Tramvaiele Timisorene – intre traditie si conserve pe roti

tramvaiTramvaiul Timisorean isi incepe istoria acum 143 de ani (2012) incepand cu tramvaiul tras de cai introdus la 1869 apoi cel electric incepand cu 1899.

Tramvaiul in Timisoara are traditie din pacate astazi avem doar niste vechituri pictate asa de inestetic incat ai impresia ca niste vandali si-au batut joc de ele, tramvaie vechi (primite acum 10 ani si mai bine de pe la nemti pentru ca ei le casau), galagioase si murdare si cu vopseaua scorojita.
Intr-un cuvant din traditia pe care a avut-o Timisoara legata de tramvaie acum a ramas niste conserve metalice pe multe roti, care scot un sunet infernal cand trec pe langa tine. Iar atunci cand intrii in ele daca nu mori de cald vara sau iarna nu ingheti de frig in mod sigur trebuie sa iti ti nasul cu mana sa nu simti mirosul intepator de …
Am ajuns aici si stau si ma gandesc ce sa mai scriu in articol. Un gand imi trece prin minte indreptat catre anii de liceu cand calatoream zilnic cu tramvaiul. Ma gandesc ca atunci nu prea imi pasa de cum suna, de cum arata atunci doar ma grabeam catre casa.
Acum merg cu masina zi de zi catre job si cam jumatate din drum merg paralel cu linia de tramvai care vine prin calea Buziasului. Ma uit la linii sunt neintretinute, traverse rupte, buruieni etc., tramvaiele merg greoi de parca ar avea trafic greu in fata, de multe ori stau una dupa altul din cauza probabil unei defectiuni pentru ca accidente nu vad. Si cum sa nu fie defectiuni cand conservele alea galbene cu mazgaleli pe ele sunt vechi. Vad oameni asteptand in statii, transpirati sau inghetati, cu fetele serioase.
Oare pentru pretul biletului care il platim nu merita si ei putin aer conditionat? Putina curatenie? Putin confort? Si se mai mira cineva ca nu mai sunt calatori (decat cei nevoiti) si astfel RATT-ul a ajuns o gaura neagra de fonduri?
Intr-un articol gasit in un newsletter citeam zilele trecute ca noul primar al Timisoarei (N. Robu) vrea sa reorganizeze RATT-ul (regia de transport Timisoara) si se spunea ca a stopat cumpararea unor tramvaie de 3 milioane de Euro bucata de … cine stie de pe unde. Foarte bine !!!! Din cate am auzit la Arad (o aruncatura de bat de noi) se fac ceva tramvaie la calitate europeana, putin mai scumpe de 1 milion de euro. Nu ar ajuta si economia dar si bugetul orasului sa luam de acolo cateva? Decat sa cumparam tramvaie cu 3 milioane din strainatate?
Sper ca Robu sa mai sperie pe cei care stau de atata vreme pe la RATT si au ajuns sa isi bata joc de un simbol al orasului.
PS
Oare nu am avut si noi o fabrica de tramvaie aici in Timisoara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *