Clasificarea laptopurilor, entry, business si gaming

In ultimii ani laptop-urile sunt la putere. Prea putina lume își mai cumpăra desktop-uri și asta pentru simplu fapt ca preturile la computerele portabile sunt tot mai mici iar diferența … este aproape imperceptibila când vine vorba de puterea de procesare. Pe lângă asta poți sa “iți iei jucăriile” și sa pleci unde ai tu “chef“.

Odată cu popularitatea lor și cu prețul scăzut o grămada de branduri (Asus, Dell, HP, Toshiba, Samsung, Lenovo, Acer, etc) au scos pe piața zeci de modele fiecare cu o grămada de specificații  Asa ca a fost necesara o mica clasificare a laptopurilor.

Si pentru început ceva clarificări  Toate computerele portabile care au un LCD (indiferent de mărime ), o tastatura și mouse incorporat, sunt alimentate atât de o baterie cât și de la rețea se numesc laptopuri.

Cele pana în 12-13 inch ca diagonala se numesc netbook – și de obicei nu au specificații prea puternice, sunt ideale pentru internet eventual ca readere de documente.

Cele de 14 – 17 inch sunt mult mai puternice ca și configurație decât netbook-urile și se numesc notebook.

O categorie aparte sunt ultra-portabilele sau ultrabook-urile. Ele sunt de obicei notebook-uri foarte subțiri  aproximativ jumătate din grosimea unui laptop normal.

O alta clasificare care probabil ați întâlnito dacă ați citit review-uri despre un model sau altul ar fi:

 • Entry level
 • Home User
 • Business
 • Gaming

Entry level – sunt laptopuri slabe ca si performante (netbook-urile sunt încadrate aici cu succes) cât și netbook-urile cu procesoare dual Celeron / Dual Pentium.

Home User – sunt cele mai întâlnite laptopuri de obicei vin cu o diagonala de 15,4 inch pana în 17 inch și au o varietate de configurații de la cele mai slabe cu procesoare i3 pana la cele cu i7, sunt ideale pentru internet, proiecte scoală sau servici, se poate face  atât editare foto sau video, proiectare, programare și chiar juca jocuri cu specificații decente (de obicei pe “medium settings”). Au sau nu incorporata o placa video dedicata. (depinde de configurație sau preț)

Sunt utile pentru cea mai mare parte dintre noi.

Laptopurile Business – sunt de obicei aceleași ca și parametrii cu laptopurile Home User, diferența intre ele fiind ca sunt mai rezistente constructiv, au măsuri de securitate gen parole biometrice (cititoare de amprenta, sau cititoare de retina), și de cele mai multe ori au o baterie mai puternica.

Laptopurile Gaming – sunt laptopuri puternice, de obicei au procesoare quad-core, foarte multa memorie RAM, au în componenta lor un harddisk SSD (un harddisk doar din memorie flash fără părți mobile) sau un SSH (hibrid intre SSD + HDD). Si în mod sigur placi video foarte puternice.

Prețul este pe măsura și sunt recomandate doar celor care joaca jocuri video sau au nevoie de procesare grafica / renderizari de înaltă calitate.

Contrar părerii multora pentru jocurile video este necesara cea mai puternica configurație posibila deoarece un joc video implica atât procesare matematica (logica jocului), cât și procesare e sunete, sau imagini care sunt renderizare (desenate) în timp real.

Si totuși ce laptop sa ne achiziționam?

Asta e o întrebare la care este greu de răspuns în câteva rânduri și de cele mai multe ori configurația trebuie personalizata după nevoile fiecăruia. Cu ajutorul articolului “Cum sa iți cumperi cel mai bun laptop” am încercat sa dau câteva sugestii pentru fiecare și mai mult am încercat sa ajut personalizat pe fiecare care mi-a trimis un comentariu.

Un sfat pentru cei care vor sa își cumpere un astfel de calculator este sa ceara sfaturi mai ales atunci când nu știe prea multe în domeniu. Altfel riscați sa cumpărați o jucărie … scumpa dar mai putin folositoare.

8 Comments

 1. buna! as dori sa cumpar un laptop pe care sa-l folosesc pt browsing, reading, programare in c++ si sa invat php/msql si deocamdata nu dispun de mai mult de 2500 lei. As putea sa incerc sa caut un i5 in banii astia? ce placa video ar fi suficienta? ce configuratie mi-ai recomanda? Nu il voi folosi prea des n afara casei, dar nu as kua un desktop deoarece as investi ceva mai mult intr-unul, cand se va putea. Mersi.

  1. Autor

   @ema b, pentru browsing, reading, programare in c++, php si MySQL nu prea conteaza ce placa video ai , una integrata este suficienta. Placa video conteaza daca lucrezi cu aplicatii intensiv grafice.

   Asta cred ca ar fi mai mult decat suficient Toshiba Satellite C855-2FG cu procesor Intel® CoreTM i5 3230M 2.60GHz, 4GB, 750GB, Intel® HD Graphics

   Pe o configuratie aproximativ similara, (procesorul este o generatie mai veche dar tot i5, si e produs de Dell) lucrez zilnic in Java for Android sau PHP/MYSQL si este perfect. Atentie are o placa video integrata si chiar daca e perfecta pentru majoritatea dintre noi nu e recomandata pentru gaming sau proiectare / renderizari 3D (aplicatii gen 3DMax Studio), dar banuiesc ca nu vei ajunge la asa ceva.

 2. Eu nu prea stiu multe despre laptopuri…dar as vrea sa achizitionez unul bun pentru al folosi acasa..internet,foto,muzica…Daca ai putea sa ma ajuti cu un sfat pentru unul bun ar fi minunat. Multumesc si sa ai o zi minunata

 3. Eu nu prea stiu multe despre laptopuri…dar as vrea sa achizitionez unu bun pentru al folosi acasa..internet,foto,muzica…Daca ai putea sa ma ajuti cu un sfat entru unul bun ar fi minunat. Multumesc si sa ai o zi minunata

 4. Eu nu nu mi-as lua nici o data un laptop pentru gaming, din punctul meu de vedere laptop-ul este doar pentru birou si pentru mici escursi, asta-i este intrebuintarea lui originala.
  Eu sunt pentru destop-uri, de ce spun asta?
  Au componentele mai ieftine si mi se pare mai reziste, mai usor de reparat.

  1. Autor

   @claudiu, sti si IBM a zis ca piata calculatoarelor nu are un viitor, 10 bucati ar acoperii nevoile planetei, dupa cativa ani au revenit deciziei si au lansat standardul PC care il folosim cam toti azi. Eu as paria mai degraba ca desktop-urile vor disparea si puterea de calcul va fi intr-un cloud.

 5. Si eu de curand am cumparat un laptop gaming foarte bun de la asus. recomand tuturor. :)

  1. modelul fiind?pretul fiind?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *