Scriu acest articol pentru ca desi placa video este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator pe langa procesor si placa de baza de cele mai multe ori este neglijata din simplul fapt ca cei mai multi nu stiu exact cum sa o aleaga.

De cele mai multe ori pretul mare al unei placi video reflecta calitatea, durata scurta de la lansarea modelului sau doar brandul sub care este construita.

Chipsetul – alegerea unei placi video trebuie inceputa cu cipsetul. Pe piata gasim o gramada de placi video dar toate contin cipseturi de la 3 mari companii:

  • nVidia
  • ATI
  • Intel

Placile video cu cipset Intel se gasesc de obicei in laptopuri sau ca placa video integrata in placile de baza. Nu se remarca prin facilitati deosebite si sunt folosite pe sisteme care au nevoie doar de capabilitati modeste de procesare.

ATI dezvolta linia de placi video Radeon pe cand nVidia dezvolta placile video din seria GeForce si sunt producatorii de top de cipseturi grafice (GPU). In calculatoarele facute pentru Gaming sau cele care folosesc procesarea video / renderizarea in mod sigur se gaseste o placa de la unul din cei doi producatori de mai sus.

Desi fiecare placa video este unica facilitatile oferite sunt foarte apropiate de aceea nu se poate care dintre cei doi (ATI  si nVidia) produce GPU-urile cele mai performante. Dar printre cunoscatori exista preferinte. Eu unul nu sunt un gamer dar daca este sa imi cumpar o placa video prefer nVidia doarece in toate configuratiile pe care le-am vazut nVidia este mai compatibila decat ATI.

Daca ati ajuns pana aici in articol va intrebati ce e totusi important in alegerea unei placi video.

Fregventa GPU-ului cu cat este mai mare cu atat placa este mai rapida in afisarea framerate-urilor.

Daca in lista specificatilor sunt amintite numarul pipeline-urilor alegeti placa/cipsetul cu numarul mai mare de pipeline-uri chiar daca viteza procesorului este mai mica in acel caz.

Memoria este foarte importanta. Cipurile de memorie sunt ieftine si nici un producator nu o sa puna mai putina memorie pe o placa decat are nevoie GPU-ul deoarece ar scadea puterea lui. In schimb foarte multi producatori mizeaza pe necunoasterea cumparatorilor si pun mai multa memorie decat este necesara in speranta ca placa va fi cumparata mai bine.

Ce conteaza la memorie este tipul ei. La data la care scriu acest post se folosesc memorii DDR2 < DDR3 < GDDR2 < GDDR3 < GDDR5. Alegeti memoria cea mai rapida  posibil (vezi in lista DDR2 cea mai putin rapida si GDDR5 cea mai rapida). De asemenea tot la memorie conteaza foarte mult biti pe care lucreaza si in practica veti intalni 64, 128 si 256 biti. Cu cat numarul de biti este mai mare cu atat placa este mai rapida deoarece poate sa scoata mult mai multe date din memorie.

Suportul DirectX si OpenGL. Alegeti placa video care are suport pentru ultima versiune de DirectX si OpenGL.

Slotul pe care se monteaza placa video este important. La ora actuala se foloseste PCI Express si vine in 4 variante, PCI Express 1.0, 2.0, 2.1, x16 . Alegeti o placa ce suporta cel putin valoarea suportata de placa de baza sau mai mare.

Conectorii de pe placa video:

  • Dual Monitor Support: util pentru cei ce lucreaza in proiectare sau programare de obicei placa vine cu 1x VGA si 1x DVI sau 2x DVI
  • DVI : iesirea foloseste video higher-definition si are calitate mult mai buna considerabil cu VGA (daca monitorul suporta DVI recomandat sa fie folosit)
  • TV-Out : util pentru vizionarea imaginii pe un TV (si in acest caz daca TV-ul suporta DVI sau HDMI folositi una din ele )
  • HDMI: magina la calitate HD, mult mai buna decat DVI

Consumul de curent. Daca vreti o placa pentru Gaming sa fiti pregatiti pentru ca ea va consuma mult curent si de cele mai multe ori este recomandata o sursa puternica in calculator impreuna cu placa video. Atentie daca doriti sa cumparati un laptop. Cu cat placa video este mai puternica cu atat durata de viata a bateriei este mai mica. Din aceasta cauza multe laptopuri facute pentru gaming au 2 placi video una dedicata pentru gaming si o alta mult mai slaba ce se foloseste automat cand nu este nevoie mare de procesare.

Mai jos am selectat cateva placi nici cele mai scumpe nici cele mai ieftine pretabile pentru jocuri la setari mediu-high (acum depinde si de joc … asta era pentru carcotasi)