Net fara fir sau Wireless la mine acasa

Router wireless tplinkIn ultimii ani un laptop sau un smartphone de pe care sa accesezi netul acasa nu este ceva disponibil doar pentru cei mai instariti.

Presupund ca aveti deja un laptop sau un smartphone o tableta sau … de ce nu chiar un Smart TV (sau doriti sa va achizitionati unul in cel mai scurt timp) vine intrebarea:

Cum pot sa am internet pe ele fara sa fiu legat de un fir ?

sau

Cum pot sa distribui internetul la mai multe aparate (calculator, laptop, tableta, smartphone, tv, etc) in acelasi timp ?

Pentru prima intrebare raspunsul este prin achizitionarea unui router wireless. Routerul wireless este aparatul care distribuie internetul intr-o retea. Un router wireless este echipat cu un emitator / receptor wireless care poate sa emita la o distanta de 100 – 200 m semnalul in acest fel dispozitivele care au wireless integrat se pot conecta la internet prin acel ruter. (distanta este influentata foarte mult de zidurile prin care trebuie sa treaca semnalul pentru a ajunge la receptor)

Daca reteaua dvs are deja un router dar care nu suporta wireless aveti 2 optiuni:

  • inlocuirea routerului cu unul cu wireless
  • adaugarea unui acces point

Acces point-ul este doar emitatorul wireless se conecteaza la el un cablu de retea provenit din router iar el va extinde reteaua wireless. Atentie daca reteaua dvs nu are un router nu puteti conecta un acces point direct la cablul din modem.

Presupunand ca aveti mai multe calculatoare de tip Desktop in locuri diferite sau mai departe de router si doriti sa scapati de cabluri trase prin casa va puteti folosi tot de routerul wireless daca conectati la fiecare desktop cate o placa de retea wireless sau un stick wireless conectat pe USB. (citeste si Cum instalez Wireless la un Desktop ?)

Pentru mai multe informatii despre routere wireless si retele cititi si:

Informatii utile despre achizitia unui router wireless:

Standard Wi-fi: Viteza este foarte importanta, iar viteza unui router este strans legata de protocolul implementat. Veti observa la fiecare router la sectiunea standard wifi urmatorul cod 802.11 urmat de literele b, g, n sau ac. Toate impreuna sau in combinatii. Standardele b si g sunt destul de vechi pentru un router.

La achizitioa unui aparat nou sfatul meu este sa achizitionati doar cele care suporta standardele 802.11n sau 802.11ac . Atentie insa. 802.11ac este foarte nou mult mai scump si desi el poate emite cu o viteza de aproape 3 ori mai mare decat 802.11n atat timp cat laptopul sau smartphone-ul dvs nu are si el implementat protocolul 802.11ac viteza va ramane la nivelul lui 802.11n

Port USB: unele routere vin cu porturi USB pe care se pot conecta imprimante sau un stick / HDD pe USB. Diferentele de pret intre routerele cu usb si cele fara usb sunt minime din aceasta cauza va sfatuiesc sa achizitionati unu cu USB.

Single Band sau Dual band : transmisie atat pe 2,5 Ghz cat si pe 5 Ghz, routerul poate fi setat sa transmita pe protocoalele  B/G sau N pe o banda si AC pe o a doua banda

Antene Multiple : unele routere au implementate 2 sau 3 antene folosint astfel un canal pentru receptie si unul separat pentru emisie, acest lucru imbunatateste atat viteza cat si stabilitatea semnalului.

Suport 3G: unele routere accepta un sim de internet pentru a emite semnalul 3G in format wireless Wi-Fi.

Exemple de routere wireless:

Router Wireless N 300Mbps TP-LINK TL-WR842ND (143 RON) – router wireless simplu, pentru utilizatorul fara probleme, are un port USB pentru conectarea unei imprimante accesibila de pe orice calculator / laptop conectat prin acel router.

Router Wireless N TP-LINK TL-MR3020, 3G, portabil (145 RON) – o varianta ieftina de router la care se poate conecta atat cablul de retea cat si un stick 3G (din acel pe care il achizitionati cu cartela sim de internet), are un port USB dar doar pentru conectarea stick-ului, viteza este la jumatate din cea a routerului de mai sus. Este portabil. Este ideal daca mergeti la sat si doriti sa va luati reteaua wireless cu dvs.

Router Wireless TP-LINK TL-WR1042ND (159 RON) – un router wireless pentru utilizatorii mai pretentiosi, are o viteza de peste 300 Mbps, 2 antene pentru un semnal mai stabil, porturi fizice Gigabit (1000 Mbps) si rata de transfer wireless de pana la 300 Mbps pe wireless . Un port usb pentru conectare de camera foto, stick usb sau HDD vizibile din retea.  ()

 

FAQ:

“retea wireless fara router” – routerul este necesar pentru a distribui internetul la mai multe dispozitive, el este cel care imparte adresele de IP pentru fiecare calculator, laptop, smartphone etc., exista in schimb posibilitatea ca folosind mai multe placi de retea in calculator (una dintre ele neaparat wireless ) sa iti transformi calculatorul intr-un router. Pentru ca reteaua sa functioneze calculatorul care functioneaa pe post de router trebuie sa fie intotdeauna pornit.

modem wireless – un modem este cel care transforma semnalul venit de pe cablu (fie el cablu telefonic, fie fibra optica, fie cablu TV) in semnalul folosit de o retea de calculatoare. Un modem nu poate emite semnal wireless. Pentru ca semnalul provenit din un modem sa fie emis wireless este nevoie de un router wireless. In ultimul timp dispozitivele wireless sunt atat de raspandite incat producatorii de modemuri adauga un router in aceeasi carcasa a unui modem, ceea ce inseamna ca aparatul rezultat va fi defapt un modem + un router.

 

2 Comments

  1. Buna Mihai apelez la tine sa ma ajuti te rog mult, am gasit Nisi’s blog si am vazut ca ai multe solutii. Am o problema . Acum 3 zile am vrut sa intru in contul meu de yahoo clasic si am gasit o interfata noua yahoo mail new, in loc de yahoo mail classic. Eu nu am facut nici o schimbare in acest sens si am fost uimita sa gasesc aceasta schimbare. Apoi, am vazut in inbox doua failled . Am intrat in send sa vad cui erau trimise acelea si erau din adresa mea trimise la cei carora eu inainte le trimiteam e-mailuri , inclusiv o alta adresa a mea in care eu mi-am trimis din aceasta adresa in cealalta cite ceva Era o adresa ceva cu http ….insa nu am deschis sa vad ce continea . Am intrat in adresa cealalta si acolo am gasit ca trimis de mine , am intrat in inbox si mi s-a deschis acea adresa sau site ce era cu http si multe alte litere dupa ..nu am deschis sa vad ce este. Am revenit la prima adresa cea din care se pare ca cineva a trimis e-mailul cu adresa ci celorlalti inclusiv mie si am vrut sa intru in options sa schimb cu yahoo clasic insa nu am aceasta optiune. Am inchis si am in cercat in zilele urmatoare sa gasesc ceva pe internet sa ma indrume pasii cu care sa pot revenii din yahoo mail new in yahoo mail classic. Am gasit ceva si am vrut sa intru in cont ca sa facschimbarea insa dupa ce am introdus userul si arola si am dat enter,s-a deschis o fereastra in care imi spune cconfirm your identity, answer security question. Where did you meet your spose… acum e faza ca nu eu am creat contul meu ci un amic in urma cu cativa ani si habar nu am ce raspuns a pus el la aceasta intrebare atunci cand a ales intrebarea secreta . Stiu ca ar fi o solutie cu adresa alternativa dar cum pot face sa rezolv. Adresa alternativa e clar ca tot el a dat-o atunci cand mi-am creat contul … nu mai stiu unde este el acum , e plecat din tara si nu am mai tinut legatura de mult.Nu as vrea sa pierd contul ca am poze frumoase si cu familia si e-mailuri, . Te rog mult de tot sa ma ajuti daca potisi sa-mi spui ce sa fac care sunt pasii. adresa mea cealalta este cristina********@yahoo.com Poate resusti sa ma ajuti si sa-mi scrii ce sa fac. Am sa deschid zilnic adresa de e-mail care ti-am lasat-o sa vad daca am ceva raspuns de la tine. Cu multumiri anticipate si pentru timpul pierdut ci citirea e-mailului meu, ITI MULTUMESC Mihai !
    Cristina

    1. Autor

      @Cristina,

      erau mai multe modalitati de a trece la yahoo Clasic dar interfata clasic era temporara, de cateva saptamani au renuntat complet la ea, va trebui sa te multumesti cu interfata cea noua. Cat despre recuperatul parolei … tocmai de asta erau intrebarile alea pe care tu ar fi trebuit sa le cunosti altfel oricine putea sa iti ia parola si implicit continutul adresei de email si banuiesc ca nu ai fi fost de acord cu asta.

      Exista persoane care pretind ca sunt instare sa sparga adresa de email de la Yahoo (eu unul ma indoiesc ca pot sa o faca), atat timp cat nu iti mai sti raspunsurile la intrebarile de siguranta singura speranta ar fi sa le scrii la cei de la Yahoo si poate rezolva ei problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *