Foarte ciudat cum presedintele maghiarilor Sólyom László a ales sa plece de ziua nationala a maghiarilor din tara lui in tara vecina. Si unde a ajuns pana la urma? In Cozmeni Harghita o comuna cu 1900 de oameni.

Sa fie o provocare a romanilor? sau a maghiarilor. Din punctul meu de vedere anumite grupari incearca manipularea maghiarilor din romania pentru dorinta lor de bani si marire. De ce zic asta? Pentru ca eu sunt roman si vecinul meu este maghiar si de cand ma stiu suntem vecini buni. Vecini buni pentru ca ne salutam, vorbim, mai bem una mica, ne ajutam reciproc, etc etc. Ati inteles ideea. Si in tot timpul asta nu a ajuns niciodata vorba la faptul ca ei/el s-ar simti cumva asupriti, ca ar simti nevoia de libertate, de autonomie.

Si atunci de ce ar dori sa se stranga intr-un colt sa fie lasati in pace. Pentru ca “anumite” grupari isi doresc marirea. Isi doresc o autonomie a unei regiuni care normal sa o conduca asa cum vor ei si pentru interesele lor. Iar omul simplu invata sa se simta asuprit pentru ca ca asa ii zice cineva: “Romanii nu sunt buni”.

Si asa ca romanii si maghiarii nu or sa se intaleaga nici azi nici maine si nici in viitorul apropiat. A-si fi curios sa imi scrie un maghiar aici pe blog sa vada toata lumea sau macar pe mail si sa ma lamureasca si pe mine de ce autonomie? Cu ce ar ajuta minoritatea maghiara din Romania? Si de ce vecinu meu poate sa se inteleaga bine cu mine si nu se simte asuprit?