Ghidul corect sa iti cumpara becuri cu LED care sa si lumineze bine

Becuri cu LEDFie ca vrei sa consumi putin curent electric ca sa mai salvezi planeta sau doar ca sa nu plătești prea mult factura, în ultima vreme becurile economice au fost promovate destul se serios pe piață. Din păcate marea majoritate ajung sa prefere încă becurile clasice din cauza ca nu știu cum sa aleagă corect becuri cu LED.

Când vine vorba de becuri cu LED avem câteva neajunsuri peste care trebuie sa trecem. Odată ar fi ca în mai toate magazinele unde putem cumpăra astfel de becuri avem de ales doar intre lumina calda (un gălbui ciudat nenatural) sau lumina rece (o lumina cu  tenta albastra care o vedem cel mai des dimineața devreme când afara e zăpadă).

Care e faza cu 3000, 4500 sau 6000K (Kelvin)?

  • 3000K este lumina gălbuie (lumina calda)
  • 6000K este lumina albastra (cea rece)
  • 4500K este o lumina intermediara apropiata de lumina zilei – becurile care le prefer și le recomand eu.

Alta problema ști ca becurile clasice cu filament de 100 W aveau putere suficienta sa lumineze o încăpere, dar când cumperi becuri economice cu LED-uri ajungi sa plătești o căruță de bani iar lumina din casa sa fie slaba (sau mai popular lumina oarba).

In cazul luminii cu LED nu va uitați la puterea în wati consumata pentru a ști cât de bine luminează. Watii sunt doar pentru cât consuma.

Un bec clasic de 100 de Wati cu filament are o putere de luminare de aproximativ 1500 lm (lumeni). Becurile economice au trecute pe cutie valoarea în lumeni. (dacă nu e trecuta … mai gândiți-va dacă sa îl cumpărați) 

Sfatul meu este sa căutați câți lumeni pot emite becurile și sa nu faceți conversii de genul 15W economic e aprox 100W cu filament. Fiecare firma producătoare de becuri cu LED are conversia ei, iar cele care sunt prea ieftine nu emit suficienta lumina.

Zilele trecute am actualizat becurile în casa de la cele economice cu spirala (fluorescente) la cele cu LED. Când cumperi online (pt ca am avut posibilitatea sa caut exact ce am avut nevoie) e important sa ști și ce soclu sa cumperi.

Alegerea soclurilor

Socluri Becuri

  • Soclu E14 – sunt cele cu soclu îngust clasic numite de carte
  • Socul E27 – sunt cele cu soclu clasic de mărimea celor 100W cu filament
  • Socul GU10 – sunt spoturile

Ca și o recomandare eu am în casa cu soclu E14 și E27. Iar ce am cumpărat zilele trecute sunt becuri

  • E14 – 6W putere, luminozitate 470lm culoare 4500K  – vezi aici
  • E27 – 15W putere, luminozitate 1500lm culoare 4500K – vezi aici

amândouă modele am luat marca V-TAC

Lumina puternica (gata cu orbecăiala prin casa), putere consumata mai mica cu câțiva wati / bec fără de cele fluorescente sunt garantate 20 000 ore și 15000 aprinderi.

Preturile au fost de 9,50 RON pentru E14 și 18 RON pentru E27 . Sa nu uit sunt și dimabile dar … nu am astfel de întrerupătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *