Sfaturi pentru a cumpara o tableta

Tableta Nexus 7 impreuna cu smartphone Nexus 7 si Samsung Nexus 10 De multe ori am ma plimbam printre rafturile magazinelor de electronice și auzeam clienți care ziceau ceva de genul:

  • “Caut o tableta ieftina cu 3G” sau
  • “Vreau o tableta de 10 inch” sau
  • “Vreau o tableta buna”

Si dacă la prima vedere pentru cine vrea un astfel de gadget este simplu ceea ce înseamna trebuie sa înțelegem ce sunt tabletele și pentru ce sunt folosite.

In primul rând tabletele sunt doar telefoane mobile tip Smartphone mai mari, dar de cele mai multe ori le vedem mai aproape de laptopuri decât de telefoane și automat ne imaginam ca va fi un înlocuitor perfect pentru clasicul PC. Dar de cele mai multe ori acest lucru este total greșit.

Deși pe tablete poți sa faci majoritatea lucrurilor care le poți face cu un laptop anumite sarcini cum ar fi vizionatul unui film, comunicarea prin intermediul aplicațiilor de tip messenger, răsfoirea unui folder cu poze sau căutarea rapida a unei pagini pe net și cititul unei cărți sunt acțiuni foarte rapide dar sunt acțiuni care sunt consumatoare de conținut.

Deși avem și aici aplicații  ca de exemplu cele de tip office, “este al dracului”  de greu sa editam un text folosind indentări, inserare tabele, adăugare de imagini, copy-paste, etc.

Tabletele sunt gandite pentru a “consuma” multimedia si nu pentru a crea. Asa ca primul gând pe care trebuie sa îl ai când îți dorești o tableta este ce vrei sa faci cu ea.

Display-ul

Atât pentru a vedea informațiile afișate pe ecran cât și pentru a interacționa cu tableta vei folosi display-ul.

Display-urile întâlnite la tablete au uzual 3 dimensiuni:

  • 7 inch
  • 8 inch
  • 10 inch

Display-urile de 7 inch sunt cele mai răspândite și potrivite pentru aproximativ toate tipurile de acțiuni. Sunt de dimensiunea unei cărți dacă vrei sa citești și suficient de mari pentru a vedea confortabil pentru ochi un film. Sunt perfecte pentru jocuri (consolele portabile au display-urile mai mici) .

Display-urile de 10 inch au fost lansate odată cu iPad-ul și deși sunt grozave pentru suprafața mare de afișare fac ca tableta sa fie oarecum mare și sa nu respecte standardul de 16:9 întâlnit la filme sau poze. Un display mare necesita o rezolutie mai buna si o baterie mai mare. Toate astea atrag costuri suplimentare.

Display-urile de 8 inch sunt o trecere intre cele de 7 și cele de 10 și din ce în ce mai apreciate.

Spuneam mai sus ca odată cu un display mai mare e necesara o rezoluție mai buna. O tableta o ți mult mai aproape de ochi decât un laptop sau un monitor obișnuit. Si e mai ușor sa observi pixelii de pe ecran. Cu cât sunt mai multi pixeli (o rezoluție mai buna) ei devin mai mici și mai greu de observat ceea ce va face imaginea mult mai clara și mai reala pentru privitor.

Rezoluția la o tableta de 7 inch ar trebui sa plece de la 1024 x 600 pentru o imagine buna, la 8 inch (8.3/8.7) o rezoluție de 1280 x 800 este foarte buna și aceeași rezoluție de 1280 x 800 este undeva la limita inferioara pentru o tableta 10 inch.

Un display de 10 inch este destul de mare și o rezoluție Full HD ar fi de preferat, tocmai de aceea iPad-ul are o rezoluție de 2048 x 1536 iar un Galaxy Note 10.1 inch ajunge pana la 2560 x 1600

Atentie la tabletele ieftine. Majoritatea au o rezoluție de 800 x 480 . Daca acum cativa ani aceasta rezolutie era acceptabila azi nu e recomandata.

Tableta desfacutaProcesor si memorie RAM

Pe piata gasim 3 variante de procesor

  • Single Core
  • Dual Core
  • Quad – Core

Cele Single Core sunt întâlnite la variantele foarte ieftine și sunt depășite. Sfat, oricat de ieftina e tableta nu recomand acest fel de procesor.

Cele Dual Core, sunt potrivite pentru tabletele ieftine și medii. Sunt la fel de raspandite dar e de preferat sa fie insotite de cel putin 1 GB RAM

Cele Quad – Core sunt cele mai potrivite deoarece se descurca bine in cam orice situatie iar daca vreti o tableta pentru a va juca cate un joc este varianta recomandata. Se recomanda 2 GB RAM pentru tabletele echipate un un Dual Core pentru o performanta foarte buna dar si 1 GB RAM este OK.

Atentie la configuratiile cu 512 Mb RAM. Sunt depășite de ceva vreme și nu este recomandat.

Spatiul de stocare:

Tabletele nu au un harddisk ca laptopurile ci vin cu memorie preinstalata asemănătoare cu tehnologia SSD, astfel viteza este simțitor mai mare dar și mai scumpa. Astfel memoria preinstalata este simțitor mai mica decât pe un laptop.

Uzual găsim 8 GB în configurațiile ieftine, 16-32 GB în configurațiile medii, 32-64 GB și chiar 128 GB în configurațiile de top. Majoritatea tabletelor permit conectarea unui card microSD pentru extinderea memoriei astfel o tableta cu 16 GB poate fi extinsa cu încă 32 GB

Unii producători în schimb nu prevăd tabletele lor cu conector microSD (Apple, Nexus) pentru a obliga clienții sa achiziționeze o varianta mai scumpa cu mai multa memorie.

Suport 3G/4G

Tabletele pentru a fi conectate la internet au nevoie ori de o conexiune Wireless (dar asta se poate în jurul unui router Wireless) ori prin intermediul unei cartele de telefonie mobila cu opțiune de internet prin modulul 3G/4G.

Majoritatea tabletelor ieftine au în specificații afișat Da la 3G și scris mărunt prin dongle/stick etc. Atenție la formulare deoarece acele tablete permit conectarea unui stick 3G dar nu au incorporat un loc pentru introducerea unui SIM, dvs va trebui sa conectați unul extern.

Pentru cei care vor folosi ocazional internetul prin 3G este relativ OK conectarea printr-un stick (pe care trebuie sa îl achiziționați de la Orange/Vodafone/Cosmote). Dacă veți folosi mai des internetul prin 3G atunci este recomandat o tableta care are posibilitatea de a i se insera un SIM direct în ea. (Aceasta opțiune ii va creste însă prețul)

Dacă nu plecați cu tableta și o folosiți acasă sau în locuri unde exista internet wireless atunci opțiunea de Wi-Fi prezenta în toate tabletele indiferent de preț este suficienta și mult mai rapida.

O alta opțiune pentru tabletele care nu au 3G (optiune pe care o prefer eu) este de a transforma telefonul mobil în hotspot. Majoritarea telefoanelor mobile de tip smartphone permit ca odată activat serviciul de date (3G/4G) sa poată fi transformate în echivalentul mobil a unui router wireless și sa emită acel semnal prin modulul wireless. Acel semnal este vazut prin Wi-fi-ul tabletei iar tableta poate sa fie conectata la net astfel.

Camera Foto/Video:

La fel ca telefoanele mobile și tabletele sunt prevazute cu camere Foto/Video, cele ieftine au o camera foto frontala, cele de mijloc și scumpe au una frontala și una pe spatele tabletei. In toate cazurile camera web frontala este mai slaba și folosita pentru videochat, cele ieftine de multe ori au o camera foarte proasta făcând tableta aproape inutilizabila pentru videochat mai ales dacă este lumina mai slaba în încăpere.

Camerele de pe spatele tabletei pot fi folosite atât pentru foto cât și pentru video dar … cât de cool e sa ridici o tableta de 10 inch la un concert sa faci o poza. Personal eu as amplasa o camera foto performanta frontal iar pentru a face poze as folosi un telefon sau un aparat foto dedicat nu as ridica “tava de prăjitura” în aer decât dacă as vrea ca ceilalți sa știe ce tableta “ultimu’ răgnet” mi-am luat.

GPS/A-GPS:

Pentru a folosi aplicații de tip navigare un modul de GPS/A-GPS este necesar. Majoritatea tabletelor ieftine nu au aceasta opțiune dar este prezenta în cele mai multe tablete mid-range și în toate cele high-end.

Port HDMI:

Tabletele ieftine și cele de mijloc au cam toate o ieșire HDMI pentru conectarea la un TV, aceasta opțiune a cam dispărut și nu este implementata pe tabletele mai scumpe din cauza ca te obliga sa ai un cablu intre tableta și TV. Este o opțiune de a vedea pe ecranul TV-ului un film sau un joc de pe tableta.

Sistemul de operare:

Probabil ca este cea mai importanta informație. Exista 3 variante: iOS pentru produsele Apple, Android disponibil pentru majoritatea tabletelor și Windows 8/RT pentru unele tablete (nu și Apple).

Încep cu Apple pt. ca e cel mai simplu. Dacă doriți un produs iPad/iPad Mini/iPad Air singura opțiune este iOS, sistemul de operare este gândit special doar pentru aceste produse (nu îl veți întâlni pe altele) este gândit sa fie ușor de folosit dar asta limitează opțiunile de personalizare (widget-uri pe ecran/sursa de aplicații, etc.)

Un alt aspect este faptul ca pe o tableta iPad nu va puteți instala aplicații decât de pe App Store, unde deși găsiți aplicații foarte multe gratuite, trendul este ca aplicațiile folositoare sa fie pe bani. Este o varianta pentru cei care nu au o problema în a cheltui bani pe softurile cumpărate.

Android este cel mai răspândit sistem de operare. Este alternativa lui iOS și prezintă foarte multe opțiuni de personalizare ceea ce îl face câteodată mai complicat decât iOS-ul. Aplicațiile se pot lua din Google Play (alternativa lui Google la App Store) aplicațiile găsite aici sunt mult sunt în general gratuite (procentul de aplicații gratuite este mai mare pentru Android decât pt. iOS) și se poate instala aplicații din mai multe surse.

Windows 8 este alternativa Microsoft pentru cele 2 sisteme de operare de amintite mai sus. Dacă pe PC-uri este răspândit în zona tabletelor Microsoft are un procent foarte mic de piață.

Windows 8 vine în 2 variante, Windows 8 compatibil cu aplicațiile normale găsite și pe PC-urile cu Windows 8 – varianta ce îl face atractiv dacă vreți sa folosiți aceleași programe de pe Desktop/Laptop.

A doua varianta Windows 8 RT (varianta care va dispărea în decursul acestui an 2014) . Arata identic ca Windows 8 dar se pot instala doar aplicații din Store-ul de aplicații Microsoft.

Android-ul este disponibil în mai multe variante la data când scriu acest articol ultima varianta este Android 4.4 și uzual telefoanele și tabletele se găsesc în varianta 4.2, 4.3

O tableta cu o varianta de Android sub 4.0 nu este recomandata deoarece o data cu 4.0 structura sistemului de operare sa schimbat simțitor făcând ca dezvoltatorii de aplicații sa suporte doar versiunile mai noi.

Variante de configurație:

  • Tableta ieftina:

Android 4.0-4.4, Procesor Dual core, peste 1 Ghz frecventa, 1 GB RAM, display 7 inch la o rezoluție de cel putin 1024 x 600, autonomie 4 ore

(Vonino Otis S, Evolio Evotab DUO HD, Evolio ARIA 8.0, Lenovo A1000L, , )

  • Tablete low-end (brand-uite)

Aproximativ aceleasi specificatii ca la o tableta ieftina cu o baterie putin mai performanta si brand recunoscut

(Archos 8.0 Titanium, Samsung Galaxy Tab 3)

  • Tableta medie:

Android 4.1-4.4, Procesor Dual core/Quad Core, peste 1.2 GHz, 1 GB RAM, rezoluție de 1280 x 800, GPS, autonomie 7 ore

(iPad mini 16GB, Wi-Fi, Asus MeMO Pad ME173X-1B072A, Toshiba Encore WT8-A-102, Lenovo IdeaPad Yoga B6000)

  • Tableta performanta:

Android 4.3-4.4, Procesor Quad-Core 1,5 GHz (sau mai mare), 2 GB RAM, rezoluție Full HD 1920 x 1200 sau mai mare, autonomie 10 ore

(Google Nexus 7 II, Apple iPad Air Cellular-32GB, Asus MeMO Pad ME302KL-1A002A 10 inch, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 8.0 , LG GPad)

Branduri: Apple, Nexus, Asus, Samsung, LG, Sony

Branduri Românești: E-Boda, Allview, Utok, Serioux, Smailo, Evolio

Sunt conștient ca în acest articol nu am amintit de o grămada de componente cum ar fi chipsetul grafic, tehnologia ecranului, etc. de aceea las discuția deschisa prin comentarii pentru ca oricine interesat sa pună întrebări sau sa sa lămurească anumite probleme.

