Eu nu fac review-uri la filme ca la radio

In decembrie am avut suficient timp sa merg la cinema. Si dacă tot am mers și am experimentat lucruri noi am și scris puțin despre ele. A face review la un film mi s-a părut puțin mai complicat decât articolele care le scriu în mod obișnuit, și am încercat cu fiecare sa ofer cat mai multe informații utile dar fără sa ofer spoilere.

Într-o dimineață chiar după Crăciunul care tocmai a trecut ascultam radio în timp ce îmi făceam datoria și făceam curățenie prin bucătărie. O rubrica mi-a atras atenția. Era un fel de top al filmelor bune care au apărut în anul care tocmai se încheia 2016. Asa ca am ciulit urechile pentru a auzi un profesionist la lucru, poate învăț și eu ceva.

Si … (nu vreau sa dau nume/posturi de radio etc.) începe cu actori, moduri de filmare, în prim plan, cu a scos în evidenta lumina la nu știu ce scena, cat de neinteresant era actorul în nu știu ce alt film, o grămadă de informații inutile despre regizor. Bla Bla bla. Dar WTF ce se întâmplă în film? Ce gen e?

Am ajuns la o concluzie: Daca trebuia sa îmi aleg un film din “review-urile” alea as fi stat acasă pana la urma și as fi urmărit vreo emisiune de “k****” de pe la TV.

Eu personal vreau sa știu ce actori sunt, dacă cunosc pe vreunul super, dacă nu, nu înseamnă ca filmul e prost, vreau sa știu ce gen e, vreau sa știu dacă are suspans, este de acțiune, e Sci-Fi, dragoste. Vreau sa știu în mare cam care e povestea – chiar nu vreau sa ajung la cinema și sa îmi dau seama ca e pe un subiect cu care nu am o tangenta. In sala ma interesează povestea nu viata regizorului.

Asa ca am hotărât. Nu sunt un profesionist al review-urilor, nu știu sa vad metaforele cinematografice dar vreau fapte. Si cred ca majoritatea dintre noi nu cauta filmul pentru modul cum a fost filmat vreun actor sau cum au fost luminile din nu știu ce scena. Oamenii pentru care scriu eu cei care sunt asemănători cu mine vor sa știe lucruri mai exacte. Nu vor caracterizarea personajului principal sau ce a mâncat la prânz regizorul.

Asa ca eu scriu pentru acel segment de oameni și am sa scriu în stilul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *