Intre Arta si Monstruozitate – vazut in Timisoara

Artuborg 2003 - pard de scuplturaLa iesirea din spate a noului Parc al Copiilor din Timisoara (iesirea care da spre parcul Rozelor) sunt de cativa ani asezate cateva “opere de arta” moderna.

Din cate am aflat artistii care au realizat acele opere de arta au participat la un fel de competitie sponsorizata de compania din spatele brandului Tuborg.
Tot respectul pentru arta si pentru faptul ca din cand in cand in tarisoara noastra in care politica si incultura este lege se mai face si ceva in domeniul artei. Dar … oare monstrozitatile alea chiar vor sa insemne ceva? (Am vazut copii de gradinita care faceau figurine din plastilina mult mai aratoase decat exponatele acelea)
Este adevarat ca eu sunt de meserie inginer si ingineria nu prea are tangenta cu pictura sau sculptura si nici prin galerii de arta nu mi-am petrecut eu timpul dar prin muzee am mai trecut si ce era expus acolo era placuta ochiului. Fie ea si arta moderna in cazul de aici scuptura a pune cateva bile pe un plan rosu sau a prinde cateva roti de niste tije de metal mi se pare mai mult de domeniul kitsch-ului.
Monstrozitatiile plasate acolo mie unul nu imi provoaca nici un fel de placere vizuala, si sunt doar o risipa de materiale.
Cum am spus as putea sa ma insel si de aceea mi-ar placea sa aud feedback-ul celor din Timisoara in principal celor care imi citesc articolul si in functie de asta as putea sa trimit articolul, imaginile si parerile voastre la noul primar al orasului Timisoara, Nicolae Robu, poate are si el vreo idee mareata. Doar Timisoara se lupta in concursul de a ajunge Capitala Culturala Europeana. Iar bucatica aceea de “cultura” ar putea sa ajute sau … sa strice.
Desi estetic este cea mai ok dintre toate lucrarile habar nu am ce anume doreste sa reprezinte lucrarea. Daca vroia sa exprime artistul/artista ceva atunci zicala cu “Artistii sunt fiinte neintelese este perfect adevarata
Lucrarea de mai sus este cred ca cea mai groteasca dintre toate. Ce inseamna? Habar nu am. Mai mult decat risipa de material nu pot sa vad. Stai … poate asta chiar vrea sa reprezinte :P
Lucrarea de mai sus se numeste “Altar” iar autoarea este Denisa Curte. Banuiesc ca nu i-a luat mult sa conceapa lucrarea.
Lucrarea “Eu si Tuborg la Timisoara” de Floria Bojin. Daca bara aia indoita legata de o piatra exprima eu si Tuborg la Timisoara ma fac popa (nu ca popa ar fi ceva rau dar na – asa e vorba). Pe de alta parte dupa prea mult Tuborg, fie la Timisoara fie in alt oras cred ca asa arata oricine.
Marius Leonte cu lucrarea Fiinte (vezi mai sus), a creat niste fiinte … doamne ajuta ca nu a fost “Dumnezeu pentru o zi”  ca … asa aratam si noi. Oare asa vede el fiintele din jurul lui?
Lucrarea “Mobil” de Stefan Bartha o puteti vedea mai sus. Stefane ce bine ca nu esti inginer. Mobil-ul tau (am inteles ca nu e telefon) nici macar in cerc nu merge (cum am crezut initial). Nu stiu sa ghicesc viitorul dar sunt 100% sigur ca nu o sa te ia nimeni sa faci design-ul la nici un fel de masina nici macar la carucioarele de la supermarket-uri.
Si in sfarsit ultima lucrare expusa este “Pui, pui pui” de Ecaterina Vrana. Seamana a pui, macar atat.
As fi curios oare care au fost cerintele acestui concurs, sa creezi cu 4, 5 sticle de Tuborg la bord? Oare au mai fost si alti concurenti? Daca da nu vreau sa ma gandesc ce anume au facut ei daca astea sunt exponatele castigatoare. Si in final oare cine a fost in componenta juriului? Aveau si aia ceva Tuborg la bord?

4 Comments

 1. Da Mihai, ai dreptate. Intr-adevar sunt foarte urate chestiile alea si mai ales plasate langa parcul copiilor. Cel putin cele de la intrarea in parc (alea ruginii) sunt groaznice….

  N-ai cu cine…

  1. Autor

   @Mara, am auzit ca s-ar fi propus recent prin primarie sa se demonteze “chestiile”, sper ca se aproba si dispar de acolo.

 2. of of of, avem si arta aburda, ca si teatrul …e adevarat ca unele nu prea par inspirate, dar bine macar ca sunt, se ma inveselesc strazile putin

  1. Autor

   @carolina,

   Tie ti se pare ca inveseleste ceva ?
   Nu tot ce e numit arta are si valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *