Star Trek Into Darkness un film super bun dar nu e Star Trek

Afisul filmului Star Trek into the darknessSunt fan al seriei Star Trek ! Incepand cu serialul “The Next Generation” am devenit fan al filmului, am urmarit filmele artistice, am vazut si seriile Voyager, Deep Space Nine si Enteprise. Mi-a parut rau sa aud ca Gene Roddenberry dar m-am bucurat cand am auzit ca JJ Abrams a preluat frailele nu unei francize de succes ci a unei adevarate culturi.

Saptamana ce a trecut am fost la al doilea film “Star Trek: Into Darkness” regizat de JJ Abrams, si desi a fost un film superb a fost un film care nu a fost Star Trek.

Este greu de exprimat dar pe scurt daca personajelor li s-ar fi schimbat numele, nava se numea altfel decat Enteprise filmul putea trece foarte usor ca un alt film SF extraordinar.

Dupa parerea mea noul Star Trek cel imaginat de JJ Abrams imprumuta din imprudenta tanarului Kirk, este un film rapid un film de actiune.

Star Trek asa cum il stiam eu era un film care era inspirat din problemele actuale transpuse in universul Star Trek, era un film in care deciziile personajelor nu erau pripite, conta moralitatea situatiei si actiunile personajelor erau lente pentru a surprinde exact modul de gandire la cum s-a ajuns la acea decizie.

O alta problema a noului Star Trek este inconsistenta. Intreaga franciza pana acum fie ca a fost vorba de filme de lung metraj fie ca a fost unul din seriale tineau o cronologie a evenimentelor a tehnologie si chiar a modului cum arata o specie sau alta.

In “Into the Darkness” Kirk ajunge pe Kronos planeta mama a Klingonienilor, hmm … cand i-am vazut cu mastile alea pe fata nu am stiut daca erau klingonieni sau pradatori dar cand m-am uitat mai atent masca semana cu una din grecia antica vezi filmul 300. Poate vreodata in istoria lor au avut tipul ala de tinici dar … cand Doamne Iarta-ma au avut vreodata Klingonienii masti pe fata ?

patrula Klingoniana din Star trek into the darkness

Recitind randurile de mai sus mi-am dat seama ca nu prea am laudat filmul, am scos in evidenta o gramada de nepotriviri cu franciza Star Trek dar sa nu ma intelegeti gresit. Filmul este fain, merita sa te uiti, perita sa il vezi macar pentru glumele lui personajului Kirk sau pentru a vedea nava prabusindu-se (stiti doar ca nu e Enteprise cea care se prabuseste in mare nu? :P gata nu mai divulg informatii :)) )

Este un film SF bun un film cum nu am mai vazut de ceva timp dar … nu este chiar Star Trek.

In concluzie cred ca sunt batran. Cred ca sunt prea rezistent schimbarii si asa cum The next generation serialul de care m-am indragostit eu a fost altceva decat primul serial Star Trek poate si cele 2 filme a lui JJ Abrams vor lansa un nou univers, unul reinventat inspirat din zilele noastre si care va prinde noii generatii.

Live long Star Trek (I know JJ Abrams will live prosper too) !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *