ieftine se folosesc cel mai bine cu un creion special numit stylus sau cu unghia. Cele capacitive sunt cele care pot sa preia miscarea degetului si raspund simtitor mai bine comenzilor . Cele capacitive sunt intalnite in modelele mai scumpe.

Mai jos puteti vedea o lista cu tablete si ebook readere accesibile ca pret .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *