Acer Aspire One 756 review, benchmark si Windows 7 install de pe Flash

Nu sunt un fan Acer pentru ca de cele mai multe ori deși oferă configurații cu specificații bune, pentru a scădea prețul calitatea și fiabilitatea lasă de dorit.

In weekendul acesta o cunoștința și-a achiziționat un Acer Aspire One 756,  un laptop ușor (1.38 kg), cu diagonala de 11.6 inch, surprinzător de subțire 28 mm în grosime. Deși are o diagonala de netbook  pentru ca vine cu un procesor Intel Dual Celeron 887 la 1.5 GB este trecut fără probleme în categoria laptopurilor foarte mici.

La prima vedere când am citit specificațiile procesorului am rămas putin dezamăgit de alegere  dar începând sa îl utilizez putin cu aplicații de office, și internet, surprinzător procesorul se mișca chiar foarte bine. Acum sa nu va închipuiți ca acest procesor o sa fie bun pentru orice. Eu îl recomand pentru oricine are nevoie de un laptop ieftin pentru internet, multimedia și ocazional task-uri de birou pe care sa îl poarte într-o geanta tot timpul după el.

Modelul 756 vine cu 4 GB RAM DDR3 iar cantitatea de RAM instalata este mai mult decât suficienta. Ca și spațiu de stocare vine cu un HDD SATA 500 GB 5400 rpm.

Windows Benchmark - Scor

Display-ul asa cum am mai spus are 11,6 inch dar vine cu o rezoluție de 1366 x 768, rezoluția identica cu standard-ul display-urile de 15.6 inch. Ce înseamna asta? Pe deoparte bine cantitatea de informație de pe display-ul lui Aspire One 756 este identica cu cea a unui laptop cu diagonala normala și în același timp consuma mai putina energie deoarece suprafața ecranului este mai mica. Dar pentru ochii privitorului literele/detaliile sunt mai mici si la o folosire constanta de câteva ore pe zi pentru editare de texte, (office, citire de emailuri, browsing net – pagini cu mult text) ochii vor începe sa se slăbească.

Tastatura, are o construcție buna, tastele sunt la aceeași mărime cu cea a unui laptop normal dar așezate mai apropiat, ceea ce fa necesita putin timp de obișnuită pentru a avea viteza de scriere mai ales celor care sunt obișnuiți cu tastaturi mai mari. Ce mi-a atras atenția sunt cele 4 săgeți si butoanele PgUp si PgDn, sunt la jumătate din mărimea unei taste normale și foarte apropiate, ceea ce fa face foarte greu acționarea lor rapid.

Toate laptopurile sunt dotate cu trackpad (mouse-ul integrat), cel de pe Acer inițial era foarte lent a necesitat instalarea driverului de la Synaptic și ajustarea vitezei cursorului. De asemenea asa cum se poate vedea din imagine cele 2 butoane specifice unui mouse  nu sunt vizibil prezente dar sunt ascunse sub colțurile stânga jos și dreapta jos a trackpad-ului.

Pentru cei interesați mai trebuie sa știți acest laptop nu are incorporat un DVD player, și dacă asta nu ar fi problema acum când exista servicii online ca Dropbox, stick-uri de memorie sau carduri, instalarea windows-ului pune câteva probleme celor care vor sa schimbe linux-ul preinstalat.

Totusi cum se instaleaza Windows-ul?

Aveți nevoie de DVD-ul de Windows 7 sau mai noul Windows 8, un flash de 4-8 GB si putina răbdare. Trebuie sa transformați stick-ul în unul bootabil si asta faceți astfel:

1. Indroduceti stick-ul în un calculator care sa aibă și DVD-ROM și dacă aveți ceva fișiere pe el salvațile pe un calculator pt ca se vor pierde.

2. Apăsați butonul START->All Programs ->Accessories , apoi click dreapta pe aplicația CMD și selectați “Run As Administrator”.

3. Acum scrieți DISKPART în consola deschisa la punctul 2. Apoi LIST DISK .

In consola se va afișa lista disk-urilor prezente în calculator (vezi imaginea) numite DISK 0, DISK 1, etc. ca sa identificați ce disk este Stick-ul de memorie va trebui sa vedeți care din disk-uri are capacitatea de memorie a flash-ului, în cazul din imagine DISK 1 este flash-ul deoarece 3836 MB este aproximativ cei 4 GB a flash-ului meu.

4. Va trebui sa dați următoarea succesiune de comenzi:

SELECT DISK 1 (aici numărul 1 va fi schimbat în cazul dvs cu numărul disk-ului identificat mai sus)

CLEAN

CREATE PARTITION PRIMARY

SELECT PARTITION 1

ACTIVE

FORMAT FS=NTFS

ASSIGN

EXIT

 

ATENȚIE !!! nu închideți încă fereastra CMD

5. Introduceți în unitatea de DVD disk-ul cu Windows 7 / 8 apoi in fereastra CMD scrieți:

D: CD BOOT (aici D: este unitatea de DVD de pe computerul pe care testez eu verificați litera unității pe computerul dvs in My Computer)

6. In fereastra CMD introduceți următoarea comanda:

BOOTSECT.EXE /NT60 H: (unde H: este litera asociata flash-ului meu, la dvs verificati in My Computer)

ATENTIE !!! unele versiuni de Windows nu vin însoțite de fișierul BOOTSECT.EXE pentru a fi siguri ca aveți acest fișier cautați în Start->Search Programs and Files, dacă nu îl găsiți îl puteți downloada de pe link-ul următor și copia în folderul C:/Windows/

Download : BOOTSECT.EXE

In momentul acesta aveți un stick de memorie flash bootabil, mai rămâne sa copiați pe Stick conținutul DVD-ului.

Acum dacă ați pregătit Flash-ul cu Windows îl introduceți în unul din USB-urile lui Aspire One 756 și bootati de pe USB (selectați acest lucru din meniul Bios-ului Tasta F2 ținuta apăsat imediat după pornire), mai departe procesul de instalare merge normal.

Deși Windows 7 a găsit aproximativ toate driverele nu a găsit cel de Wi-fi, Network, și încă câteva, le puteți downloada de pe link-ul următor:

http://www.acer.ro/ac/ro/RO/content/drivers

Nu știu dacă în seara când am încercat eu serverul Acer a fost suprasolicitat dar mie mi-a luat sa descarc aproximativ 300 Mb (driverele) în 4 ore, dacă merge și la voi asa greu și nu aveți chef de așteptat le găsiți arhivate aici.

Acest laptop poate fi achiziționat de la eMag la prețul de 1199 RON, vezi aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *