Fie ca sunt filme achizitionate legal sau luate de pe torente fie ca avem muzica iarasi cumparata legal fie downloadata de pe cine stie unde sau fie chiar pozele si filmele facute in vacanta toate astea ocupa spatiu. Si daca avem HDD-uri in Desktopuri si Laptopuri destul de mari (uzual 500 GB) ajung repede neincapatoare pentru cei mai strangareti.
O alta problema vine atunci cand vrei sa faci copii de siguranta pentru ele (recomandabil pentru pozele si filmele persoanle) pentru ca nimic nu e pe veci si computerele tind sa se strice dupa cativa ani de functionare, cauzand pierderi poate chiar irecuperabile.
Ok oricare ar fi motivul pentru care vrei sa iti faci arhiva ta personala de multimedia ai 2 variante:
DVD-ul sau HDD-u. (Nu fac referire la Blue Ray deoarece este destul de scump pentru a fi momentan o varianta pentru marea majoritate dintre noi.)
DVD-urile sunt ieftine, si au valori intre 4,5 GB si 8,5 GB sunt recomandate mai ales pentru filmele care vrei sa le urmaresti pe un DVD player pe ecranul SmartTV-ului tau. :)
Dar la cantitati mari ele tind sa se adune gramezi, gramezi ajungand sa fie stivuite in diverse suporturi, sau puse in mape de DVD-uri. Cu timpul un DVD se zgarie iar pentru folosiri dese ajunge sa fie necesara rescrierea lui inainte de a fi prea tarziu si a pierde de pe el tot din cauza ca nu mai poate fi citit.
Pentru volumele mari de date este recomandabil HDD-urile si aici avem 2 posibilitati:
Primele sunt mai scumpe dar iti da avantajul de a le conecta prin USB la un Desktop, Laptop chiar la un TV care are USB.
HDD-urile normale in schimb sunt o idee mai ieftine se monteaza in interiorul Desktopului (la laptopuri nu pot fi montate direct, si nici la TV-uri). Cu ajutorul unor Rack-uri pe USB si HDD-urile normale pot fi conectate si direct prin USB.
Acum daca ai un singur HDD si vrei sa ii iei un rack pe USB pretul total va depasi pretul unui HDD extern, in schimb daca crezi ca ai nevoie de 2, 3 sau mai multe HDD-uri atunci investitia intr-un Rack pe USB va fi chiar buna.
Ce mai trebuie sa sti legat de HDD-uri:
- Cele clasice de Desktop au o marime de 3,5 inchi si sunt mai inalte, un rack pentru ele va avea nevoie neaparat de un adaptor pus in priza.
- Cele de laptop au in schimb 2,5 inchi si sunt destul de subtiri, acestea nu necesita sursa de curent externa.
Atentie la viteze !!!
Pentru a viziona filme/asculta muzica de pe un HDD nu necesita ceva parametrii speciali chiar daca are 5400 de rotatii si 8 Mb cache nu va influenta vizionarea cu nimic.
Daca in schimb veti avea nevoie sa transferati cantitati mari de date de pe HDD pe calculator sau pe un alt HDD atunci incearca sa alegi unul cu 7200 rpm si cel mai important cu un cache de 16 Mb sau mai mult si neaparat SATA nu IDE.
Pentru cei care vor sa isi faca o solutie portabila din HDD-urile clasice + Rack ar trebui sa evite cele conectate pe IDE si sa cumpere un rack compatibili SATA2 sau SATA3 si bineinteles HDD-uri SATA 2 /3.
Cateva variante utile in practica:
- transport date dar si backup multimedia / fisiere – recomandabil un HDD extern 1 TB format 2.5 inch
- backup date – HDD extern 1TB sau mai mare ca si capacitate, format 3,5 inchi cu adaptor extern
- 1 Rack extern si unul sau mai multe HDD-uri de laptop sau desktop (necesita interschimbarea lor manuala si o priza in apropiere)
- backup imagini / poze pana in 20 / 30 GB – recomandabil stocarea lor pe DVD-uri
- si ATENTIE daca aveti documente faceti un DVD cu ele chiar daca le aveti si pe un HDD, mai mult ca sigur nu aveti mai multe decat capacitatea unui disk.
Desi HDD-urile sunt destul de sigure si faptul ca nu vor functiona non stop ca si cel intern al unui calculator ii asigura o durata de viata destul de mare pentru poze personale si documente recomand plasarea lor pe 2, 3 surse diferite (un hdd pentru accesare rapida, un dvd pt backup si eventual pe un serviciu extern gen Dropbox.com sau box.com)