De ceva timp suntem in era digitala, suntem inconjurati de tot felul de device-uri care mai de care inteligente si informatia digitala este punctul lor comun.
Invatamantul romanesc sa schimbat mult in ultimii ani ani (ma refer la zilele cand eram eu la scoala generala, liceu sau chiar facultate), si din pacate schimbarea nu a venit tocmai in bine. Atat parintii cat si elevii si profesorii sunt bombardati zilnic cu probleme politice, economice etc etc. Si rezultatul … totul se rasfrange asupra elevilor uitand ca ei sunt generatia urmatoare ei sunt cei care trebuie sa duca mai departe ceea ce au luat de la parintii lor.
Plecand de la contextul descris mai sus si bazandu-ma pe experientele mele personale am incercat sa ma pun in pielea unui elev de clasa 4-a, vad in jurul meu tablete, laptopuri si smartphone-uri, televizorul transmite in continuu cat de integrate si importante sunt in viata de zi cu zi, cum toate aparatele astea sunt viitorul (si pe buna dreptate). Apoi vin la scoala zi de zi, scoala care trebuie sa ma pregateasca pentru viata (deci pentru viitor) si vad banci murdare, manuale depasite, carti rupte imprumutate de la scoala sau cumparate. (fiecare rand de manuale inseamna copaci taiati si natura distrusa)
Si … ce trebuie sa inteleg (eu elevul de clasa IV) ca scoala e necesara dar trebuie sa ne multumim cu materialele si lectiile gandite acum 10, 20 de ani (poate chiar mai mult) desi tehnologia se schimba cu o rata ametitoare.
Daca scoala ar fi mai interesanta, daca ceea ce face deja parte din lumea noastra, daca manualele (atentie nu toate cartile) nu mai trebuiesc retiparite de la an la an si se livreaza digital, daca testele culegerile de matematica si exercitiile devin interactive aprecierea pentru scoala si dorinta de a invata dupa parerea mea ar fi de multe ori mai mare.
Si totul e Science Fiction !?
Nu, tabletele sau ebook-readerele exista deja si sunt mult mai ieftine decat iti poti imagina (comparat cu totalul banilor dati pe manuale), ebook-urile sunt peste tot (au ajuns sa inlocuiasca aproape 50% din tiparituri), enciclopediile online sunt la un click distanta.
Iar la noi in Romania un pas important in realizarea de manual digital interactiv a fost facut de colaborarea intre Holcim România si Ministerul Educatiei prin lansarea unui prim manual digital cu tema mediul si protejarea naturii. Manualul de care vorbesc “Lecția Verde – Creează-ți mediul” este disponibil in format PDF downloadabil de pe site-ul: www.lectiaverde.ro sau ca aplicatie gratuita pentru iPad downloadabil de pe .
Ce se doreste prin Lecția Verde – Creează-ți mediul ?
Lectia verde este un manual complet peste 200 pagini (in format PDF) in care se vorbeste despre mediul inconjurator, poluare etc, textul este ajutat de imagini sugestive (pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte) asezate intr-un format atragator.
Manualul se adreseaza in special elevilor de clasa III-VII dar “rasfoind” (digital) PDF-ul am gasit informatii interesante si pentru mine ca adult (exista persoane care nu sunt de acord cu aceasta afirmatie dar … )
In varianta aplicatiei pentru iPad manualul devine interactiv cu intrebari si raspunsuri care sunt validate de catre aplicatie, devenind astfel mai mult decat un simplu PDF integrat intr-o aplicatie.
Felicitari ca te-ai implicat in campanie, Mihai! Mult succes!
Stefan Alexandrescu
Situaţia materială a şcolilor este întradevăr deplorabilă. Unii se gândesc la tablete şi manuale digitale, alţii nu au curent sau apă curentă în şcoli. Trebuie întâi asigurată o infrastructură minimă pentru fiecare şcoală. Apoi vedem ce facem şi cu manualele digitale.
Cartea are farmecul ei, indiferent ca este o opera literara sau un manual de istorie. Contactul fizic cu literele nu poate fi inlocuit in educatia unui om. Dar, subliniez, aparitia acestor carti in format electronic este mai mult decat utila intr-o lume in permanenta schimbare.
E binevenit acest manual. Ideal ar fi sa se realizeze asemenea manuale pentru toate disciplinele existente. Totusi, nu cred ca ar trebui eliminate cele tiparite. Fiecare are rostul lui.