7 Comments

  1. Ma puteti sfatui ce tableta as putea cumpara pentru fiul meu de 10 ani si nu numai pentru el ci pentru familie – de 10 inch, fara 3G, pentru navigare, citit, desene si fulmulete. As fi dispusa sa dau in jur de 1000 de lei, am vazut samsung, asus… dar nu stiu ce sa aleg. Multumesc!

  2. Va rog daca ma puteti sfatui ce tableta sa cumpar pentru baietelul meu de 10 ani si nu numai – as dori sa fie de 10 inch, fara 3G, sa fie bunucica pentru navigare, desene animate si filmulete, jocuri. M- gandit sa fie in jur de 1000 lei. Am vazut samsung, asus … dar nu stiu ce sa aleg. Va multumesc.

  3. Multumesc mult pt sfat cred ca am sa optez pana la urma pt Allview AX4 NANO pare a fi mai buna decat ax3 party si e cu doar 9 lei mai scumpa.

  4. Care este parerea ta personala despre tableta Allview AX3 Party ? Eu zic ca la pretul de 400 ron este mai mult decat acceptabil…Aaaa si era sa uit,merge sa conectezi o tableta la un minivideoproiector??? Mersi

    1. Autor

      @marius,
      Tableta e draguța și prețul este atractiv pentru o tableta cu 3G. Sunt insa 3 chestii care nu ma atrag la ea.
      1. rezoluția de 800×480 este putin cam mica mai ales dacă vrei sa vezi un film sau sa te dai pe net dar pana nu demult am avut și eu o tableta cu o astfel și se poate trai și cu,
      2. memoria de 512 RAM, este destul de mica și aici vei simți sacadări. Daca ar fi fost Android 4.4 care are optimizări serioase pentru tablete și telefoane cu 512 RAM ar mai merge dar la 4.0 vei avea probleme.
      3. Spațiu de stocare de 4 GB (care poți sa îl extinzi cu un card)

      Acum înțeleg ca bugetul este unul din lucrurile care ți-au atras atenția la acest model asa ca te sfătuiesc sa o cauți prin magazine și sa te joci putin cu ea pornind browserul cu 2, 3 taburi deschise aplicația de Facebook și eventual sa te plimbi putin prin meniu. Daca îți place cum funcționează e ok.

      Daca nu ți neapărat sa ai 3G pe ea atunci găsești o tableta de genul acesta Allview Viva Q7 Life cu 1 GB RAM, rezoluție mai mare și spațiu de stocare de 8GB. Si sa nu uit Quad-core fata de cealaltă care e dual core. Personal as renunța la 3G pentru restul de specificații.

  5. Am ales lenovo A1000 F ca cel mai bun compromis.Am tinut cont si de nume…Tableta este ok chiar daca am doar 51 de ani si am pt prima oara contact cu android.Invat din mers.Ador filmele.Ecranul este hd. As fi vrut sa pot vedea continutul si pe un led tv. Tableta are doar micro usb. Nu are hdmi, dlna ,wi fi direct, miracast.MI se spune ca nu prea poate fi legata la un tv.Un program scris de un programator o poate obliga sa furnizeze semnal printr-un cablu mhl? Multumesc !

    1. Autor

      @Cristian Leoveanu,

      Buna, acum ca ai trimis comentariul tău am realizat ca nu doar prin hdmi-ul de pe tableta se poate conecta la TV. Este adevarat nu direct dar cu ajutorul unui stick de genul “Chromecast” (vezi link-ul) care îl conectezi la TV poți foarte ușor sa accesezi atât internetul, cât și sa îl controlezi de pe tableta sau alt dispozitiv mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *