Acum cateva luni era mare tam tam legat de HLC large hadron colider (acceleratorul ala de particule). A pornit, lumea nu sa distrus, sa si stricat intre timp (acceleratorul bineinteles) si … lumea sa linistit.

O alta problema a aparut la orizont, cel putin pt romani, cipurile biometrice RFID care treptat, treptat vor inlocui pasaportul, buletinul, permisul de conducere si cam orice act mai are nevoie un om pe la el. De ce spun o mare problema? Pentru ca atunci cand e vorba de cipuri biometrice in loc sa se vorbeasca de Star Trek se vorbeste de religie, Dumnezeu, etc.

Pentru ca sunt inginer de meserie si am lucrat un timp in proiectare/programare de echipamente digitale deci care folosesc cipuri “la greu” am incercat sa fac o mica analiza a acestor cipuri sa vad si eu ce e cu ele.

Pentru inceput sa vedem ce inseamna cipuri biometrice? Descrierea generala spune asa: este o memorie (de aici numele de cip) care contine date biometrice. Datele biometrice sunt date necesare identificarii unei persoane. Datele poti fi poze, amprente vocale, clasicele amprente care le ia si politia, amprenta oculara, grupa de sange, ADN, etc.

Pentru ca nu vreau sa inventez asa cum au facut-o toate site-urile care si-au exprimat parerea am incercat sa gasesc fapte despre cazul cipurilor biometrice existente in pasapoartele romanesti.

Ce am gasit. Romania a implementat un protocol propus de Uniunea Europeana. Acest protocol il gasiti pe site-ul Uniunii Europene la adresa:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/04/236&format=HTML&aged=0&language=ro&guiLanguage=ro

de asemenea specificatiile tehnice se gasesc la :

http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/freetravel/documents/doc/c_2006_2909_en.pdf

Cum spuneam mai devreme eu sunt inginer si daca primul document nu prea e interesant din punctual meu de vedere cel de-al doilea unde se specifica clar cum functioneaza un astfel de cip si ce anume se gaseste pe el pentru mine este aur.

Datele care se gasesc pe acest cip sunt:

  • Poza fetei posesorului
  • Amprenta degetului aratator stang si drept

Amandoua datele sunt in format imagine JPG la o calitate de 10-20kb.

Alta informative interesanta pe care am reusit sa o extrag este arhitectura cipului RF.

Daca la primele doua chestii ne-am lamurit sunt doar niste poze la partea a doua o sa dau mai multe informatii pentru ca si cei care sunt mai putini avizati sa aiba o imagine clara.

In principiu cipul este o memorie asemanatoare cu cardurile de memorie care se pun in telefoane mobile sau in camera foto. Diferenta este ca cele din camera si telefoane au capacitate de stocare foarte mare in comparatie cu cele biometrice. Cele biometrice sunt si mai mici ca si dimensiune fizica.

Un cip biometric are totusi si ceva in plus fata de un card de memorie. Are un mic emitator care transmite prin unde radio la o distant de cativa centimetrii datele continute de cip. RF inseamna radio fregventa.

Foarte multa lume se temea ca odata cu aparitia acestor cipuri in viata noastra guvernul va sti si ce mancam la micul dejun. Un simplu card de memorie nu are cum sa faca asa ceva pentru asta e nevoie de senzori (omul are nevoie de ochi pentru a vedea, urechi sa auda, nas sa miroasa, etc – la fel si aparatele au nevoie de senzori). Carduri de memorie avem deja majoritatea si inca nu a facut nici un rau nimaniu.

Alte problem ridicate. Ne va insemna cu cifra 666 asa cum se descrie in Apocalipsa. Mai nu stiu de unde au auzit asa ceva dar asi fi curios de o informative concreta nu de am auzit de la “prietenul prietenului”. PRESUPUN ca cineva a vazut o serie a unui card care intamplator avea cifrele 666. Chiar daca ar fi asa (intentionat ar fi un 666 pe fiecare cip) cred ca sta in noi sa fim buni sau rai nu in un simbol pe care il purtam fara sa stim de el.

Locuri unde gasim zi de zi cipuri RF si nici nu stiam ca exista. In cartelele care le avem la noi pentru a intra la marile firme sau pe usa fabricilor sau de ce nu chiar la noi in apartamente. Stiti voi cartelele alea mici, albe care le apropii de un cititor si se stie exact cine sunteti si and ati intrat pe usa.

Venind vorba de securitate acestor date … aici este o alta problema. Poate pentru cei care nu lucreaza in domeniul IT sa copiezi astfel de date pare deja demn de James Bond. Dar pentru un simplu tehnician IT a copia un card de date este ceva simplu. De aici persoane rau intentionate pot copia diverse identitati si … nu ma trebuie sa spun ce se poate intampla in continuare.

Inca ceva asa sa ii sperie pe paranoicii care le e frica ca li se va fura viata lor “secreta”. Un cip de memorie asa cum am zis mai sus nu are tehnic posibilitatea de a aduna date din jurul lui.

In schimb un telefon mobil are camera video/foto, microfon acces la agenda si sms-urile tale si ca ca bonus pot fi accesate prin Bluetooth fara sa stiti voi si de un copil. Cand e vorba de guvern acela nu mai are nevoie de Bluetooth pentru ca telefoanele mobile pot fi pornite de la distanta si descarcat continutul lor fara ca dvs. sa stiti acest lucru. Singurul mod de a te proteja este sa nu ai un telefon sau sa il ti fara baterie.

Cineva spunea in un articol de ziar ca noi am fost primii care din toata uniunea europeana am sarit sa punem in aplicare partea cu pasapoartele cu cip. Poate parea teoria conspiratiei iar sau poate fi o explicatie mult mai simpla.

Explicatia aceea mai simpla care o dau eu este asa. S-au grabit sa le implementeze la noi din acelasi motiv din care se tot schimba bordurile in Bucuresti, cineva ia un commision bun pentru fabricarea noilor pasapoarte.

Alte informatii utile le gasiti pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Biometric_passport