Ce se intampla cand un fumator renunta si … alte mituri legate de fumat

Fumatul este o dependenta grea. Dupa alcool tigara este al doilea cel mai folosit drog legal de catre societatea noastra. Dar fara a intra in lista lunga de affectiuni pe care ti-o “ofera” placerea fumatului (cancer de plamani, impotenta, etc), vreau sa prezint in acest articol cateva informatii de genul “stiati ca” legate de tigari, si cat de greu este sa scapati de efectele nocive.

Efectele fumatului

La 20 de Minute de la ultima tigara – pulsul si tensiunea arteriala scade la nivelul normal (atentie pentru fumatorii cu tensiune mare)

La 12 ore de la ultima tigara fumata – nivelul de nonoxid de carbon din sange scade la normal. (Monoxidul de carbon este o substanta toxica – mai tineti minte faza clasica din filme in care un personaj se sinucide inchizandu-se in masina si introducand printr-un furtun gazul de esapament? E, si acolo tot monoxidul de carbon e cel vinovat.

La 2 saptamani de la ultima tigara fumata – se imbunatateste circulatia si functiile plamanilor.

Intre 1 si 9 saptamani de la ultima tigara – tusea provocata de fumat este din ce in ce mai rara, plamanii incep sa functioneze tot mai bine reducand riscul infectiilor venite din aer.

1 an – riscul de a contracta boli la inima este jumatate decat media la un fumator.

5 ani – riscul de a avea cancer la gura, gat, esofag, vezica este jumatate decat cel la un fumator.

10 ani – riscul de a muri de cancer la plamani se injumatateste fata de un fumator. De asemenea scade si procentul de risc fata de cancerul pancreatic.

15 ani – riscul de a avea boli de inima este la fel cu cel al unui nefumator

 

Deci … 15 ani de la ultima tigara pentru a avea o inima la fel de sanatoasa ca a unui nefumator, dar … riscul de cancer tot nu este in limitele normale. Merita sa iti dai viata pentru o tigara? Dupa cum se vede de mai sus problemele fumatului nu se termina chiar imediat de cand te lasi.

Inca cateva informatii pe care le-am extras de pe net:

  • Daca fumez tigari light sau mentolate riscurile sunt mai mici – sa observat ca fumatorii care trec la tigari light sau mentolate compenseaza instinctiv tragand mai mult fum aducand astfel aceeasi cantitate de substante nocive in corp.
  • Tigarile mentolate sunt în topul celor mai nocive ţigări – mentolul are efectul unui anestezic, in felul acesta un fumator nu mai simte iritarea produsa de fum. Din aceasta cauza fumatorii de tigari metolate au impresia ca pot respira mai usor si aceste tigari sunt mai putin nocive.
  • Cresterea in greutate (aparuta la cei care se lasa de fumat) este la fel de nociva ca fumatul – statistic cei care se lasa de fumat ajung sa ia in greutate aproximativ 6 kg. Riscul de a avea 6 kg este cu mult mai mic decat cel de a inhala substantele toxice din tigari. De aceea se recomanda ca cei care s-au lasat de fumat sa foloseasca guma de mestecat si nu sa isi gaseasca refugiul in mancare. De asemenea exercitiile fizice ajuta atat eliminarea kg in plus cat si imbunatatirea respiratiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *