Biciclete de inchiriat la Timisoara, o idee buna dar … si cu consecinte

Biciclete de inchiriat in TimisoaraPrima data am vazut in Brasov (Piata Sfatului) un astfel de centru de inchiriat bicicleta cu ora pentru turisti sau oameni care au nevoie de un mijloc de transport.

Promovarea acestor vehicule care nu polueaza si mai mult ajuta si sanatatii cred ca e ceva extraordinar. Pe langa toate aceste beneficii trebuie totusi sa trag un semnal de alarma. Eu sunt si sofer si stiu ca disciplina in trafic nu prea exista si de cele mai multe ori biciclistii trag ponoasele (si aici ma refer la faptul ca ei ajung prin spitale cu maini rupte, lovituri sau chiar mai rau) si asta din simplu fapt ca masinile sunt mai tari (si ma refer la duritate si nu la cat de cool sunt) decat bicicletele. Acolo e vina soferilor si nimeni nu poate contesta asta.

Cu toate astea am vazut in trafic o gramada de exemple in care biciclisti nu dau prioritate, biciclisti vin pe strazi cu sens unic, tasnesc de pe un trotuar pe altul taind pe perpendiculara strada ori intrand pe zebra si exemplele pot continua.

Chestia e ca pentru a merge pe bicicleta nu esti obligat sa faci un curs de circulatie si fara a fi obligat prea putina lume incearca sa puna mana pe o astfel de carte de legislatie rutiera. Nu prea ai cam cum sa sti toate regulile alea daca nu pui burta pe carte. Totusi bicicletele sunt considerate vehicule si merg pe acelasi drum cu masini si sunt obligate sa respecte aceleasi reguli cu masinile.

Avand in vedere ca bicicletele sunt inchiriate gratis si copiilor prin programul iVelo nu vreau sa cobesc dar parca vad cum or sa creasca numarul de accidente.

Si atunci care e solutia? Sa nu mai existe programe de genul asta? Nuuuuu nici gand. O solutie ar fi introducerea in scoli a unor astfel de ore, doar scoala e facuta sa ne pregateasca de viata nu? Poate ar fi mai utila o astfel de ora indiferent ca o sa fim pietoni, biciclisti sau soferi si poate mai mult decat ora de desen sau de muzica.

Preturi de inchiriere:

  • Copii sub 16 ani – gratis 2 ore pe zi (necesar carnet de elev)
  • Pensionari – gratis 2 ore pe zi (talon de pensie + buletin)
  • Restul – 3 RON / ora sau 15 RON / zi

 

1 Comment

  1. AR trebui introduse pe langa muzica si desen ore de legislatie rutiera…dar la noi mai greu. La dirigentie ar trebui sa fie astfel de informari, dar nu prea se face mare lucru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *