Razboaiele patentelor software si inovatia

Google si-a exprimat in mai multe randuri parerea ca razboaiele patentelor sunt o piedica in calea inovatiei si singurii care pierd din asta sunt in final consumatorii. Ideea a fost lansata pe cand Google se batea in tribunale cu Oracle (bineinteles pentru patente) si zilele trecute a mai fost inca odata exprimata de Pablo Chavez (unul din directorii de la Google) .

Ideea de patent a aparut ca un lucru bun, o gramada de companii investeau bani seriosi in cercetare si prin patente isi aparau dreptul la ceea ce au inovat. Totusi cand inovatia este tinuta doar pentru un grup restrans de cele mai multe ori doar pentru companiile care le-au dezvoltat se ajunge la posibilitatea ca alte entitati din afara sa nu poata sa vina cu produse mai reusite sau mai creative folosindu-se de tehnologiile respective de frica patentelor.

Aici se poate da exemplu modul in care Apple isi trateaza posibila concurenta. Apple a intentat procese impotriva fiecarei companii (Samsung, HTC, Google) care ar putea sa ii stirbeasca din vanzarile la iPhone.

Parerea mea este ca inovatia ar fi stimulata daca orice patent care se inregistreaza ar putea fi liber orcarui producator/companie care doreste sa il implementeze in ceva, bineinteles contra unui cost de folosire stabilit in functie de anumiti parametrii ca numar de unitati vandute / pret de vanzare (asta daca firma detinatoare a patentului doreste sa il ceara). Si ca sa se protejeze intaietatea celui care l-a inventat o perioada de 6 luni cred ca ar fi decent sa i se asigure avantajul detinatorului.

Ceva asemanator se poate vedea in viziunea companiei din spatele Twitter, ei au inregistrat o serie de patente pe care poate sa le foloseasca oricine fara probleme, iar patentele sunt doar folosite pentru a se apara in instanta.

De asemenea Google are o aceeasi abordare, pentru a proteja firmele care implementează Android-ul in smartphone-urile lor, ei au cumparat Mototrola care are un numar foarte mare de patente in telecomunicatie, patente ce sunt folosite liber de acei producatori.

O alta problema a patentelor ar fi pana unde poti sa patentezi ceva, saptamanile trecute am vazut un patent inregistrat de Apple care se referea la aranjarea icoanelor pe ecranul unui smartphone, de asemenea mai exista iarăși un patent tot de Apple inregistrat in care prevede ca la derularea unui liste sa apara in drepata un scroll bar care ulterior sa dispară.

Cele 2 patente de mai sus sunt atat de generale si nu vad unde e inovatia in ele, nu vad de ce s-au acceptat ca patent, iar asa ceva chiar sta piedica impotriva nu celor mari ca si Google ci impotriva micilor programatori care contribuie si ei cu un programel sau doua la lista de aplicatii gratis de care ne bucuram zilnic.

Sursa: CNET

1 Comment

  1. povestea cu patentarea anumitor software si servicii deja a luat o amploare foarte mare.practic daca esti un mic intreprinzator si reusesti sa faci ceva te lovesti de faptul ca conceptul este deja patentat de o companie foare mare gen Apple sau Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *