La momentul când am scris acest articol Samsung Galaxy S8 era încă la precomanda, nu am reușit sa pun mana pe unul în realitate pentru a scrie articolul, totuși bazându-ma pe specificații, alte articole din surse demne de încredere și experiența de a folosi în câteva rânduri Galaxy S7 (modelul precedent), am încercat un “pre review”
Cum se zice, haina îl face pe om. Asa și prima impresie atunci când vezi un smartphone te face instant sa îl vrei sau sa îți fie indiferent.
Design
Samsung Galaxy S8 este diferit. Faptul ca au eliminat butonul de “Home” caracteristic liniei Samsung Galaxy și au prelungit ecranul cât de mult s-a putut, respectiv marginile laterale sunt extrem de mici, îți da senzația ca este tot doar un display.
Senzorul de amprenta a fost mutat în dreapta camerei foto pe partea din spate. O soluție pe care o folosesc multi producători. Dar cumva mi se pare putin neinspirata soluția aleasa de Samsung. Faptul ca e foarte aproape de camera foto ai tendința de a pune degetul pe lentila camerei de fiecare data când vrei sa te autentifici, ceea ce va lasă amprente, iar pozele vor fi tot mai neclara.
Daca pana acum seria Galaxy S venea cu o grămadă de variante, Edge, ne Edge etc, cu 32 GB sau cu 64 GB acum sunt doar 2. S8 și S8 Plus amândouă sunt cu ecran Edge și 64 GB spațiu stocare și atât. Singura ta problema e sa alegi mărimea și culoarea.
Display
Ecranul are un raport de 18,5:9. Trebuie sa ținem minte ca toate formatele video sunt gândite 16:9 (vezi formatele TV-urilor), asta înseamnă ca în laterale vei avea benzi negre când te vei uita la un film, dar de noua rezoluție vei putea beneficia când ești în Home sau în unele aplicații.
De ce doar în unele aplicații? pai Android în mod implicit nu are suport pentru display-uri cu raport mai mare de 16:9 asa ca aplicațiile mai vechi care nu sunt actualizate încă se vor vedea cu o banda neagra în partea de sus și în jos.
Ca de obicei partea din spate este de sticla. Personal nu apreciez acest lucru, am văzut vreo doua S7 cu crăpături frumușele din aceasta cauza. Ce e important este ca S8 este încă rezistent la apa, are încă jack audio și încărcare Wireless.
Desi Galaxy S8 are un display de 5,8 inch mărimea totala este aceeași cu a lui S7 care avea un ecran de doar 5.1 . Imaginea de mai sus face o comparație dintre marimile ultimilor telefoane Samsun Galaxy: S7, Note 7, S8, S8 Plus
Memoria și spațiul de stocare
Avem 64 GB spațiu de stocare și 4 GB memorie RAM, plus extindere prin sdcard de pana la 256 GB. Samsung vine iarăși cu o simplificare nu mai avem variante de spațiu de stocare ca și la modelele precedente.
Camera Foto – Video
Un alt aspect important pentru un utilizator este camera foto. Si aici avem :
- Camera principala de 12 MP cu stabilizare de imagine OIS si LED flash, capabila de filmare 4K la un framerate de 30 frame / secunde sau cu 60 f/s la rezolutie FullHD
- Camera secundara la 5 MP capabila de HDR
Ca și calitate … încă nu pot sa ma pronunț pentru ca nu am văzut un Galaxy S8 de aproape. Din imagini comparate de pe diverse site-uri de specialitate, concluzia este ca nu sunt multe îmbunătățiri aduse.
Ceea ce am observat este ca fata de un iPhone 7 pozele exterioare sunt mai luminoase, respectiv se pot vedea mult mai multe nuanțe corecte. Iar atunci când e lumina foarte puternica și în imagini apar zone luminate atât de puternic încât nu vezi decât o pata alba (fotografii profesioniști numesc efectul ca imagini arse), comparabil cu un S7 imaginea era mult mai buna chiar dacă nu perfect.
Bateria
Bateria este un alt aspect care contează. Samsung Galaxy S8 vine la fel ca și S7 cu o baterie de 3000 mAh, iar pe GSM Arena nu exista informații despre cât rezista cu adevarat.
Ce e important în schimb de ținut minte e ca suprafața ecranului este mai mare iar display-ul este unul din marii consumatori de energie din smartphone. Posibil ca îmbunatățirile aduse procesorului sa compenseze mărimea ecranului, dar din de am învățat pana acum la fiecare model mai nou bateria rezista putin mai putin.
Desi as putea vorbi destul de mult, probabil sa mai scriu încă vreo 2, 3 articole ce mai merita amintit este noul asistent Bixby, un fel de Siri varianta Samsung. Părerea mea este ca asistenții gen Siri, Bixby sau Google Asistant, încă mai au mult de parcurs pana sa devina instrumente utile. Mai ales ca de cele mai multe ori vorbitorii care nu vorbesc nativ engleza au probleme prin a fi înțeleși din cauza accentului, iar rezultatele sunt .. oarecum simpliste. Este distractiv sa te joci putin cu el din când în când dar sa îl folosești zilnic …
In schimb ceea ce merita amintit este Samsung Dex, un doc pentru Samsung Galaxy S8 (pe care trebuie sa îl cumperi separat … bineînțeles) care îți transforma smartphone-ul în un veritabil desktop. Nu ai nevoie decât de un monitor, o tastatura și un mouse. Cool nu? (Samsung Dex merita un alt articol)
Când îl pot cumpăra?
Telefonul se lansează în 21 aprilie. Dupa 21 aprilie va mai dura probabil câteva zile pana apare prin magazine. Poți în schimb sa îl iei la precomanda.
eMag il ofera la:
- 3.599 RON pentru Samsung Galaxy S8 – 64GB – vezi detalii
- 3.999 RON pentru Samsung Galaxy S8 Plus – 64GB – vezi detalii