Filmul de sambata: Prometheus 3D

Ieri am fost la film la mult așteptatul Prometheus în 3D și din start pot sa spun ca a meritat toți banii și așteptarea mea. Totuși asa cum se întâmpla întotdeauna așteptările îndelungate lasă și o mica dezamăgire atunci când vezi rezultatul final.

Ridley Scott regizorul care a făcut primele 2 Alien și după părerea mea cele mai bune din serie a promis prin Prometheus  o clarificare a multor aspecte apărute în film-ul original. Dar asa cum am văzut eu și cum înclin sa cred a lansat nu doar mai multe întrebări și nedumeriri ci chiar începutul pentru o noua serie / franciza.

Filmul este plasat înaintea seriei Alien și acțiunea începe atunci când în mai multe situri arheologice se găsesc picturi cu un element comun o configurație de stele. Proprietarul companiei Weyland fiind bătrân și pe moarte finanțează misiunea din dorința de a se întâlnii cu “Inginerii” ființei umane în speranța ca ei ii vor reda tinerețea și poate viata veșnică.

Ajunși pe planeta cu pricina aterizează cu nava Prometheus exact lângă o formațiune care nu pare a fi naturala, și în prima lor incursiune găsesc găsesc trupurile fără viata și nava “alien”-ilor presupușilor ingineri ai noștri. (nu alien-ii din celelalte filme). Androidul David exact ca în primul film își urmărește “agenda” lui. Iar aici este cea de a găsi un leac pentru creatorul lui Peter Weyland . Nu se da în laturi sa infecteze chiar un membru al echipajului cu o substanța luata din un fel de urne ceremoniale luate de pe nava “Inginerilor”. 

Ca întotdeauna planeta Pământ este în pericol atunci când își dau seama ca un Alien (Inginer) este încă viu și singurul lui scop este sa ducă Alien-ii (cei din filmele originale) pe planeta noastră (de ce nu se știe încă). Pentru a ii oprii Prometheus se lovește de nava extraterestra distrugând-o.

La finalul filmului dr. Elizabeth Shaw și androidul David singurii care au mai scăpat pleacă cu o a doua nava către lumea Inginerilor.

Ce mi-a plăcut?

  • Începutul în care s-a prezentat Planeta Pământ în timpurile străvechi a fost superb
  • Ideea de expediție, spațiul văzut prin efectul de 3D și thrill-ul explorării cavernelor și a navei extraterestre a fost superb.
  • locația, efectele speciala și decorul au fost foarte reușite.
  • nava Prometheus deși fiind un model mai vechi decât Nostromo din Alien-ul original arata mult mai moderna și mai reușita.

Ce mi-a displăcut?

Scena în care Elizabeth Shaw și-a făcut singura cezariana sincer sa fiu mi-a displăcut și nu prea vad de ce a fost introdusa în film. Mi-a amintit cumva de o scena demna de filmul SAW în care fiecare se supune la chestii dureroase pentru a scăpa cu viata și nu a film Alien. In care singura scăpare este sa … se termine odată.

Ce a fost dezamăgitor?

Finalul în care apare Primul alien veritabil a fost … dezamăgitor. Dacă vedeți comparația care am făcut-o intre alien-ul din seria originala și cel final din Prometheus, cel final pare o combinație intre haios, putin scârbos dar care poate fi mângâiat. In nici un caz nu ți-ar veni sa fugi de el sau sa îți inghete sângele în vine, senzație care o aveai când era alien-ul veritabil prezent pe ecran.

Mi-ar fi plăcut sa fie mai atenți la detalii. In filmul original echipa de pe Nostromo găsește pe scaunul de pe puntea navei extraterestre un alien pietrificat pe el. Aici Alienul (singurul care era viu) a plecat de acolo după prăbușirea navei și a murit în final pe modului ejectat de pe Prometheus.

Din Prometheus știm ca o parte din echipaj (cei care il insoteau pe Peter Weyland) au murit acolo pe puntea navei dar nu sunt prezenți în filmul original, și chiar dacă trecerea timpului a făcut ca partea organica sa “dispară” măcar echipamentul trebuia sa poată fi descoperit.

Concluzie: Deși a avut câteva elemente mai putin demne de Alien, filmul a meritat și de abia aștept sa apară un Prometheus 2 (dacă nu ar apărea atunci sigur ar fi o mare dezamăgire și nu doar pentru mine ci pentru toți fanii seriei originale)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *